Comentez.,  Particip, nu asist!,  Playlistul lunii,  Vorbe de duh

Cum să nu fii meltean la un concert. Paraziții la Arenele Romane. (Update)

UPDATE!

Au trecut luni bune de la concertul mai jos amintit și tot atâta vreme de când eu înțelegeam (se pare că am fost singura!) 😀 că Paraziții vor lansa un nou album pe 1 octombrie 2015. Ei bine, albumul intitulat Lovitura de pedeapsă a apărut, dar nu într-o zi oarecare, ci tocmai pe 29 februarie, că doar trebuia să fie o zi și mai specială, acum, la 6 ani de la ieșirea pe piață a ultimului material semnat de cei trei „burtoși”. :))

Ăsta e cel mai vizitat și aplaudat și blamat articol pe care l-am scris eu până acum și mi-s tare mândră! Dar să lăsăm lacrimogenele de(o)parte și să facem update-ul anunțat. Așadar:

Pe 29 februarie 2016, trupa vocal-instrumentală Paraziții a lansat un nou album intitulat Lovitura de pedeapsă, fiind disponibil în toate librăriile Cărturești, dar și online, la un preț cam mare, dacă mă întrebați pe mine.

Tracklist-ul nu arată promițător, dar cum nu am ascultat până acum decât Demnitate (care e mult sub așteptări, standard etc.), nu pot să zic decât că sunt curioasă (mai ales în privința noii colaborări cu Adi Despot):

1. Circulă zvonul
2. Adevărul doare
3. Demnitate (feat. Daniel Lazăr)
4. Viața bate filmul (feat. Bitză)
5. Poliția trece
6. Cântec de leagăn
7. Te facem să sari
8. Mambo Nr. 9
9. Suge-o
10. Toate lumea fumează (feat. Adrian Despot)
11. Demnitate (feat. Daniel Lazăr)

Cheloo: Un album care se întoarce ca sonoritate înapoi în anii ’91 – ’97. Am folosit foarte mult tehnica samplingului și este un album conceput și scris foarte old school.

parazitii lovitura de pedeapsa coperta album

Cam atât. Deocamdată.
Zic să începem săptămâna în forță că oricum o să ne pierdem energia pe parcurs. Vineri am fost să-i văd pe Paraziții la Arenele Romane. Am câteva chestiuțe pe care am ținut neapărat să le semnalez pentru că nu se poate altfel. 😀 Știu că articolele de genul Cum să.. ceva au succes și iată-mă încercând rețeta asta, poate-poate s-o prinde ceva de cei care nu știu cum să se poarte la un concert. Ce dacă a fost moca? Și ce dacă te-a lăsat securitatea să intri, deși ai doar 14 ani? Asta nu înseamnă că trebuie să te comporți ca un oligofren. Crede-mă pe cuvânt! 🙂

Așadar, cum să nu fii meltean (meltean, melteni s. m. (peior.) om grosolan, necioplit.)  la un concert…

 • Așa cum am venit eu însămi pentru capul de afiș, adică pentru Paraziții, așa au ajuns acolo și alții. Poate în procent de 75%. Vreo 15% pentru Gojira și Planet H, iar restul – a tunat și i-a adunat. Bine, fie! 2% pentru Les Elephants Bizarres. Dacă ai venit pentru o anume trupă la un eveniment unde cântă mai mulți, nu te aștepta să intre printre primii favoriții tăi. Mai ales că știi programul: evenimentul ține până la ora 3 a.m., iar Paraziții cântă ultimii. Cam când crezi tu că ar trebui să intre?
 • Degeaba strigi Paraziții în timp ce alte trupe sunt pe scenă, ăia tot la program vin. Dar tu dai dovadă de meltenism. Și atât. Nu e deloc ok să strigi un alt nume pentru că așa vrei tu, mai ales că programul era afișat, știai dinainte ordinea în care artișii vor sui pe scenă, de ce te plângi? Trebuia să vii la ora două dacă nu voiai să vezi altceva… Eu nu auzisem până atunci de cei de la Basska, dar mi-au atras atenția – stil aparte, cumva nou, au sunat foarte bine live, au dat tot pe scenă și au făcut atmosferă. De ce să-i strig pe paraziți și să pierd un recital de zile mari? Ne mai lărgim și noi orizonturile? Dar nu vrei asta tu, ca meltean. Preferi să umilești niște artiști ca să te simți important, dar behăi de prostie.
 • Tu știi cât au muncit oamenii ăia să ajungă pe scena aia? Habar nu ai. Pentru că ori ești un puști pierdut pe legale, ori ești un copil cu buletin de adult, fără niciun Dumnezeu, ori te crezi important dacă le strigi altceva celor de pe scenă. Ești meltean, aia ești. Sper să te simți când auzi cuvântul ăsta: meltean. Prost. Vrei Paraziții? Shoot yourself. Așteaptă frumos și bucură-te de ce vezi! Că de-aia ai venit.
 • Nu mai dansa pogo în plină mulțime, în fața scenei, dacă habar nu ai să o faci. Sau dacă ai 15 ani, ai băut poștă o juma’ de bere și abia te mai ții pe picioare. Ești meltean din fașă și ar trebui să încerci legale. #selecțienaturală
 • Concertul a avut loc la Arenele Romane. București. Nu Vama Veche. Nu veni cu paharul gol să cerșești câte puțin din berea fiecăruia. Bei scuipatul tuturor, înțelegi? Nu, că ești meltean. Nu fi!
 • Vii pentru Paraziții, dar stai în spate de tot până când urcă ei pe scenă. Apoi te îmbrâncești și te bagi în față. De mici am fost învățați (de babe) că nu e frumos să te bagi în fața cuiva. Ai ghicit! Ești meltean dacă faci așa ceva. Nu zice nimeni să nu avansezi, dar acolo unde e loc, nu trebuie să calci lumea în picioare!
 • Vii pentru Paraziții, dar faci parte din categoria oamenilor pe care ei îi detestă și-i înjură pe piese. Cum te simți acum când ai aflat asta? Nu, stai liniștit, nu e despre tine. E vorba despre hainele tale, cocalare! #alexvelea

Pfui, am scris ceva, nu credeam că am atâtea de spus, dar meltenismul la concerte mi se pare de cel mai penibil și prost gust posibil. 🙂 Ok, recunosc – meltenismul, în general.

Galerie foto:

Am stat în față și am filmat câte ceva – unele frânturi de melodii, altele sunt de la un capăt la altul, cum am crezut la momentul respectiv. Ideea e că nu se aude bine, iar imaginile sunt mișcate, bineînțeles că nu am stat lemn. Am urcat totuși filmulețele ca să vedeți și voi care a fost atmosfera acolo. Eu am trăit fiecare secundă, abia aștept să apară noul album Paraziții – Lovitura de pedeapsă, pe 1 octombrie. 😀 Oamenii sunt buni, nu degeaba îi ascult de vreo 15 ani. 🙂

Gata și postarea despre melteni. Am repetat acest cuvânt încât îmi creează și mai multă repulsie acum. Sper că și lor, meltenilor… Enjoy!

Comments

comments

7 comentarii

 • Iulian M.

  Bine punctat. De melteni nu scapi, oriunde te-ai duce. O varianta ar mai fi sa-i ignori, caci sunt asemenea paduchilor… dupa ce ca-s paraziti (din aia cu un „i”), mai au si tendinta sa iasa in frunte.
  Cat despre ceilalti „paraziti” (cei cu doi „i”) n-am apucat inca sa-i vad live, dar sunt pe lista de asteptare.

  • Pisica Neagră

   Mulțumesc de apreciere! 🙂 Ignoranța are două tăișuri, trebuie folosită cu atenție, mai ales într-o societate ca a noastră. Unii fix pe ignoranță se bazează când fac niște treburi.
   Paraziții merită banii pe concert! 🙂

 • Cristian L.

  Vrei nu vrei, acest gen de oameni vor fi peste tot.. mai ales la evenimentele care au intrare liberă. Și din păcate nu prea ai ce să le faci oamenilor de genul, cultura hip hop la noi e înțeleasă de puțini oameni sau e înțeleasă prost. Muzica celor de la Paraziții având un oarecare „iz” comercial, cu o deschidere mai mare, evident ajunge la urechile mai multor persoane, din păcate și la astfel de melteni. Să reușești educarea publicului în materie de concerte, comportament la astfel de evenimente e dificil, e ca și cum ai încerca să schimbi mentalități și din păcate mulți dintre aceștia sunt cauze pierdute..

 • Cosmin Cengher

  Sunt 110% de acord cu ceea ce ai spus despre melteanul de la concerte. Și eu am crescut cu Paraziții și îi respectam pentru munca pe care o depuneau în industria românească, dar, în ultimul timp, au decăzut foarte mult, cel puțin în preferințele mele. Și nu cred că sunt singurul care crede că au decăzut enorm din punct de vedere muzical..

 • Miki

  Macar din acel pogo s.au ales cu ceva bun..unu a zburat 2metri si ceva taras,altul cu capul spart..si un tovaras cu nasul fracturat..cel mai enervant a fost faptul ca se intra in cei care stateau linistiti pe margine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!