SuperBlog

Cele mai frumoase trei cuvinte în engleză: Work and Travel

Times Square. 21 august 2014. Mă uit la telefon. Ecranul îmi arată două ore diferite. E 20.28. Acasă e abia miezul zilei. Încerc să mă strecor prin mulțimea de oameni ce traversează intersecția. Sunt aici de aproape două luni și încă încerc să mă obișnuiesc cu agitația specifică New York-ului.

Avem și noi Bucureștiul nostru supra-aglomerat, dar aici străzile emit o energie aparte. Zgârie-norii îmi acaparează privirea la fiecare colț, iar reclamele luminoase de pe ecranele imense îmi amintesc cumva de Piața Unirii. Îmi este imposibil să nu mă gândesc la locurile dragi de acasă, la persoanele apropiate, la pisicile pe care care le voi vedea abia peste 2 luni, la sfârșitul lunii octombrie. Încerc să mă încurajez. Nu a zis nimeni că-mi va fi ușor, dar experiența de până acum mi-a arătat că a meritat să zbor peste ocean timp de 12 ore…

Până la urmă, acesta a fost visul meu încă din anul I de facultate, atunci când am auzit pentru prima dată de programul Work and Travel Vacanțe Speciale: să am un job în vacanță și o vacanță la job.

Era 2012, un octombrie cald. Mă îndreptam spre sala de seminar, când mi-a atras atenția un afiș:

M-am apropiat de standul amplasat în holul facultății. Eram curioasă. Hmm… Work and Travel… Fără prea multă experiență, nu-mi puteam găsi un job în București, mai ales că mi-aș fi dorit să lucrez doar pe perioada vacanței. Deși sunt pasionată de călătorii, dacă nu lucrez, de unde bani de plimbări? Să nu mai zic că o vizită în America presupune, totuși, niște cheltuieli… Am cerut detalii despre program, să văd dacă mă încadrez.

Condiții de participare:

  • Trebuie să ai vârsta legală între 18-30 de ani – checked.
  • Trebuie să fii student la cursuri de zi într-o universitate acreditată, de stat sau particulară – checked.
  • Să cunoști limba engleză la nivel conversațional – checked.
  • Să dai dovadă de flexibilitate în alegerea jobului – aici am avut dubii, știindu-mi personalitatea, dar m-am surprins plăcut în acest sens. Am aflat despre mine că pot duce „pe picioare” chiar două joburi în același timp…
  • Să respecți contractul – bineînțeles.
  • Să îți definitivezi studiile – nici nu aveam de gând altfel.

Mi-am pus, în primul rând, problema banilor. Cât costă, de fapt, să-mi trăiesc visul?

Cum nu aveam suma care să-mi acopere aceste cheltuieli, am făcut un împrumut de 3000 de dolari prin Creditul BRD Work and Travel, singurul credit de acest gen din România. Există mai multe variante din care îți poți alege modalitatea în care te poate ajuta agenția, iar cea pentru care am optat eu a fost Job Placement. Am scăpat de grijile organizării și am câștigat timp prețios – echipa CND Turism mi-a găsit job și cazare. Da, și bilete de avion.

Trei joburi în două orașe, un singur scop: învățare continuă și o vacanță de vis… american

Încă din prima zi petrecută pe tărâmul american, am avut parte de un proces de învățare continuă. Am acceptat un job ca housekeeper într-un hotel de 3* din Massachusetts. Timp de o lună, am lucrat 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Totuși, aș fi muncit mai mult. Cu 8$/h nu ajungeam prea departe. Aveam colege de facultate prin alte orașe din SUA și îmi povesteau că se descurcă destul de bine și cu un al doilea job. Așa că am început să caut alte locuri de muncă.

Marie Claire, studentă venită din Franța tot prin acest program, mi-a sugerat să merg chiar în New York City. M-a ajutat ea să găsesc acolo un post de chelneriță, iar în timpul care-mi rămâne, voi lucra tot într-un hotel, tot ca housekeeper (schimb lenjerii, șterg praful, aspir mochetele, curăț băile). Vă amintiți că vă ziceam mai sus de „flexibilitate în alegerea jobului”? Ei bine, la asta mă refeream.

Am plecat „cu traista-n băț”, cum se zice. Ne-am promis (eu și colegele de acolo) că vom ține legătura, poate chiar ne vom vizita în țările natale. Stomacul îmi devenise neîncăpător și nu mai simțeam nici sete, nici foame. Aveam emoții. Urma să lucrez într-un oraș în care mi-am dorit să ajung încă de când am văzut Manhattan, un film cu minunatul Woody Allen.

Pășind spre autocarul ce avea să mă ducă direct în Times Square, m-am trezit fredonând versurile cu care Marie Claire mă înviora de fiecare dată: Noooo, rien de rieeen,/ Nooo, je ne regrette rien…

Cu ce voi rămâne eu după experiența Work and Travel?

Cu multe amintiri de suflet. Vă așteptați că o să spun asta, nu? Păi, este primul lucru care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la cele (aproximativ) patru luni pe care le petrec pe tărâmul descoperit de Cristofor Columb.

Mi-am depășit cu mult anumite limite (muncind și 16 ore pe zi), am reușit să strâng și o brumă de bani. Mi-am făcut o mulțime de prieteni din întreaga lume și, deși am plecat de una singură, am simțit mereu că fac parte dintr-o „gașcă veselă”.

Mai am vreo două luni până mă întorc acasă și deja am atâtea de povestit… În ultima săptămână mi-am lăsat timp să vizitez cele mai importante locuri din New York: Central Park, Empire State Building, Statuia Libertății, Podul Brooklyn

Work and Travel este un program de schimb cultural internațional, accesat de peste 100.000 de studenți din întreaga lume. Unii dintre ei au o poveste nu tocmai plăcută. Cei mai mulți vor spune că au avut parte de o vară minunată și o consideră experiența vieții lor. Unii decid să rămână acolo. Eu mă voi întoarce acasă și îmi voi spune povestea pe blog. Poate te conving să ai curaj să încerci! E normal să ai întrebări, să ai dubii. Dar caută răspunsuri cât mai repede și îndrăznește să visezi! Nu-i așa că îți dorești și tu o vacanță la job și un job într-o vacanță? ^_^

Pentru mine, „Work and Travel” au devenit cele mai frumoase cuvinte din limba engleză.


#Proba17 SuperBlog | Diverse generații, același vis american cu Vacanțe Speciale by CND Turism

Comments

comments

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: