Evenimente

Faci economie la energie și îți scazi facturile la încălzire și electricitate cu până la 20%!

Între 25 aprilie – 1 mai, în parcarea București Mall – Vitan, a poposit Caravana „Economie la Energie”, al cărei combustibil este subvenționat de Comisia Europeană.

Comisia Europeană (mai precis, Direcția Generală pentru Justiție și Consumatori) a lansat o campanie prin care promovează modalități de economisire a energiei în locuințe și de micșorare a facturilor prin mici schimbări de comportament sau investiții minore în amenajarea locuințelor. Aceasta are drept scop informarea cetățenilor cu privire la modalitățile de reducere a consumului de energie și a facturilor, fără a le fi afectat confortul personal.

Principalul mesaj al campaniei este acela că, economisind bani la facturi, aceștia pot fi folosiți în alte scopuri.

Informații esențiale despre consumul de energie în România

Cu un grad de racordare a consumatorilor casnici la rețeaua electrică de distribuție de peste 96%, energia electrică este cea mai larg răspândită formă de energie din România.

România are însă cel mai scăzut consum de energie electrică pe locuitor din Uniunea Europeană – de 2,6 ori mai mic decât media UE (aproximativ 0,6 MWh/persoană/an față de 1,6 MWh/persoană/an media UE).

În medie, gospodăriile din România cheltuie 94 lei (≈20 euro) pe lună cu electricitatea.

Consumul mediu de gaze naturale al unui consumator casnic este inferior mediei UE. Gospodăriile din România cheltuiesc în medie 56 lei (≈12 euro) pe lună pentru gaze naturale.

România s-a situat pe locul șase în UE din punctul de vedere al celor mai mici prețuri medii la energia electrică pentru consumatorii casnici în 2016, prețuri mai mici găsindu-se doar în Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania și Malta.

Economie La Energie, în București. Ce am aflat din această campanie?

În pavilionul mobil regăsim o locuință interactivă (patru pereți pe care erau proiectate imagini potrivit celor patru tipuri de camere dintr-o locuință: bucătărie, baie, living, dormitor).

În funcție de fiecare încăpere, am reținut așa:

  • dacă scoți din priză electrocasnicele pe care nu le utilizezi, poți economisi până la 180 ron pe an.
  • dacă oprești apa de la robinet în timpul rutinei de igienă personală, poți reduce semnificativ consumul de energie (de ex: atunci când te speli pe dinți)
  • temperatura optimă pentru un frigider este 4-6 grade Celsius. Pentru un congelator, este -18 grade C. Dacă temperatura din frigider și congelator este prea scăzută, atunci și plata facturii la energie va crește considerabil.
  • recunosc că m-am simțit cu musca pe căciulă atunci când am citit întrebarea: Chiar trebuie să urmăriți un film cu lumina aprinsă? În cazul meu, e musai. De multe ori, adorm în timpul unui film chiar și așa, cu lumina aprinsă. 😀
  • Setați termostatul cu 1°C mai jos pentru a reduce factura cu până la 10 % pe an.
  • Utilizați cele mai noi becuri economice și reduceți factura cu până la 60 RON pe an, pentru fiecare bec.

Plus multe altele.
Le puteți afla și cotrobăind prin casa interactivă de pe site-ul dedicat campaniei.

Economie la energie am făcut și eu. Cel puțin, în privința aerului condiționat. Aici eram cu o falcă-n cer. Adică umflată (abia îmi scosesem, cu o zi în urmă, o măsea de minte). 😀

Începând de astăzi, 9 mai, pavilionul va putea fi vizitat în Craiova.

Am văzut astăzi imagini prin news feed-ul feisbuccian de la caravana ajunsă în Craiova deja.

Nu știu câți dintre noi au uitat sfatul neaoș dat de ai noștri părinți încă din fragedă copilărie: când ieși dintr-o încăpere unde nu mai e nimeni, stinge becul. Pornind de la această frumoasă amintire, ne putem (re)construi un comportament sănătos, care să ne ajute să economisim bani de călătorii și concedii din alea faine de tot. 😀 Puțin de colo, puțin de dincolo, uite așa faci banii de vizitat Greția. :))

Mâine merg (tot cu Kooperativa 2.0) să aflu #CumSeFace o prăjitură într-o cofetărie din capitala noastră dragă. Rămâneți prin preajmă. 😀

PS: Nu uitați să dați Like paginii O pisică neagră. Este simpatică foc! :))

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!