Particip, nu asist!

Cu o greblă, ba se face primăvară!

Adunând prin crâng la poante,
Grebla ta zâmbind din start,
Sa nu-i calci coltii, ca poate
Te alegi cu capul… spart!

Nicolae Rogobete

Cum se întâmplă în fiecare an: a venit primăvara.IMG_0028 Calendaristic, pe la 1 martie. Cu timpul, vremea adicătelea, mai trebuie să stau de vorbă. Am avut eclipsă, am avut echinocțiu, am avut cojoace, dar le-am dat jos. Am făcut și curățenie de Paște, vă aduceți aminte. Casa e lună, eu sunt plină. Plină de nerăbdare să ajung acasă, la țară.

Înainte de sărbătorile mari de peste an, oamenii din satul meu fac curățenie generală – scot la aer macatele din lăzi, spală preșurile țesute de bătrânele casei, curăță geamurile, dau cu pământ pe jos și cu var pe pereți. Casa are mirosul acela de curat, pe care îl simți și îl recunoști de la intrare, de pe antreu. Când toate astea sunt gata, începi treaba în sens invers – așezi preșuri, acoperi pereții cu foi și întinzi perdelele la geamuri. Acum aștepți cele două-trei zile dinaintea Paștelui, în care să gătești, pentru copiii de la oraș, pâine de țest și cozonac de casă.

Dar curățenia asta nu se face doar așa, în casă și, bineînțeles, în suflet și simțiri. Trebuie să vezi și de celelalte treburi de pe-afară. Că până să-ți intre în casă, omul trece prin curte, de la poartă până în față, la pervaz. Vede grădina cu flori, vede întinsul terenului pe care ai plantat ceva pomi și usturoi de toamnă. Astea cui să le lași? Trebuie să vezi de ele, altfel râde lumea! Primăvara pui mâna pe greblă. Și nu o mai lași până nu strângi tot – frunze rămase de peste iarnă printre florile grădinii, joardele viței de vie, proaspăt tăiată și plânsă, crengile tunse ale copacilor cu tulpină văruită. Dințata poate face minuni – lasă pământul curat, ia cu mâna durerile primăverii, cicatrizate-n frunze descompuse și adunate sub cojocul iernii.

Hai, hai! La treabă! Eh, și dac-o fi să-ți fie cald de la atâtea mișcări febrile, iaca o greblă în formă de evantai, să-ți faci vânt și să-ți dai aere (pe la vecini, mno!):

gardenpedia.ro 03107-20_5

Cu o greblă, ba se face primăvară! 🙂

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: