Comentez.,  Despre mine și ce lucruri minunate fac eu,  Evenimente

Despre brandul personal. Sau „Ușurel cu pianul pe scări”

A trecut ceva timp de când nu am mai făcut o cronică a unui eveniment. Am mai fost pe ici, pe colo, numai că nu am găsit neapărat ceva de spus. Nu scriu aici doar ca să mă aflu în treabă. Doar știți. 😀

Ei bine, joia trecută am participat la un workshop despre ce înseamnă brandul personal, unde speaker a fost Marta Ușurelu. Sesizați aluzia din titlu? Normal, că vă am deștepți.

Dacă nu știți cine e Marta Ușurelu, vă zic eu: tipa aia care a lansat nebunia cu Recunosc. Sunt un țăran… Și tot ea este, mai ales, redactor-șef al revistei Biz, dar, la fel de mult, este și soția lu’ Manafu (punctro). Hai că acum v-am așezat în timp și spațiu, trebuie să vă spun despre lucruri mișto aflate la workshop, lucruri pe cât de simple, pe atât de greu de însușit și practicat.

Păi, pe lângă multitudinea de experiențe personale share-uite live cu noi (nu mai poți, domnule, să scrii o frază 100% în dulcele grai românesc), Marta ne-a dat câteva sfaturi. Utile, zic. Și de dat mai departe, zic scriu.

Așadar, lista mea drăguță cu bulbi revine în forță. Totuși, Ușurel cu pianul pe scări.

  • În primul rând, e arhicunoscută problema șomerilor supra-mega-giga-specializați. Ieși din facultate, ba mai faci ș-un master și nema loc de muncă. Ce e de făcut?
    • Nu aștepta să cauți un job abia după ce termini facultatea.
    • Fă voluntariat și internship. Mai ales că acum aceste activități îți sunt recunoscute drept experiență.
    • Află care este realitatea în domeniul în care vrei să lucrezi.
    • Mergi la evenimente. Oriunde, oricând. De câte ori am ocazia, eu asta fac. Și pe bune că-i tare faină treaba asta!
  • Până la urmă, ce este brandul personal? Pe scurt: reputația-ți este brand personal. Sau…
„Brandul personal este reprezentat de ceea ce oamenii spun despre tine atunci când părăsești camera.” Mai pe românește, cum te vorbesc alții pe la spate. :D
„Brandul personal este reprezentat de ceea ce oamenii spun despre tine atunci când părăsești camera.” Mai pe românește, cum te vorbesc alții pe la spate. 😀
  • Odată ce am stabilit aceste lucruri, e important să știți că absolut tot ceea ce postați în social media influențează modul în care vă poate privi orice viitor angajator. Social media a devenit cartea noastră de vizită, e un fel de CV 2.0.

google.ro personalbranding

Bun. Acestea fiind spuse, cum facem, domnule, să avem și noi un brand personal cool? Sau să ne caracterizeze cât mai bine? Cum îl construim, mai exact? Hai, informații, dă-ne informații, nu baliverne! Am ajuns și acolo. Așadar, cei 5 pași în construirea unui brand personal ar fi:

  1. Imaginea
    1. Publicitatea negativă nu trebuie privită ca fiind și ea tot un fel de publicitate. Evită să faci lucruri controversate doar de dragul de a atrage atenția.
    2. Nu uita, decide-te care îți sunt valorile! Tu trebuie să știi cel mai bine ce-ți place și ce nu, sau cu ce idei te-ai putea lăsa asociat.
    3. Învață continuu și încearcă să fii cel mai bun! Este imposibil ca, până la urmă, să nu fii remarcat! 🙂
    4. Nu imita, fii tu însuți! Crede-mă, e cea mai bună și sigură cale de a-ți crea o imagine bună de om sincer și cinstit. Lasă munca altora în pace și concentrează-te pe ceea ce ai tu de spus! Asta nu înseamnă că nu trebuie să citești alți bloggeri. Ba dimpotrivă… 🙂 google.ro personal brand be yourself
  2. Comunicarea
    1. S-ar spune că dacă n-ai blog, să-ți faci. Io n-aș merge așa departe. Nu cred că toți merită să dețină unealta asta. Dar da, cu pagina de Facebook sunt de acord. Fă-ți profil/pagină de feisbuc, tuităr, instagream și uită de teoriile alea că ți se fură datele de acolo, nu e ca și cum nu ai avea deja dosărelul la securitate
    2. Fă networking! E la fel cu mersul la evenimente, sau ceva pe acolo. Construiește-ți relații sănătoase cu oameni valoroși, învârte-te pe lângă ei. Dacă nu întâlnești asemenea oameni, nu mergi unde trebuie. Sau ai putea să fii tu unul de genul. 🙂
    3. S-ar spune că și „alianțele” cu nume cunoscute te ajută. Da, te ajută la început, dar dacă nu ai nimic bun și original de spus, nu te bagă nimeni în seamă. Cel puțin, eu așa fac. Nu mă interesează al cui ești tu, maică, mă uit ce scoți pe gură/taste.
    4. Lasă-te descoperit. Dacă vrei ca oamenii să știe exact cine ești, atunci lasă-i să vadă asta. Cum cum? Fotografii, filmulețe (aveți grijă ce fel de..), informații personale și așa mai departe.
  3. Promovarea
    1. Cea mai bună metodă este să-ți faci site sau blog, dar nu este și cea mai la îndemână pentru toți. Revin la Facebook. Este mai ușor de folosit și mi se pare că devine din ce în ce mai complex. Vezi schimbarea aplicației Notes – acum arată mult mai bine și chiar îmi face plăcere să o folosesc.
    2. Biensur, prezența în social media este crucială. Adică, despre asta tot vorbim. Deci, multe ciripeli, share-uri cu pisici, poze faine și multa caterincă. Io mai bag și din alea plictisitoare: că cine mai citește poezii azi? Tuamne, ce expirată e asta. Ui, ce-mi place că am dreptul ăsta de a-mi selecta (astfel) audiența. 😀
    3. Pe lângă o carte de vizită altfel, fă-ți și o poză bună. Fotografia de profil este prima care atrage atenția și de aceea este foarte important felul în care te prezinți. Tot legat de asta, toți știm că prima impresie contează. Încearcă să ai cât mai multă grijă de felul în care arăți – cum te îmbraci, cum te machiezi și în ce stare se află părul tău înainte de vreo întâlnire (e ok să lucească, dar nu de la sebum). 😀
  4. Strategie pe termen lung
    1. Nimic bun nu se întâmplă peste noapte. Este nevoie de timp ca să-ți construiești un nume. Nu te aștepta la rezultate imediate, dar nu conteni să muncești în fiecare zi!
    2. Pe lângă conținutul propriu, adu mereu idei noi, un aer proaspăt postărilor tale, schimbă câte ceva în permanență, dar ai grijă să-ți menții ideea centrală/nișa blogului sau a contului social la care facem referire!
    3. Fii un participant activ la evenimente! Îți spun ție asta, eu nu o fac. Și nu de rușine sau din timiditate, doar că îmi place să ascult, să notez, apoi să transmit mai departe. Ideile mele îmi sunt de ajuns mie, le știu deja. Eu merg la evenimente să aflu și alte păreri. #egoistă
  5. Încrederea  – aici ține doar de tine cât de mult știi să lucrezi cu problemele, frustrările, calitățile și defectele tale! În primul rând, trebuie să crezi tu că ești cel mai bun ca să ajungi mai apoi să le demonstrezi asta și celorlalți. 🙂 Ca să închei la fel ca-ntr-un eseu, te întreb eu acum: TU CINE EȘTI? Scrie undeva, unde vrei tu, câteva rânduri despre tine și ai să vezi că nu-i chiar atât de simplu pe cât pare. Io am pagina de aici unde vorbesc despre mine, dar și un articol întreg despre același subiect. Dar vorbesc despre mine încă de prin liceu, cu poezii, cu astea.. Încearcă și tu! Chiar aici, în comentarii. Sau pe spatele unui bon fiscal, sau un notepad doc, sau descrierea pozei de profil de pe Facebook… Sau măcar în minte…

google.ro who are you? cine esti tu?

Buei, sper că ați ajuns să citiți până aici. Nu-mi propusesem nicicum să scriu ditamai articolul, dar am aflat lucrurile astea atât de faine și, cum ziceam la început, atât de simple, dar pe care nu ți le spune nimeni, așa, într-o doară. Trebuie să le cauți, să le pui cap la cap. Am făcut eu asta pentru voi (dați o bere!). :))

Poză cu mine și brandul meu personal (zici că mi-ar fi șofer, așa sună):

google.ro PersonalBranding-theanti-socialmedia

Glumeam! :)) Uite aici:

Untitled design (3) (Medium)

Am făcut și poză cu Marta, dacă tot am avut ocazia:

eu la workshop

A, ba nu. Aia e altceva! :)) Gata, uite și poza de dat mare:

facebook.com 10358123_457823217749897_2027260138769282965_n

Gata, am zis destule pentru azi. Sigur nu mai scriu nimic până pe 1 Martie, așa că vă urez de pe acum: Să aveți o primăvară așa cum meritați! Pam, pam.

Prăjiturica de final, așa, ca să închideți fereastra cu zâmbetul pe buze. 🙂

Comments

comments

2 comentarii

  • vavaly

    fain articolul. felicitari! iti ramane in tartacuta. ti am mai zis ca ma bucur sa te cunosc? o fac acum. ai un aer proaspat si esti originala. imi face bine sa te citesc chiar si cand sunt informatii pe care teoretic le stiu. tot inainte fata draga!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!