SuperBlog

 „Copilul sănătos de astăzi, adultul inteligent de mâine” – o temă prezentată celor mari pentru cei mici

M-am gândit de multe ori că mi-aș dori să fiu speaker în cadrul unei conferințe. Astăzi, voi face alături de voi primul pas în acest sens: vă redau (în scris, deocamdată) ideile pe care le-aș prezenta în cadrul unei întâlniri cu un public adult, alcătuit din părinți, viitori părinți sau bunici, pe tema „Copilul sănătos de astăzi, adultul inteligent de mâine”, ca parte a proiectului „Sănătatea copiilor noștri”, inițiat de Sano Vita.

Introducere:

Într-o lume în care suntem bombardați din toate părțile cu feluri de mâncare tot mai diferite, cu fel de fel de alimente mai mult sau mai puțin nocive pentru organism, într-o societate în care să ai un stil de viață sănătos necesită tot mai mulți bani și mai ales timp, îmi dau seama că este foarte greu să ne menținem pe o direcție bună, în acest sens.

Atunci când devenim părinți, lucrurile se complică și mai mult. Pentru că devii responsabil nu doar pentru copilul de astăzi, ci și pentru adultul de mâine. Din acest motiv, consider că, dincolo de discuțiile despre o alimentație sănătoasă, trebuie să vorbim despre principii ale unui stil de viață sănătos, stil pe care trebuie să-l oferim ca exemplu celor mici.

A. Obiceiurile alimentare, cărămizile ce stau la baza unui stil de viață sănătos

În prima parte a conferinței, voi dezvolta ideea exemplului pe care îl putem oferi copiilor noștri, în privința obiceiurilor alimentare sănătoase. Atunci când noi înșine cunoaștem aceste principii, le putem transmite mult mai ușor celor mici.

Deși trăim în secolul vitezei, iar gestionarea timpului este o provocare din ce în ce mai mare pentru fiecare dintre noi, atunci când vine vorba de a investi într-un stil de viață sănătos, nicio secundă nu este irosită. Puțin cu puțin, din aproape în aproape, îți poți construi obiceiuri sănătoase pe care să le incluzi într-o rutină de zi cu zi, săptămână cu săptămână.

Să le luăm pe fiecare în parte și să vorbim puțin despre ele.

  1. Bea apă!

Este cunoscut faptul că organismul uman este alcătuit în proporție de 75% apă (procent ce variază în funcție de sex și vârstă). Creierii, plămânii, inima şi rinichii conţin cele mai umede ţesuturi. De aceea, pentru a ne păstra în formă și pentru a menține activitatea organelor interne la nivel maxim, ar trebui să consumăm 2 litri de lichide în fiecare zi. Este recomandat ca, imediat după ce ne-am trezit, să bem un pahar cu apă la temperatura camerei, pentru a reduce nivelul de deshidratare de care acesta a suferit după cele 7-8 ore de somn.

  1. Alege alimente întregi şi naturale!

Elimină din alimentaţie mâncarea semipreparată, reducând chiar și timpul de preparare a acestora. Orice intervenție asupra legumelor sau fructelor (prin fierbere sau prăjire) distruge o mare cantitate de vitamine. Majoritatea alimentelor pe care le consumi ar trebui să fie crude. De asemenea, alege produse nerafinate în dauna celor rafinate. Adică, optează pentru consumul cerealelor integrale (orezul brun, mei, amarant şi quinoa) și pentru leguminoase (fasole, mazăre, linte etc.).

  1. Nu uita să consumi alimente în cantități potrivite, variate și echilibrate!

Un sfat foarte simplu de aplicat este acela care spune să nu te ridici sătul de la masă. Tot în acest sens, ca o completare, trebuie să eviți să mai iei „încă o gură” după ce simți că ai mâncat cât ai avut nevoie pentru a scăpa de senzația de foame. De asemenea, o alimentație variată îți va asigura necesarul de vitamine de care organismul are nevoie pentru a funcționa la cele mai înalte cote.

O persoană care ține dietă se gândește la mâncare de vreo 400 de ori pe zi. În loc să faci asta, mai bine te-ai hrăni arătând mai multă grijă alimentelor sănătoase. Dietele drastice nu te ajută absolut deloc. Va trebui să îi arăți corpului tău că îl iubești și, din acest motiv, îl hrănești corespunzător. Dieta prin înfometare nu va face decât să activeze starea de alertă în corp, iar acesta va începe să rețină grăsimi.

  1. Mănâncă într-un mod conștient!

Consumă alimente conștientizând rolul pe care acestea îl au în bunăstarea corpului tău. Nu transforma gustările nesănătoase din fața televizorului sau a calculatorului într-un obicei. Pe lângă faptul că nu-ți aduc niciun aport de substanțe nutritive, acestea îți pot da o stare de agitație, nesomn sau pot accelera senzația de foame.

  1. Ai grijă ca fiecare masă să includă proteine, carbohidraţi şi grăsimi.

Studiile ne spun că grăsimile și carbohidrații sunt consumate în mod regulat de oameni, fiind mai ușor de găsit în alimentele de zi cu zi. Problema se ridică în cazul proteinelor. Este indicat ca, la micul dejun și la masa de prânz, să ne hrănim organismul cu proteine, acestea fiind importante pentru mușchi (și nu numai), dar îți scad și pofta de mâncare, păstrându-ți senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Este indicat să încercăm, pe cât posibil, să ne aprovizionăm cu alimente bio, organice sau tradiționale, nemodificate genetic și netratate cu îngrășăminte chimice, insecticide și pesticide. De asemenea, alimentele de origine animală ar trebui să provină din ferme în care animalele nu sunt hrănite cu furaje chimice. Specialiștii în nutriție susțin că trebuie să consumăm cu precădere fructele, fructele uscate (curmale, smochine, caise, goji etc.), cerealele integrale,  legumele și leguminoasele, zarzavaturile.

Dacă n-ați făcut-o deja, ar trebui să începeți să introduceți în alimentație semințele crude (semințe de in, cânepă, susan, floarea soarelui, dovleac etc.), nucile (românești, macadamia, caju, migdale, alune etc.) și superalimentele (spirulina, chlorella sau maca, orz verde etc.).

  1. Fii atent la grăsimi, sare şi zahăr.

Cu siguranță, cunoașteți acele spoturi care tot rulează de câțiva ani pe la radio și TV, în care suntem avertizați de consumul de sare, zahăr și grăsimi. Dar câți ne-am însușit cu adevărat obiceiul de a le reduce din hrana de zi cu zi? Dacă ai reuşit să renunţi la mâncarea semipreparată, ai făcut deja un pas important pentru o alimentație mai săracă în aceste ingrediente.

  1. Organizează-ți 5 mese în fiecare zi!

Adică trei mese principale şi două gustări (alune, semințe etc.).

Acest lucru te va ajuta să nu sari peste anumite mese sau să mănânci prea mult seara. Astfel, îți menții glicemia la parametri normali și nu vei rămâne fără energie în niciun moment al zilei. Fapt ce implică, firește, renunțarea la zahăr (cel care ne dă falsa impresie de revigorare). Acest principiu este recomandat mai ales în cazul dietelor pentru slăbit.

  1. Evită băuturile carbogazoase, îndulcite artificial!

Un pas important spre a avea o alimentație sănătoasă este acela de a renunța la băuturile carbogazoase și/sau îndulcite artificial. Alege apa, ceaiul neîndulcit, laptele degresat sau sucul natural de fructe.

  1. Mişcă-te! Și nu uita de relaxare și cele 7-8 ore de somn!

Pentru a avea un stil de viață sănătos, pe lângă atenția acordată alimentației, trebuie să ai în vedere și activitatea fizică. Este indicat să faci zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare, exerciţiile fizice te ajută nu numai să scapi de depunerile de grăsime şi să-ţi tonifiezi musculatura, ci şi să îţi menţii inima, plămânii şi oasele puternice. Calitatea somnului va fi, de asemenea, mult îmbunătățită.

  1. Gândește pozitiv!

Gândirea pozitivă încununează toate celelalte principii enumerate mai sus. Gândurile noastre ne creează realitatea în care alegem să trăim. De aceea, este important să ne păstrăm controlul asupra minții noastre și să-i creionăm idei pozitive cu care să lucreze în fiecare moment. Acestea vor avea un efect pozitiv asupra întregului organism, ajutându-ne în acest demers de a ne menține într-o direcție sănătoasă, din toate punctele de vedere. Dacă lucrurile se așază frumos în viața noastră, atunci nu va mai fi nici cazul nedoritelor recompense alimentare sau a mâncatului pe fond nervos.

Sursa: andrealangone.com.br

B. Copilul sănătos de astăzi, adultul inteligent de mâine

Bun. Acum, că am amintit cele mai importante aspecte ale unui stil de viață sănătos, trecem la cea de-a doua parte a conferinței. Mi-am propus să discutăm în continuare despre alimentația sănătoasă a copiilor, despre cum îi putem influența încă din fragedă copilărie să adopte un stil de viață cât mai echilibrat.

Cu toții ne dorim copii sănătoși, este un lucru sigur, iar alimentația reprezintă aspectul primordial pentru a le menține sănătatea la cote maxime.

S

Stimulează-i interesul pentru alimentație!

Implică-ți copilul în procesul de preparare al alimentelor și învață-l încă de mic importanța unui stil de viață sănătos. Nu uita că cei mici sunt atrași de alimentele colorate sau frumos decorate. Așa că lasă-ți imaginația să zburde liberă și surprinde-l cât de des poți! De asemenea, un pachețel ambalat drăguț îl poate face să-și dorească o gustare sănătoasă pentru pauza mare la școală.

Sursa: wishpond.com

A

Apă – Copilul trebuie să consume minim 1 litru de apă/zi

Spre deosebire de adulți, copiii nu pot stoca lichidele pentru o perioadă la fel de lungă. După cum știm, hidratarea suficientă este extrem de importantă pentru că menține capacitatea de concentrare și performanța la un nivel ridicat.

N

Nu uita de proteine.

Proteinele sunt esențiale pentru dezvoltarea, creșterea, refacerea țesuturilor, a pielii și a mușchilor organismului copilului tău. Așa cum am mai menționat, le puteți găsi în carnea de pasăre, pește, produse lactate, ouă, nuci, semințe, fasole și legume.

O

Omega 3 si Omega 6

Acizii grași esențiali (Omega 3 și Omega 6) sunt vitali pentru creșterea armonioasă a copilului și dezvoltă sistemul imunitar. Omega 3 este foarte important în dezvoltarea creierului. Acest acid gras se poate găsi în peștele gras (macrou, sardine, somon), legume verzi, cartofi dulci, cereale integrale, fasole, seminte de in și alte tipuri de uleiuri naturale.

V

Verde

Aceasta trebuie să fie culoarea predominantă într-o alimentație sănătoasă. Verde, în sensul legumelor și al fructelor, dar și în sensul consumării hranei într-o stare cât mai aproape de cea naturală. Ar trebui să ținem cont de așa-numita farfurie sănătoasă, adică farfuria alcătuită din 50% legume, un produs de origine animală și două felii de pâine integrală.

I

Indulcitori curați

Trebuie să avem grijă și la cantitatea de sare, zahăr și grăsimi pe care i-o oferim copilului prin alimentație. De aceea, este indicat să înlocuim zahărul (cea mai mare ispită a celor mici) cu mierea, siropul de arțar, sucul de trestie de zahăr. Totuși, este bine ca, din când în când, să le dăm copiilor și alimente ce conțin zahăr sau grăsimi, respectând proporția de 20% derapaje culinare ? cu 80% alimente sănătoase.

T

Totul despre alimente nutriționale

Un copil are nevoie de cereale și cartofi, fructe și legume, proteine și calciu, consumate în cantități aproximativ egale. Este cunoscut faptul că 50% din masa totală de calciu este depozitată între naștere și vârsta de 11-13 ani.

Sursa: kekesonline.hu

Alimentele bogate în carbohidrați sunt deja rafinate, procedeu care distruge vitaminele, mineralele, fibrele și crește viteza cu care zahărul este eliberat în sânge. Aceste alimente pot fi ușor înlocuite cu cele nerafinate ca pâinea integrală, cereale integrale, paste integrale, bogate în fibre, fier, magneziu și zinc.

A

Alimente care stimulează creierul copilului

Exemplu: Somonul, ouăle, untul de arahide, cereale integrale, ovăzul și alimentele de ovăz, căpșunele și fructele înrudite cu ele (fragi, mure, coacăze), fasolea și plantele înrudite, legume colorate, lapte și iaurt, carnea slabă de vită (sau înlocuitorii de carne).

*

Citind primele litere pe verticală, va rezulta numele echipei ce derulează de mulți ani programe de promovare a unui stil de viață sănătos în societate, prin dezvoltarea intelectuală, emoțională, fizică și spirituală a copiilor. Fără pretenția de a fi exhaustivă, sper că am reușit să trasez cele două direcții importante pe care ar fi indicat să le urmăm atunci când vorbim despre sănătatea copiilor: puterea exemplului (printr-o viață echilibrată a noastră, ca părinți) și o alimentație sănătoasă a copiilor de astăzi, adulții inteligenți de mâine.


#Proba14 SuperBlog | Pledoarie pentru sănătate by Sano Vita

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!