Particip, nu asist!

Ana Aslan și secretul frumuseții femeilor din întreaga lume. Sau povestea tinereții fără bătrânețe.

Povestea tinereții fără bărânețe o știm cu toții. V-ați întrebat vreodată însă care ar fi secretul frumuseții veșnice? 🙂

farmec.ro maci(1)

La master, în timpul cursului Publicații feministe, m-am întrebat următorul lucru: de ce în tablourile atârnate pe pereții etajului 2 al facultății nu există decât fotografii cu cei mai de seamă jurnaliști și scriitori de sex masculin? Adică noi, femeile, chiar să nu avem vreun reprezentant de seamă din acest punct de vedere?

Atunci am propus să realizăm un panou de prezentare (sub diferite forme –  de la o simplă imagine până la articole de tip interviu sau reportaj) a celor mai importante personalități feminine din istoria României.

Bineînțeles că, alături de Maria Rosetti sau Monica Lovinescu, am hotărât că un loc pe această listă va fi ocupat de Ana Aslan, medic specialist în gerontologie.

Ana Aslan s-a născut în Brăila, la 1 ianuarie 1897, într-o familie de intelectuali. La 13 ani își pierde tatăl și se mută împreună cu familia în București, unde absolvă Școala Centrală. După ce visează să ajungă pilot, își convinge mama (prin greva foamei) să o lase să facă Facultatea de Medicină. În timpul facultății, îngrijește soldații în spitalele militare din spatele frontului de la Iași, iar în 1919, atunci când se întoarce în București, lucrează alături de Gheorghe Marinescu, un mare neurolog, cel care a creat primul film științific din istorie.

La vârsta de 52 de ani, devine șeful Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. După doar trei ani, în 1952, prepară vitamina H3, denumită Gerovital, un produs geriatric brevetat în peste 30 de țări, cunoscut ca fiind primul medicament care amână îmbătrânirea: „Nu se moare de bătrânețe, ci de boală”, spunea ea. În același an înființează primul institut de gerontologie și geriatrie din lume. Aproape 30 de ani mai târziu, în 1980, Ana Aslan reușește o nouă performanță uimitoare (alături de farmacista Elena Polovrăgeanu): inventează Aslavital, un alt produs geriatric.

Ceea ce este de-a dreptul remarcabil la această importantă personalitate a țării noastre, dar și a întregii lumi, sunt titlurile pe care aceasta le-a obținut,

  • Membră a Academiei de Științe, din New York,
  • Membră a Uniunii Mondiale de Medicină Profilactică și Igienă Socială,
  • Membră de Onoare al Centrului European de Cercetări Medicale Aplicative,
  • Membră în Consiliul de Conducere al Asociației Internaționale de Gerontologie,
  • Membră a Societății Naționale de Gerontologie din Chile,
  • Președintă a Societății Române de Gerontologie,

dar și premiile și distincțiile:

  • 1952 – Premiul internațional și medalia „Leon Bernard„, prestigioasă distincție acordată de Organizația Mondială a Sănătății, pentru contribuția adusă la dezvoltarea gerontologiei și geriatriei,
  • Merito della Republica, Italia,
  • Cavaler al Ordinului Palmes académiques, Franța,
  • Profesor Honoris Causa și Doctor emerit al Universității Bragança Paulista, din Brazilia.

Și, ca să vedeți că nu aflu informații numai de pe wikipedia, vă dau și o informație din casă: tot de la facultate, de la un curs, am aflat că Ana Aslan nu a avut copii și nu a fost niciodată căsătorită. Poate știați asta, veți spune că nu-i nimic nou. În schimb, poate vă spune ceva faptul că acest lucru nu se datora numai faptului că aceasta era dedicată muncii ei, dar soții Ceaușescu i-au interzis cu desăvârșire întemeierea unei familii, obligând-o astfel (în goana lor după recunoașterea mondială a României) să stea mai mult în laborator și să se ocupe exclusiv de cercetările sale în domeniu. Ajungea să stea până la 12 ore pe zi la muncă. Bine, asta nu înseamnă că nu a avut și ea câteva… legături. 🙂 Doar că, zice-se, nu a dorit să se căsătorească: „Eu nu am vrut să mă căsătoresc că nu vreau să devin slugă la bărbatul meu… şi ce să fac, să îi cârpesc ciorapii?” 🙂

„Era de o mare feminintate şi printre multe altele era şi această grijă a aspectului. Deşi era o persoană în vârstă, era tot timpul bine îmbrăcată, elagantă, parfumată şi avea o coafeză care venea în fiecare zi să îi aranjeze părul.” (Constantin Bălăceanu-Stolnici)

http://brailapebune.net/ Casa-de-moda-Braila-Ana-Aslan-Braila

Legat de treaba asta, fată bună cum sunt, româncă frumoasă vorba aia :)), vă suflu secretul frumuseții. Pe cât este de simplu, pe atât de ușor scapă printre degete: primul pas pentru un ten tânăr, luminos și îngrijit este reprezentat de demachiere. Înainte, cu câțiva ani în urmă, demachierea însemna o corvoadă: aveam demachiant pentru ten, demachiant pentru ochi, demachiant pentru machiaj rezistent la transfer etc. De ceva timp am descoperit un produs ce mă face să zic pas atâtor pași: apa micelară hidratantă.

farmec.ro apa-micelara-bun-2 (1)
Curăță blând fața, ochii și buzele prin captarea de către micelii a machiajului, sebumului sau a altor impurități, fără a agresa pielea. Aquaxyl oferă pielii hidratare optimă, Bisabolol și uleiul din Flori de Mac au proprietăți calmante, relaxante, antioxidante.

O gamă nouă de produse de îngrijire de la Farmec este cea pe bază de ulei organic din flori de mac de la Gerovital Plant.

Uleiul organic din Flori de Mac are avantajul de a proteja tenul și pielea de stresul urban. Tot mai multe persoane devin alergice, dezvoltă anumite sensibilității ale pielii, iar Uleiul din Flori de Mac are efect calmant și de protecție al pielii. Este ideal în tratamentul cosmetic al tenurilor deshidratate şi expuse stresului factorilor de mediu, prevenind deshidratarea, iritarea, apariția ridurilor și îmbătrînirea prematură a pielii.
Formulă fără parabeni.

În agitația zilnică a Bucureștilor, eu mă înțeleg bine cu absolut orice produs hidratant, iar faptul că loțiunea micelară previne îmbătrânirea prematură a pielii… ce să zic, mă avantajează de minune. 😀 Mai ales că acuși, pe 21, vine ziua mea și fac 19 ani. :)) 29, bre! Dar nu se văd! Nu! 😀

Oricum, frumusețea unui om vine din interior, iar faptul că te simți tânăr se citește pe chipul tău. Și la propriu, dar și la figurat. 🙂 Așadar, cel mai indicat răspuns la întrebarea din începutul articolului aparține chiar Anei Aslan:

ana aslan citat


#4. Tocmai ați citit „Povestea tinereții fără bătrânețe a Anei Aslan”, articol scris pentru Spring SuperBlog 2016, „Care este secretul frumuseții româncelor?”

super-blog.eu farmec_superblog_proba

Comments

comments

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!