Bucăți din țara mea frumoasă

Bucăți din țara mea frumoasă. Târgoviște – partea a doua – Mănăstirea Dealu

Astăzi m-am hotărât să vă ofer o nouă bucată din țara mea frumoasă, anume Târgoviște. De ce este partea a doua? Pentru că este a doua mea vizită pe care o fac în acest oraș. De ce am revenit, poate vă întrebați. Păi, pentru că așa am simțit. Așa am vrut. Voiam să revăd un oraș frumos, o panoramă a lui, mai exact.
targoviste (32)

targoviste (33)

targoviste (35)

La fel ca și data trecută, am vizitat mai întâi Curtea Domnească, atracția turistică principală a municipiului. Mai multe detalii istorice am dat în articolul scris anul trecut – Bucăți din țara mea frumoasă. Târgoviște. Prima parte.

targoviste (22)

Nu reiau ce am scris acolo. Dar completez cu:

targoviste (26)
Muzeul Tiparului și al Cărții Românești Vechi

targoviste (8)

targoviste (31)

targoviste (12)
Turnul Chindiei și merlin monrou. :))

Și mai multe:

Și atunci, care ar fi plusul acestei părți secunde? Păi, pe lângă poze noi, updatate, cu moaca mea de acum (nu că s-ar fi schimbat prea multe, cel mult hainele), am urcat până la Mănăstirea Dealu, o frumoasă mănăstire de maici.

Mănăstirea Dealu – Comuna Aninoasa, Județul Dâmbovița, necropola ce adăpostește capul lui Mihai Viteazul

Sursa: pelerinaj.com.ro
Sursa: pelerinaj.com.ro

Noi am găsit-o în plin proces de restaurare, înconjurată de schele și muncitori. Chiar m-am gândit la Manole și mitul lui Icar atunci când îi vedeam sus pe oamenii în salopete albastre. Oare au și ei o Ană a lor pe care o sacrifică în tot acest ritual al refacerii (parțiale) a mănăstirii? Nu cred.

Am înaintat prin curtea plină de flori și iarbă verde, unde am găsit și câteva arcade drăguțe sub care ne-am pozat pe rând, frumos, așa cum se cuvine. 😀

manastirea dealu targoviste (4)

Pașii ne-au condus grăbiți către o parte mai retrasă a mănăstirii, loc de unde poți admira panorama orașului Târgoviște. Un peisaj frumos, completat de o adâncă liniște.

manastirea dealu targoviste (6)

manastirea dealu targoviste (2)

Mi s-a părut interesant să o vedem și de sus, iarna:

manastirea dealu targoviste iarna detalii
Legendă: Panorama; Arcade Poze; Intrare; Aici am parcat mașina :)))

Mănăstirea Dealu, cea mai mare necropolă domnească din țară

Mănăstirea Dealu exista deja la 17 noiembrie 1431, această primă construcție fiind înlocuită cu o alta în timpul domniei lui Radu cel Mare.

Dincolo de zidurile mănăstirii se află mormintele voievodului Radu cel Mare și cel al Sfântului Mitropolit Nifon, așezate față în față, ca într-o evidențiere a contrastelor, o expunere a extremelor firii umane. Găsiți în acest articol o legendă (?) extrem de interesantă despre domnitor și Sfântul Nifon.

De această mănăstire sunt legate nume mari din istoria României, precum: Radu cel Mare, Sfântul Nifon, Sfântul Neagoe Basarab, Sfântul Constantin Brâncoveanu, dar și Mihai Viteazul.

manastirea-dealu-13

manastirea-dealu-14

În anul 1603 aici a fost adus, prin grija clucerului Radu Buzescu, capul lui Mihai Viteazul, ucis mișelește pe Câmpia Turzii.

În timpul primului război mondial, capul voievodului Mihai, învelit în pânza cu care era acoperită Sfânta Masă din altar, este dus în locuri tainice. În anul 1920, regele de-atunci al tuturor românilor, Ferdinand, readuce la Mănăstirea Dealu capul lui Mihai Viteazul.

Pe sistemul Știați că…:

Mănăstirea Dealu își leagă numele de apariția primei cărți din Țara Românească și organizarea celui de-al patrulea centru tipografic european de literă chirilică, prin patronajul voievodului Radu cel Mare și acțiunea călugărului cărturar Macarie.

Voi reveni aici cu siguranță. Trebuie neapărat să o văd și pe dinăuntru. Este cu adevărat impresionantă. 🙂

manastirea-dealu-12

manastirea-dealu-7

manastirea-dealu-6

Sursa foto

Acestea fiind zise, scrise, arătate, lăudate, mă retrag. În liniște.

Comments

comments

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!