Marțea neagră

Black Tuesday. 13-19 ianuarie 2016.

Sar peste introducere, știți deja despre ce e vorba. Am sărit peste marțea trecută, încerc să recuperez astăzi. Fără să încarc inutil textul. Imagini sugestive și câteva idei sunt de ajuns. Păi, nu?

13 ianuarie

70 de ani de la moartea lui James Joyce, un prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Eu am pe lista to read romanul Portret al artistului în tinerețe. Revin cu recenzia. Când va fi cazul. 😀

james joyce

15 ianuarie

Ziua Culturii Naționale și a lui Mihai Eminescu, despre care am scris aici, nu demult.

În 1759, se deschide The British Museum, unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, fiind primul muzeu național public din lume.

the british museum

Martin Luther King era născut în această zi de 15 ianuarie (1929).

google.ro martin+luther+king+jr

17 ianuarie

Nu v-am spus că îmi place literatura rusă, așa-i? Păi, ar cam fi timpul să recunosc. Am început să ascult audiobook-ul Crimă și pedeapsă al lui Dostoievski și am împrumutat un volum de nuvele semnate de Anton Pavlovici Cehov (17 ianuarie 1860 – 2 iulie 1904), medic, prozator și dramaturg rus.

anton pavlovici cehov quote

18 ianuarie

Ioan Slavici (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925) este cunoscut ca fiind un scriitor român ce a redat extrem de plastic viața satului ardelean. Ceea ce nu știm mulți (din cauza programelor școlare) este faptul că Slavici a fost jurnalist și pedagog român. Mi-aș dori să aprofundez partea asta necunoscută a scriitorilor români peste a căror operă s-a așternut praful din cauza unor neînțelegeri sau a unei proaste „strategii de marketing”. În momentul când ți se vâră pe gât zeci de pagini de comentarii pe care să le înveți papagalicește, e și normal să-ți dispară orice curiozitate în ceea ce privește autorul respectiv…

Doamne, chiar ai murit sau te-ai dus să furi pepeni în altă galaxie- (1)

Tot pe 18 ianuarie îl sărbătorim pe Filip Brunea-Fox (18 sau 31 ianuarie 1898 – d. 12 iunie 1977), supranumit prințul reportajului românesc. Pe numele lui adevărat, Filip Brauner a pus bazele reportajului literar românesc, alături de Geo Bogza.

19 ianuarie

Edgar Allan Poe este o figură importantă în literatura universală, reușind să dea dovadă de o impresionantă forță de creație, publicând în cei 40 de ani de viață numeroase volume de versuri, de proză, estetică și teorie literară. Redau ce zice wikipedia că zice bine:

Edgar Allan Poe (n. 19 ianuarie 1809, Boston/Massachusetts – d. 7 octombrie 1849, Baltimore/Maryland) a fost un scriitor american, poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică. A dus o viață de boem și a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenței sale s-au născut multe dintre creațiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci.

Doamne, chiar ai murit sau te-ai dus să furi pepeni în altă galaxie- (3)

Cam asta ne-a fost marțea neagră, zisă Black Tuesday. Mai am în lucru o recenzie interesantă. Autorul? Un albanez. Subiectul? Niște flori înghețate. #desezon

Comments

comments

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!