Recenziile Pisicii Negre,  Cărțuială

De veghe în lanul de secară, de J. D. Salinger | Ce (nu) mi-a plăcut | #RecenziilePisiciiNegre

Mă bucur să revin la acest obicei, acela de a povesti despre cărțile citite. Am câteva titluri care așteaptă de luni bune să fie recenzate, fotografiate frumușel și trimise în lumea nemărginită a interneților. Însă, voi vorbi astăzi despre cea mai recentă carte parcursă de mine:

De veghe în lanul de secară, de J. D. Salinger

Știu că este un roman pe care ar fi indicat să îl citești în adolescență, prin vremea liceului. Iar faptul că eu l-am citit la 35 de ani, să știți că s-a simțit. Și în bine, dar și în sens negativ, ca să zic așa.

Eroul poveștii este un adolescent de 16 ani. Când ai și tu, ca cititor tot pe acolo, altfel trăiești acțiunea. Cu toate astea, De veghe în lanul de secară este un roman (și) pentru adulți.

Dar haideți să vă enumăr câteva aspecte generale, în cazul în care n-ați citit deja romanul. Stați liniștiți, nu dau spoilere.

Despre ce e vorba, pe scurt:

  • Holden Caulfield este exmatriculat din nou și trebuie să plece din cămin mai devreme decât se așteptau părinții.
  • Ca să evite cearta cu aceștia, el se hotărăște să plece la fratele său mai mare, D.B., scriitor celebru.
  • Acțiunea romanului urmărește parcursul tânărului de 16 ani, timp de două zile. Avem, deci, de-a face cu un bildungsroman.
  • Este scris la persoana I, Holden fiind naratorul poveștilor petrecute cu două săptămâni înainte de Crăciunul anterior.
  • Dincolo de toate întâmplările relatate în cele aproape 300 pagini (eu am citit ediția publicată de editura Polirom), Jerome David Salinger ne creionează ca un adevărat maestru toate angoasele, anxietățile și rebeliunea unui adolescent ce simte că nu aparține lumii ăsteia.
  • Nu-și găsește locul în lumea adulților (deși încearcă pe parcurs să se comporte ca un major – cere alcool în baruri, solicită servicii sexuale de la prostituate, cere în căsătorie etc.).
  • De asemenea, își critică și colegii, mai ales pe cei „populari”, pendulând constant între cele două lumi/vârste.

Ce (nu) mi-a plăcut la De veghe în lanul de secară:

Așa cum am menționat mai sus, nu am rezonat atât de tare cu Holden, nu la modul cum mă așteptam. Poate, de-asta nu m-a impresionat atât de tare pe cât mi-aș fi dorit. Și cred că din același motiv l-am abandonat atunci când, acum câțiva ani, am început să-l citesc.

De veghe în lanul de secară este inclus în lista cărților pe care e musai să le citești în viața asta. În 2005, Time l-a inclus pe lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză

Deși publicat pentru prima dată în 1951, romanul a rezistat vremurilor și a rămas actual. Vreo șapte decenii mai târziu, adolescenții se confruntă cu aceleași temeri, gânduri, revolte, nevoi, anxietăți. Iar acesta cred că este marele său plus, cea mai notabilă calitate a acestui roman. În plus, mi-a mai plăcut scriitura, deși traducerea nu cred că a fost ideală.

Ce mi s-a mai părut cel puțin ciudat a fost finalul. Scris parcă la repezeală, ca atunci când vrei să rezolvi repede multe subiecte deschise, când parcă ți-ai pierdut interesul pentru personajele tale. După ce descrii în detaliu cele două zile din viața personajului principal, mă gândeam că finalul ar fi meritat ceva mai multă migală decât ce am simțit printre rânduri.

Și, ca să închei, totuși, într-o notă pozitivă, mi-a plăcut foarte mult cum a strecurat autorul motivul pentru care a ales acest titlu. Parcursesem deja vreo trei sferturi din carte și tot nu înțelegeam de ce se numește așa. Menționase un cântec la un moment dat, dar nu părea că ăla e motivul. Și, bam! La momentul potrivit, în discuția cu sora lui mai mică, a povestit despre această veghe în lanul de secară. Foarte fain a fost momentul ăla!

Plus că rezonez cu Holden Caulfield din multe puncte de vedere, mai ales în privința oamenilor din jur… Dar asta ar fi deja o altă poveste.

Dacă îți dorești să o citești și tu, poți cumpăra cartea De veghe în lanul de secară de aici:

Dacă deja ați parcurs acest roman, sunt curioasă ce NU v-a plăcut. 😀

Să ne (re)citim cu bine, cu sine!

Comments

comments

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: