Comentez.

Aveți mare grijă cu animalele de companie în această perioadă!

Dincolo de toate sfaturile de igienă pentru noi, nu trebuie să uităm de animalele de companie. Dacă avem grijă să ne spălăm mai des pe mâini și să dezinfectăm cât mai des suprafețele cu care intrăm în contact, trebuie să avem în vedere și igiena patrupedelor din viața noastră.

Cabinetele veterinare, luate cu asalt în această perioadă

„Ca măsură de prevenției contra gripei sezoniere și a virusului SARS-CoV-2, trotuarele, bulevardele, dar şi străzile din interiorul cartierelor se spală cu apă tratată cu pastile de cloramină.” Așa ne informează Primăria Sectorului 6 din București. Bineînțeles, această acțiune a avut o repercusiune directă asupra cățeilor.

Te bucuri de o plimbare în aer liber alături de patrupedul tău, dar trebuie să știi că această dezinfectare poate fi extrem de toxică pentru el. Medicii veterinari au tras deja un semnal de alarmă că, în ultimele zile, mai mulți stăpâni s-au prezentat cu câini cu simptome de intoxicație.

Ce simptome prezintă animalele de companie care intră în contact cu substanţele dezinfectante

Contactul se face prin intermediul lăbuțelor, că deh, ele nu poartă șoșoni. Simplu de înțeles de ce.

Cum spuneam, ies afară, își ling apoi lăbuțele și chiar își pot atinge ochii. Vă dați seama că acest lucru nu este deloc benefic.

„Cele mai frecvente simptome pot fi iritaţii: la nivelul pielii, mai ales zona plantară şi cea interdigitală, vomă, vărsături spontane. Dacă substanţa este ingerată prin lins sau prin inhalare, poate provoca simptomatologie respiratorie (tuse, respiraţie grea) şi oculară (conjunctivită, leziuni corneene)”, a declarat medicul veterinar Constantin Vasile Ifteme, pentru CSID.

Pandemia asta de coronavirus ne-a făcut, așa cum spuneam, să fim mult mai atenți cu igiena. Atât cea a mâinilor, cât și cea a casei. Chiar dacă și înainte foloseam soluții dezinfectante, acum e clar că spirtul și produsele pe bază de clor sunt la ordinea zilei. Dar trebuie să avem mare grijă și la acestea!

Eu sunt obișnuită deja să am grijă la dezinfectanți, mai ales că am pisici în casă de vreo… 12 ani. 😀 În această perioadă, cât spălați și dezinfectați, mutați animalele de companie într-o altă cameră până se usucă, apoi aerisiți bine.

Cum să ferești cățelul de problemele cauzate de soluțiile dezinfectante din casă sau de pe stradă

Noi, de exemplu, o ștergem foarte bine pe lăbuțe cu șervețele umede special create pentru animale. Până acum, lucrurile sunt în parametri normali. Dar, în cazul în care se întâmplă se vedeți ceva simptome, puteți proceda în felul următor:

„În cazul în care pielea pernuţelor şi zona interdigitală sunt foarte iritate, se pot face spălături locale cu lapte, care este indicat şi pentru simptomatologia digestivă. Prin diluţie, laptele poate diminua efectul coroziv asupra mucoasei esofagiane şi a celei gastrice.

Pentru zona oculară se pot face spălături, instilaţii cu ser fiziologic. În cazul simptomatologiei digestive, respiratorii sau oculare care nu se remite în 30-60 de minute, este indicat să vă adresaţi medicului veterinar”, conform aceluiași site.

Sper să nu avem nevoie si să fim TOȚI sănătoși! Că doar de-aia #stămîncasă. Miau!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!