Brânzeturi cum se cuVin #37 | Sau cum să deguști din plin căldura oltenească
Nu am apucat să vă povestesc, dar fusei la Craiova. Am fost invitată de Asociația Bloggerilor Olteni (ASBO) la un eveniment aniversar: Craiova Blogmeet 100. Vă voi povesti mai multe în vlog. Da, da, este în lucru, dar îmi ia ceva timp. Nu de alta, dar tare mi-e teamă că îl va depăși în lungime pe cel despre Gala SuperBlog (episod care a avut 46 de minute). Dar nu despre vlog sau SuperBlog vreau să vă vorbesc azi.
După cum frumușel scrie și în titlu, am avut imensa bucurie (mai ales după un an și ceva de pandemie) să particip la această degustare de vinuri și brânzeturi.
Brânzeturi cum se cuVin a ajuns la cel de-al 37-lea „dop” sau „burduf” (după caz)
Evenimentul a fost organizat de ASBO și DictionarCulinar.ro, lucru pe care sigur îl știați, mai ales dacă îl urmăriți deja pe blogolteanul-șef Daniel Botea. De la care, fie vorba între noi, am luat câteva poze din articolul de azi. 😀 (Cum ziceam, eu am filmat mai mult și nu am mai avut când să fac și poze. Dar imaginile video sunt absolut savuroase. Veți vedea de ce…)
În total, am degustat patru vinuri, la care am asociat patru tipuri de brânză. Dar să le luăm pe rând.
1. Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France
Din ce am auzit în timpul evenimentului, a fost asocierea cea mai îndrăgită de „public”. Recunosc că și eu mi-aș fi dorit să iau cu mine acasă această combinație. Dar mi-am notat-o deja pe lista de cumpărături.
Ce mi-a plăcut?
Brânza Camembert, în mod special. Consistența, gustul, tot.
Iar vinul a mângâiat frumos gâtlejul după fiecare îmbucătură. S-a simțit așa, ca o adiere de vânt într-o zi călduroasă de vară…
2. Domeniile Sâmburești Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie
Am continuat cu încă un vin alb, Chardonnay de data aceasta. Deși începusem deja să râdem (nici nu mai știu contează de la ce), am reținut intervențiile lui Marius Matache la poveștile cu vin împărtășite de Narcis. Acesta din urmă ne-a ghidat cu pasiune pe drumul către descoperirea senzațiilor oferite de un astfel de elixir bahic.
Toate acestea, în timp ce brânza Cheddar (cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie) dispărea bucățică cu bucățică de pe masă. Trebuie să recunosc că nu mă vedeam mâncând așa cheddar. O știam numai în combinațiile din fast food sau rasă peste cartofi prăjiți. :)) Dar vinul a temperat bine gustul inconfundabil al „portocaliului” din farfurie.
3. Domeniile Sâmburești Pinot Noir + Emmentaler Delaco
Ei bine, dragii taichii, aceasta a fost alegerea mea de la tombola organizată la sfârșitul prezentării celor patru asocieri.
O pisică neagră ce putea să aleagă, dacă nu un Pinot Noir corespunzător? 😀 Ce am reținut ulterior despre acest vin a fost faptul că „nu e dracu vinul Pinot Noir chiar atât de negru”. :)) O fi doar gura de el, cine știe? La prima vedere, mi s-a părut un pic cam dur, prea sec pentru gusturile mele, dar elegant prin naturalețea sa presarată cu arome de cireșe pietroase și coacăze roșii. L-am descoperit ușor-ușor pe parcurs, mai ales în combinație cu brânza Emmentaler Delaco. Iată descrierea completă a acesteia:
Originară din valea Emmental din Elveția, această brânză se obține amestecând în proportie de 1/1 brânza cu găurile 🙂 Aceasta era gluma. În realitate, Emmentaler este considerată unul dintre felurile de brânză cel mai greu de obținut din cauza procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură.
Tip: brânză tare
Lapte: vacă pasteurizat
Gust: dulceag, ușor acid
Aromă: fructată, cu nuanțe de nucă
Ce mi-a plăcut așa mult la această pereche, încât să o trec pe talon și să „concurez” cu ea? Combinația în sine, adică brânză + vin. Mă și vedeam plecând cu ea acasă, în special după ce ne-am bucurat de niște coaste Irish Ribs absolut delicioase a la Ribs House (gazda noastră).
Pot spune fără să stau pe gânduri că nu am mâncat nicăieri coaste mai bune decât aici.
4. Cabernet Sauvignon Domeniile Sâmburești + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Din păcate, faptul că a fost cea de-a patra combinație (după o zi și așa plină) a atenuat bucuria gustului în cazul acestei perechi. Să nu mai vorbim despre căldura înăbușitoare ce ne-a dat mari bătăi de cap în cele trei zile de #CraiovaBlogmeet100. Dar asta ar fi o poveste în sine. (Am menționat că veți vedea vlogul? Dați și un Subscribe pe YouTube cu ocazia asta.)
Așa cum l-a descris Daniel Botea, Cabernet Sauvignon este considerat regele vinurilor roșii, căruia i-am găsit regina potrivită.
Iar această afirmație este completată perfect de descrierea „oficială” a brânzei Grana Padano Delaco D’Exceptie:
Se spune că această brânză are două suflete: este un produs de bază în bucătăria stilată a nobilimii, dar și un ingredient fundamental al bucătăriei de zi cu zi a țăranilor.
Ce îmi vine în minte atunci când mă gândesc la această asociere? Citatul celebru:
Wine is bottled poetry.
După atâtea brânzeturi cum se cuVin și o porție de coaste, ne-am îndulcit cu un cheesecake cu zmeură.
Așa cum orice degustător știe (sau ar trebui să știe), hidratarea este foarte importantă în acest proces. De data aceasta, am avut din plin Aqua Carpatica alături de paharele cu vin. Amin! (Pentru rimă?)
După toate acestea, ați crede că asta a fost tot, nu? Nu. Am mai avut tombola, dar și o sesiune de „cum să desfaci șampania ca un profesionist”. Cu participarea extraordinară a lui Chinezu și Matache. Mai multe imagini în mișcare, într-un viitor episod Negru Vlogă…
Și uite așa se încheie prima seară de învățăcel într-ale asocierilor vin-brânzeturi. Horele le-am păstrat pentru sâmbătă. Nu de alta, dar am plecat repejor către case/hotel, după ce am primit faimosul SMS ROAlert, prin care eram anunțați că vine mare furtună.
Chiar și așa, am adormit cu gândul: Ahaaa! Deci, tocmai am aflat cum să deguști din plin căldura oltenească. La Brânzeturi cum se cuVin #37! Și nu numai…
~Va urma~