Comentez.,  Panseuri

Dragobete vs. Valentine’s Day – De fapt, de ce trebuie să fie „versus”?

Hai că nu am mai scris de multă vreme un articol d-ăsta în care îmi „dau cu părerea”* pe interneți. Înainte, postam statusuri când mă fulgera câte-un gând prin vreo emisferă (cerebrală… sau nu :D). Dar, nu știu, nici asta nu prea îmi mai place să fac. S-a umplut feisbucul de părerologi, de seismologi, de rupți-în-dos care te învață în 30 de secunde cum să câștigi bani pe Amazon, de comentaci cu pretenții de politologi, de nutriționiști ce-ți repetă aceleași lucruri pe care oricum le știai de la bunica (nimic nou sub soare). Și tot așa.

*de evitat expresia „îmi dau cu părerea” – poate fi înlocuită cu succes de „îmi exprim părerea”, că doar nu „îți dai cu” ea în cap sau de pământ.

Mark Twain despre „social media” din vremea lui (poze cu inimioare n-avem azi).

Revenind la „opinii inopinate”, m-am gândit să actualizez ce am scris aici și aici despre Valentine’s Day și Dragobete (eventual).

De fapt, să completez un fel de timeline cu păreri de Valentine’s Day și Dragobete. Recitindu-le acum, gândurile sunt cumva departe de mine. De parcă le zăresc dincolo de o prăpastie, dar nu le pot atinge. Și nici ele pe mine. De fapt, nu mă mai atinge nimic din ce văd în social media. Pentru că social media nu e despre mine. Nici despre tine sau oricine altcineva. E despre timpul investit acolo și miliarde de dolari pentru băjeții ăia jmekeri.

Dacă primești ceva gratis – tu ești produsul!”

Cum am ajuns eu să privesc cu detașare un mediu (fie el și virtual), când în urmă cu câțiva ani mă trezeam cu ochii în facebook și adormeam la fel? Nu știu. Cred că vârsta. Sau, și mai precis, cred că liniștea din offline. Nu mai simt nevoia să-mi explic alegerile sau să „educ” oamenii. „Să le-arăt eu lor.” Bă, sunteți nașpa că vă bucurați la niște inimioare! Bă, cum să te lauzi că ți-ai scos iubita la cină? Bă, dar cum să zici că Valentine’s Day e mai OK decât sărbătoarea noastră, ziua de Dragobete? Bă, bă, bă…

Dar postați, fraților, ce vreți!

Editați-vă pozele sau lăsați-le așa, direct din telefon, făcute cu camera murdară! Pozați-vă florile sau cafeaua de dimineață! Sărbătoriți-vă iubirea când vreți voi și cum vreți voi! Plecați de pe facebook și mutați-vă pe TikTok sau lăsați alte platforme și stați pe Insta! Filmați-vă reel-urile liniștiți sau nu deschideți camera telefonului cu lunile. Nu, nici măcar un check-in din vacanță. Faceți ce vă poftește inimioara voastră (aia primită ca reacție sau aia ce vă bate în piept fără să aibă vreo școală la bază)!

Mediul online reprezintă un mijloc frumos de a te dezvolta, de a te educa, de a-ți mări considerabil numărul de cunoștințe și chiar de a face bani (colaborări ca influencer, par egzampăl). Poate fi pețitor, formează familii. Dar și desparte copiii de unul dintre părinți, în caz de divorț pe motiv de adulter. Poate fi, la fel de bine, și dușmanul tău numărul 1. Mai ales atunci când ajungi să-l confunzi cu realitatea.

Dragobete vs. Valentine’s Day

Anul ăsta (2023), s-a mai domolit lumea din a posta kkturi despre „tabăra cealaltă”. Sau poate că ne-am dat seama, în sfârșit, că există alte lucruri mai bune de făcut cu timpul nostru decât să ne contrăm pe net. Nu știu. Sau poate că bula mea funcționează destul de bine. Și mă bucur, oricum ar fi.

Părerea mea despre treaba asta? Păi, de ce e musai să existe un versus între cele două sărbători? De ce nu ne putem lăsa în pace unii pe ceilalți să facem ce ne trăznește, atât timp cât nu invadăm libertatea celorlalți? Nu de alta, dar în online chiar e super simplu să „scapi” de cineva ce postează lucruri din afara ariei tale de interes: unfollow (dar rămâneți prieteni) sau unfriend (cu posibilitatea de block). De ce nu ai face asta pentru liniștea ta? Un gest mic pentru omenire, un plus maaare pentru căpuțul tău. Iar dacă nu vrei să te înconjori (măcar în online) numai de oameni care sunt de aceeași părere cu tine (ceea e de preferat, zic), atunci nu te mai da de ceasul morții că nu gândește toată lumea ca tine.

Nu că o ard eu acum pă pace și zen și să fim toți mai buni pentru planetă, dar pe bune că mintea mea are mai mult timp să se concentreze pe lucruri frumoase, pe dezvoltare, pe relaxare, pe lucruri pozitive în general, de când am ales offline-ul. Asta fără să însemne că nu mai postez (ha, iată-mă!). Dimpotrivă. Încerc să fiu constantă și să-mi văd de treaba mea. Știu, nu voi crea valuri, nu-mi vor veni treijdă mii de falouărși peste noapte. Dar întotdeauna în viața mea, tot ce am construit în luni sau ani de zile mi-a oferit infinit mai multă satisfacție decât dacă ar fi venit peste noapte. Sunt omul literelor, nu al cifrelor.

În încheiere, de consemnat în acel timeline cu păreri despre Valentine’s Day, Dragobete și nu numai:

Eliminați versus și înlocuiți cu alături!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!