Jurnalism / Particip, nu asist!

Despre ce vorbim noi aici, domnule?

Vorbim despre Craiova, oraș ce candidează (împreună cu regiunea Olteniei) pentru titlul de  Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.

Cu această ocazie, Casa de Cultură Traian Demetrescu lansează bloggerilor o provocare: indiferent dacă ești oltean sau nu, ești invitat să scrii despre evenimentele din Craiova Culturală la care (ai vrea să) participi. Și, slavă Domnului, ai de unde alege: de la Constantin Brâncuși sau Marin Sorescu la Festivalul Internațional Shakespeare! 🙂

craiovaculturala.ro ccce-slide5

Astăzi vă anunț că Teatrul ACT din Bucureşti prezintă joi, 30 aprilie, spectacolul ˝PĂI…DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?˝, la Teatrul Colibri Craiova, în cadrul proiectului COLIBRI într-un ACT, un spectacol de Cătălin Ştefănescu după romanul Moromeţii de Marin Preda. Din fericire și spre marea mea plăcere, am putut vedea și eu această piesă de teatru și de aceea o pot recomanda cu toată căldura de care sunt capabilă în momentul ăsta. :)) Serios! Avem doi actori în toată puterea cuvântului: Marcel Iureş şi George Mihăiţă, avem regia lui Alexandru Dabija, coloana sonoră: Ovidiu Păcurar, muzica: Răzvan Mirică, rețeta perfectă pentru 75 de minute (fără pauză) de senzații care mai de care mai intense și mai diferite. Am râs cu poftă, ca să trec mai apoi la plâns – da, mi-au dat lacrimile la o scenă dramatică a lui Moromote, Marcel Iureș înfățișând perfect intensitatea trăirilor lui Ilie Moromete, un tată din satul românesc postbelic. Imediat după ce s-a terminat piesa, am ajuns acasă și m-am apucat să citesc Viața ca o pradă, curioasă fiind să aflu mai multe din memoriile lui Preda. Am văzut această piesă de teatru nu ca pe un ACT în sine, ci mai mult ca pe o fereastră deschisă către alte zări. Zările memoriei culturii românești, în general, și a vieții satului tradițional, în special.

craiovaculturala.ro afis-pai-despre-ce-vorbim

Deși Preda este teleormănean (de-al meu, cumva), muntean deci, știm cu toții scenele spumoase din romanul Moromeții, în care putem recunoaște, cu ușurință, perfectul simplu atât de… oltenesc. 🙂 Sare și piper, ce să mai! Iacătă, toată rețeta la numai 20 de lei. Biletele se pot procura de la agenţia Teatrului Colibri, de luni până sâmbătă între orele 10:00 – 13:00 şi 16:00 – 19:00, iar duminica în intervalul 10:00 -13:00.

Dacă aș fi fost în Craiova, sigur aș fi mers și a doua oară! V-am spus că recomand piesa? 😀

˝Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are ”casă la țară”. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor cînd “intri în manuale”. Sau cînd breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mîncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile˝.
Alexandru Dabija

Recapitulăm? Pe 30 aprilie 2015, ora 7 seara, la Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri, Craiova – TEATRU.

Pai… Despre ce vorbim noi aici, domnule? 🙂 Despre viitoarea capitala culturala europeana.

 

Comments

comments

13 thoughts on “Despre ce vorbim noi aici, domnule?

 1. Daaa, Craiova merita sa fie capitala culturala europeana, cred ca ar face fata cu brio.Imi imaginez cat de frumoasa a fost piesa de teatru, nici nu se putea altfel cu astfel de actori.

  1. Am fost în Craiova doar în trecere, dar sunt sigură că am ce vedea. Dacă vorbim de Oltenia, deja sunt cucerită: folclorul Mariei Tănase, numele de Brâncuși sau cei „Trei dinți din față” ai lui Marin Sorescu vorbesc de la sine. 🙂

 2. Craiova merită să fie capitală culturală europeană doar cu numele și imaginea ei. Nimic mai mult. :))

   1. A, nu, nu mi l-am activat. Încă. Sunt oltean, craiovean, ce naiba. Pot să scriu romane întregi despre Craiova, „oamenii” din oraș și nu numai. :)) Și toate romanele vor fi „trilăr-horror”. :))

     1. Uf, nu mi-am băut cafeaua de dimineață. Am o scuză când nu detectez sarcasmul. 🙁 Mea culpa. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: