Particip, nu asist!

Creditul online este pe lista (mea) neagră!

Încă de la început, ca să fiu sigură că vorbim cu toții aceeași limbă, trebuie să fac distincția între cele două sensuri care mă interesează pe mine în ceea ce privește polisemantismul cuvântului credit. Conform dexonline:

CRÉDIT, credite, s. n. 1. Relație (economică) bănească ce se stabilește între o persoană fizică sau juridică (creditor), care acordă un împrumut de bani sau care vinde mărfuri sau servicii pe datorie, și o altă persoană fizică sau juridică (debitor), care primește împrumutul sau cumpără pe datorie; […] ◊ Credit ipotecar = formă de credit pe termen lung, acordat de o bancă unor persoane (fizice sau juridice), în scopul construirii, achiziționării, reparării sau modernizării de proprietăți imobiliare, în care creditul este garantat cu proprietățile imobiliare respective.

Asta ar fi prima variantă, fiind vorba despre creditul acela de la bancă, unde tu iei bani de la cineva și îi dai în rate înapoi. Cu dobândă, biensur! Atenție la steluțele acelea mici din josul paginii. :)) Apropo de creditul ipotecar, cred că am auzit toți de programul Prima casă. Ei bine, pentru a afla mai multe detalii, eu vă dau un sfat prietenesc: apelați la un broker de credite: e mai simplu, mergi la sigur și e gratuit. Mno, ce să mai vrei? 😀

broker avbs

A doua definiție care mă interesează pe mine, ca blogger, ar fi următoarea:

CREDIT: Fig. Considerație, încredere, stimă, autoritate, influență, trecere de care se bucură cineva. – Din fr.crédit.

Din momentul în care am început să am cititori, mie mi s-a acordat un credit online, statutul de blogger fiind adesea asociat cu statutul de persoană publică, mai ales atunci când începi să participi la tot felul de evenimente, când te faci remarcat, până când devii chiar lider de opinie. De aceea, consider că este foarte importantă imaginea pe care o creionăm în mintea oamenilor. Cu ce vrem să ne asocieze lumea atunci când suntem recunoscuți pe stradă, de exemplu? Eu, firește, sunt pisica neagră a grupului. Unii nu suportă pisicile, alții le divinizează, alții sunt superstițioși etc. Ideea e că oamenii nu rămân indiferenți atunci când aud de o pisică neagră. Ba chiar primesc adesea poze sau diferite GIF-uri cu mâțe în situații haioase. Hai, măiiii, cum să nu le iubești? 🙂

giphy (1)

De-a lungul timpului, adică de un an încoa’, de când mi-am luat .ro, am participat la câteva campanii drăguțe, printre care Youth bloggers for No Hate Speech, un workshop care a durat trei zile și s-a desfășurat la Băile Tușnad. Acolo am cunoscut oameni noi, bloggeri faini cu care m-am întâlnit și după aceea. Cu dobândă. :))

SuperBlog este, de exemplu, un alt tip de asociere care mă încântă: fac parte dintr-o comunitate, iar petrecerile de la Gală sunt motivul pentru care am fost finalistă de trei ori din trei participări. So far! 😀 Unii dintre cunoscuți sunt chiar bloggeri parteneri, aflați pe lista mea neagră. Asta nu poate fi #decât de bine.

Pe lângă toată aventura asta printre SuperBloggeri, mă bucur și de asocierea (lor) cu nume cunoscute în online:

parteneri-1

Bun. Știți ce ar fi interesant acum? Să fac o paralelă între creditul financiar și creditul moral al unui blogger.

Uite, să luăm în… calcul creditul ipotecar (amintit mai sus) și creditul meu dă blogăr pă treaba mea, adicătelea independent:

  • Perioada: 6 luni – 35 ani – ambele credite pot ține fix atât. Depinde doar de tine și capacitățile tale.
  • Vârstă: 18 – 70 ani – bloggeri minori am întâlnit, dar 70+ sunt încă o necunoscută în ecuația mea. 😀
  • Dobânda: fixă sau variabilă –
  • Avans: între 15-25%. La fel și în cazul unui blogger: dacă investești într-un domeniu, apoi în evenimente, ai șanse ca acestea să-ți întoarcă până la 85% din efort sub formă de aprecieri, premii, bani până la urmă.
  • Creditul ipotecar – simplificat şi fără secrete – ăsta chiar e un aspect esențial, dacă mă întrebați pe mine. Ar trebui să fie una dintre legile nescrise ale bloggingului: nu ai voie să minți, nu te complica, nu ascunde adevărul cu scopul de a fi părtinitor. Nup, it’s not a solution, honey!

Cam așa stă treaba. Nu mai tărăgănez cu încheierea. Because…

Remember:  Keep it simple!


#16. Articol scris pentru ultima probă Spring SuperBlog 2016, „Cum câștigi credit în mediul online?”

AVBS-CREDIT1

 

Comments

comments

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!