Bucăți din țara mea frumoasă,  Pisicălătoresc

5 atracții turistice din orașul Brașov

Unul dintre cele mai vizitate oraşe din ţara noastră este, cu siguranţă, Braşov. Atât străinii, cât şi românii sunt atraşi de frumuseţea locurilor din şi dimprejurul oraşului de sub Tâmpa. M-am bucurat şi eu de multe ori de o plimbare pe străduţele Braşovului, de o urcare în Poiană sau de o mâncare bună din Centrul Vechi.

Şi, ca să trec direct la subiectul anunţat din titlu, astăzi voi face o trecere în revistă a unor atracții turistice din Braşov prin care m-am plimbat şi de care m-am bucurat adesea la fiecare vizită.

1. Piața Sfatului din Brașov

Atunci când ajungi în Braşov, poposeşti indubitabil şi în Piaţa Sfatului, acolo unde odinioară se organizau târguri. Bine, nu numai atunci. Acum, la fiecare sfârşit de an, acest loc găzduieşte Târgul de Crăciun.

Piața Sfatului din Brașov

În Piaţa Sfatului se regăsesc Casa Sfatului, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Casa Negustorilor, Casa Filstich-Plecker, Casa Mureșenilor, Muzeul Civilizației Urbane Brașov.

Această “piaţă” reprezintă un punct de maxim interes pentru că de aici ajungi foarte uşor la anumite obiective turistice.

Biserica Neagră

Biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov a fost construită între 1383 şi 1421 şi este considerată cea mai mare biserică din România, fiind şi cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei, purtând hramul Sfintei Maria. Edificiul măsoară 89 de metri lungime și 38 de metri lățime, dimensiunile sale considerabile permiţând participarea la slujbe pentru circa 5.000 de persoane.

În interior, vizitatorul poate descoperi nenumărate obiecte de artă: critselniţa (1472), pictura murală a Sf. Maria (1476), stranele din secolele XVIII-XIX care atestă activitatea intensă a breslelelor braşovene, altarul neogotic (1866) alături de multe alte piese din aur şi pietre funerare ale personalităţilor braşovene. În partea din spate a bisercii se află două expoziţii deschise permanent, care povestesc despre istoria Bisericii Negre şi despre viaţa reformatorului Johannes Honterus. (Detalii)

Program de vizitare Biserica Neagră din Brașov

Semestrul de vară (6 aprilie – 4 octombrie)

Marți – Sâmbătă 10:00 – 19:00
Duminică – Luni 12:00 – 19:00

Semestrul de iarnă (1 ianuarie – 5 aprilie, 5 octombrie – aprilie 2021)

Marți – Sâmbătă 10:00 – 16:00
Duminică 12:00 – 16:00
Luni Închis

Mai multe detalii despre istoria acestui lăcaş găsiţi aici.

Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei este poarta spre vechiul oraş al Braşovului, un obiectiv care s-a păstrat cel mai fidel faţă de varianta originală.

Wikipedia ne spune aşa: a fost construită, pentru a facilita accesul șcheienilor în Brașov, la mijlocul laturii dintre Bastionul Țesătorilor și cel al Fierarilor, pe locul unei vechi porți din veacul al XIV-lea sau al XV-lea, distrusă de inundația din 24 august 1526, cât și în urma năvălirilor turcești.

De formă pătrată, pe trei nivele, construcția are în partea superioară patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Bolta turnului e pictată în stilul Renașterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o prețioasă bijuterie artistică.

Turnul restaurat al porții găzduiește astăzi diverse expoziții: grafică, pictură, fotografii vechi sau expoziții tematice și este căutat de către artiștii locali sau străini și foarte vizitat de turiști.

Poarta Ecaterinei din Brașov

Mormântul lui Andrei Mureșanu

Andrei Mureșanu, poet și revoluționar român din Transilvania, este autorul poemului Un răsunet, scris la Braşov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele). Ulterior, acest poem a fost denumit Deșteaptă-te, române!, iar din 1990, a devenit imnul de stat al României.

Andrei Mureșanu (n. 16 noiembrie 1816, Bistrița – d. 12 octombrie 1863, Brașov) a fost înmormântat în cimitirul din Brașov, iar mormântul acestuia a devenit loc de pelerinaj. Data de 3/15 mai 1848 a rămas în istoria românilor drept data adunării de la Blaj de pe Câmpia Libertății, care a marcat începutul mișcării revoluționare de la 1848. Iar eu public acest articol chiar într-o zi de 15 mai (2020), zi în care am ieșit din starea de urgență…

În fiecare an, prin grija APLAS, elevii șaguniști își amintesc de acest momente febrile, prin pelerinajul la mormântul lui Andrei Mureșanu, în data de 15 mai, însoțiți de cântecele patriotice ale fanfarei.

2. Fortificaţiile Braşovului – Turnurile şi Bastioanele

Ridicate începând cu secolul al XV-lea, acestea erau folosite de către diferite bresle în funcție de vremuri. Pe timp de pace, pentru depozitarea mărfurilor, iar la vreme de război deveneau fortărețe.

Turnuri și ziduri înspre Tâmpa

Celelalte au fost recent renovate:

  • Bastionul Funarilor
  • Bastionul Postăvarilor
  • Bastionul Cojocarilor

sau desființate total:

  • Bastionul Aurarilor (în 1886)
  • Bastionul Curelarilor (în 1887)

Ultimele două au fost demolate la sfârșitul aceluiași secol, datorită dezvoltării orașului.

Cetatea Brașovului a avut patru turnuri exterioare:

Turnul Negru şi Turnul Alb, numai bune de vizitat. Turnul Negru este o fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății, pe o stâncă a dealului Warthe.

În drum spre ele, treceţi şi pe lângă Bastionul Graft. La un moment dat, a existat un pod de legătură între acest bastion şi Turnul Alb.

Turnul Cizmarilor şi Turnul Cuțitarilor – din primul nu a mai rămas nimic, iar din cel de-al doilea se mai pot observa ceva urme de ruine.

Cert este că ies nişte poze minunate din ambele turnuri. 😀

3. Telecabina Tâmpa

Dacă nu ai urcat încă pe Tâmpa, te-ai întrebat, probabil, unde îşi fac oamenii pozele alea faine pe care le postează pe facebook. Dacă în imagine se vede panorama Braşovului în toată splendoarea, cu siguranţă au urcat pe munte cu telecabina.

Treci prin spatele semnului B R A Ş O V, cel care veghează deasupra oraşului întocmai ca inscripţia hollywoodiană. Apoi în faţa ta, ţi se aşază sub priviri întregul oraş.

În drum spre Telecabina Tâmpa, poţi bifa şi o vizită la Bastionul Funarilor.De aici poţi pleca şi în drumeţii montane. Pentru o urcare și o coborâre cu telecabina, adulții plătesc 18 lei, iar copiii, 10 lei.

4. Strada Sforii – cea mai îngustă stradă a orașului Brașov

Sinceră să fiu, nu am vizitat această stradă atunci când, în urmă cu mulți ani, am ajuns pentru prima dată în Brașov. Nu e chiar un loc care să-ți taie respirația prin frumusețe, dar merită bifat. Strada Sforii este un simplu coridor, folosit inițial pentru a ajuta munca pompierilor.

Cu o lungime de 80 de metri și o lățimea ce variază între 1,11 și 1,35 m, Strada Sforii este cea mai îngustă stradă a orașului Brașov și a treia din Europa (după Spreuerhofstraße din Germania, care are o lățime cuprinsă între 31 și 50 cm, și Parliament Street din Anglia, cu o lățime aproximativă de 122 cm).

Photo by Bogdan D. Photography

5. Poiana Brașov

Parte componentă a Braşovului, localitatea Poiana Braşov este recunoscută din vechi timpuri ca destinaţie a practicării sporturilor de iarnă.

Chiar dacă nu merg acolo pentru schi sau zăpadă, de fiecare dată merg cu drag. Pentru că există multe alte activităţi pe care le poţi face acolo.

De exemplu, m-am jucat ping pong în Centrul de Agrement şi Divertisment din zonă. Tot acolo poţi juca biliard, minigolf, bowling.

Am închiriat biciclete și am făcut câteva ture.

Ne-am plimbat prin pădure.

Am urcat cu telecabina pe Vârful Postăvaru.

Bineînţeles, dimineţi cu zâmbete şi cafea…

Acum, că am trecut prin cele mai importante atracţii turistice din Braşov, mai am un BONUS. De fapt, două.

Puzzle Punks Escape Room Braşov

M-am lăsat captivă şi captivată de acest escape room în decembrie, imediat după Gala SuperBlog. A fost o surpriză din partea organizatorilor şi, cum ador ideea de puzzle, dar şi de escape room, am zis DA instantaneu. Şi bine am făcut!

A fost pentru prima dată când am experimentat un escape room din afara Bucureştiului. M-a atras şi tema: Game of Thrones. Dar nu trebuie să ştii neapărat serialul pentru a putea ieşi din camere. Însă, recunosc că te ajută mult. Şi mai ales că trăieşti altfel povestea de acolo, din mijlocul acţiunii.

Episodul la care face referire se numeşte Wildfire (Sezonul 2) și se petrece în King’s Landing.

Descrierea celor de la Puzzle Punks Escape Room sună cam aşa:

Regatul are nevoie de eroi!
O flotă inamică este la un ceas distanță de zidurile cetății, iar alchemistul cetății a dispărut. El crease o poțiune magică, numită Foc Sălbatic, despre care se laudă că poate să ardă tot ce îi iese în cale, chiar și pe apă.
Oricine are această poțiune poate distruge orice și este singura noastră șansă pentru a respinge atacul și a distruge navele dușmanilor.
Mergeți în laboratorul de alchemie și găsiți la timp unde a ascuns vraciul nebun borcanele cu poțiunea!
Vraciul era foarte viclean, astfel că a creat o serie de indicii și coduri pentru a putea avea doar el acces la poțiuni.
SOARTA REGATULUI ESTE IN MÂINILE VOASTRE!

Ce sfaturi vă dau?

  1. Să veniţi într-un grup de minim 5 persoane. Nu o să vă călcaţi în picioare, fiecare veţi avea un rol în toată treaba asta.
  2. Cred că ar conta foarte mult şi spiritul de echipă. Trebuie să comunicaţi în permanenţă pentru a putea rezolva “ecuaţiile” şi a putea merge mai departe.
  3. Cel puţin două persoane din grup ar trebui să fi văzut serialul în prealabil. Cum ziceam, îl puteţi rezolva şi fără, dar, fiind un escape room destul de dificil, cred că v-ar prinde bine.
  4. Cereţi indicii cât de multe. Nu vă încăpăţânaţi să pierdeţi vremea dacă simţiţi că v-aţi blocat. Acolo unde puteţi rezolva un pas din puzzle, o puteţi face în maxim 5 minute. Dacă nu reuşiţi, cereţi indicii.
  5. Cel puţin două persoane cu experienţă într-ale escape room-urilor ar fi ideal. Altfel, puzzle-urile nu sunt destinate începătorilor şi v-aţi angaja din start într-o misiune eşuată. 😀
  6. Distraţi-vă!

Noi nu am reuşit să ieşim, din păcate, dar ne-am bucurat de experienţă în sine şi am plecat de acolo cu zâmbetul pe buze.

Puzzle Punks Escape Room Brașov se află pe Strada Mihail Kogălniceanu, Nr. 11, Bl. C1, Et. 7+1, în Centrul Civic, Clădirea CASS Brașov, Tel. +40 75.466.10.88. Puteți pune Waze sau Google Maps, dacă nu cunoașteți orașul.

Casa memorială Lucian Blaga din Brașov

Bănuiesc că ştiţi plăcerea mea de a vizita case memoriale. Nu multă lume ştie (sau cel puţin aşa cred) despre Casa memorială Lucian Blaga din Braşov. Dacă vreţi să-i aflaţi povestea, am scris-o aici.

Pfiu! Am redat cât am putut de succint toate informaţiile. De fiecare dată descopăr ceva nou în Braşov. Fie că este vorba de un obiectiv turistic, un restaurant sau un sentiment…

Comments

comments

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!