Recenziile Pisicii Negre

Fiicele doctorului March (2019) – Little Women – 5 idei care mi-au plăcut

Fiicele doctorului March (2019) a avut avanpremiera la sfârșitul lui ianuarie și vă sfătuiesc să mergeți să-l vedeți la cinema, începând cu 7 februarie. Little Women se bazează pe romanul omonim al scriitoarei Louisa May Alcott și o are drept personaj principal pe Jo March, un fel de alter ego al Louisei.

Publicat în 1868 și apoi tradus în peste 55 de limbi, acesta a fost adaptat pentru scenă, televiziune, cinematografie, operă și benzi desenate.

Există și alte ecranizări ale acestui roman:

1933 – regia George Cukor

1994 – regia Gillian Armstrong

2018 – regia Clare Niederpruem

Varianta din 2019, cea despre vă vorbesc în acest articol, este ecranizat de regizoarea și scenarista Greta Gerwig.

Mi-a plăcut mult. De ce? Uite aici…

5 idei care mi-au plăcut în filmul Little Women – Fiicele doctorului March (2019)

  • Iubirea necondiționată față de familie

Acțiunea se petrece în timpul Războiului Civil, iar cele patru surori March (Saoirse Ronan – Jo, Florence Pugh – Amy, Eliza Scanlen – Beth, Emma Watson – Meg) sunt nevoite să supraviețuiască de pe o zi pe alta. Cu toate acestea, ele dăruiesc din puținul lor și celor nevoiași din comunitate. Iubirea față de familie merge dincolo de lumea asta a bogățiilor, a valorilor materiale, a individualismului accentuat al zilelor noastre.

Prin intermediul filmului am mai luat o gură de aer, lăsând la o parte telefonul, notificările, grija bateriei descărcate… Mi-am amintit cumva de copilărie și de viața simplă pe care am trăit-o. Și da, uite (şi) de-asta mi-a plăcut.

  • Ambiția femeilor de a reuși într-o lume a bărbaților

În secolul XIX nu avea cum să fie altfel. Era o lume a bărbaţilor buni la toate. Ei şi numai ei. Rolul femeii se limita la procreere şi grija casei. Căsătoria era, deci, o adevărată loterie. Trebuia să găseşti un bărbat bogat, cu o meserie respectată, iar prin asta aveai şi tu, ca femeie, de câştigat. Am mai amintit despre acest subiect şi în recenzia romanului Una din noi e de prisos de Sidonia Drăguşanu. În Fiicele doctorului March, personajele feminine se luptă cu aceste prejudecăţi şi luptă fiecare pentru visul său. Fie că vorbim despre dorinţa de a deveni o artistă sau o scriitoare de succes, fie că acest vis înseamnă o căsătorie cu omul mult iubit.

  • Pasiunea pentru scris a personajului principal

Nu puteam rămâne indiferentă la acest aspect. Cum ziceam mai sus, Jo March este un alter ego al scriitoarei Louisa May Alcott, iar regizoarea ne evidenţiază foarte fain tot zbuciumul creator şi oscilarea între carieră şi dragoste.

  • Dragostea prezentată cu plusuri și minusuri

Filmul poate fi considerat ca fiind o dramă romantică din care nu lipseşte dragostea, sub toate formele ei – de mamă, de soră, de soţ, de copii etc. Nu toate sunt prezentate într-o lumină pozitivă, adică sunt redate exact ca în viaţă. Iar asta îi conferă filmului o notă frumoasă de autenticitate.

  • Decor, costume, atmosferă

Nu poţi reda o atmosferă a anilor 1800 fără un decor şi nişte costume create cu multă imaginaţie, dar mai ales documentare. Mi-au plăcut alegerile lui Jacqueline Durran, nominalizată la Oscar pentru costumele din film.

Little Women (2019), șase nominalizări la premiile Oscar

În total, Fiicele doctorului March a fost distins cu şase nominalizări la premiile Oscar:

  • Cel mai bun film (Amy Pascal)
  • Cel mai bun scenariu adaptat (Greta Gerwig)
  • Cea mai bună actriță principală (Saoirse Ronan)
  • Cea mai bună actriță secundară (Florence Pugh)
  • Coloană sonoră originală (Alexandre Desplat)
  • Costume (Jacqueline Durran)

Little Women este produs de Columbia Pictures şi distribuit în România de InterComFilm Distribution.

Premieră: 7 februarie! Eu zic că merită fiecare clipă din cele 135 de minute. Sunt curioasă ce părere aveţi voi, dacă l-aţi văzut sau după ce îl veţi viziona. ^_^

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!