București cu blocuri gri,  Particip, nu asist!,  Playlistul lunii

Argatu’ – underground folclor. Sau fiorul originilor.

Pot să încep cu concluzia: a fost sublim! Câte sentimente m-au încercat, câte s-au ghemuit în jurul corzilor vocale și m-au lăsat fără glas, câte emoții mi-au tăiat forța picioarelor și mi-au dat tremurul mâinilor… Nu exagerez, fraților! E Argatu, e Subcarpați, e sublim! Combinația dintre folclor și sound-ul modern dă naștere unor stări ce nu pot fi descrise în cuvinte. Parcă îți țipă în vene doina de jale și îți bubuie pieptul de la hora dub.

Toate astea trebuie să le experimentezi live. Neapărat. Am ascultat pe repeat, din 2012 până ieri, multe piese culese din cartier, dar aseară, când am ajuns la concert, a fost altceva. Piele de găină datorită omului de pe scenă. M-au cucerit definitiv oamenii care țopăiau în jurul meu, care aplaudau, care nu se sfiau cu originile lor. Oameni strânși într-un singur loc, adunați de muzica bună, chemați de origini. Fiecare diferit în felul lui, având o înfățișare prin care transpare o personalitate puternică. Sau măcar deosebită. Îmi plac oamenii.

Argatu la FanZone

Eu iubesc România cu tot ce are ea de oferit din zona asta aproape uitată a folclorului. Vibrez la auzul unei doine, tremur la hăuitul horei din Fălticeni. Aseară, înconjurată de însemne populare românești în zona FânZone, am lăcrimat pe fluier, am închis ochii și m-am bucurat cu sufletul.

Argatu’ și Subcarpați au avut extraordinara idee să readucă în atența tinerilor folclorul românesc autentic, dar învăluit într-un aer modern. Acest modern asigură succesul proiectului, altfel orice altă încercare a muzicii populare să iasă în fața tinerilor ar fi fost un eșec din fașă. Dar aseară am văzut că mai avem șanse ca nație, că tinerii nu sunt toți niște golani.

Concertul de aseară a avut loc cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și tradiții în Cișmigiu”, ediția a IX-a. La mai mare, fraților!

facebook.com 11143288_595649780576658_334817764278394934_o

PS: Pentru download gratuit al albumelor, aici. Trăiți!

Comments

comments

20 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: