Izolați în era comunicării.
Liniștea din sticla aburită a dimineții a fost spartă de sunetul alarmei. Întinde mâna și încearcă să prindă telefonul lăsat la încărcat peste noapte. Deschide un ochi și vede o pisică neagră. Înfometată, curioasă, întrebătoare, așteptândă. Ai răbdare, mă ridic acum. Când reușește să se desprindă dintre cearșafuri, privirea îi cade pe ceasul de pe perete. Oh, nu! Iar voi întârzia. Alarma era, de fapt, cea de-a treia… amânată. Somnul o părăsește îndată și trântește ușa după el. Face duș repede, se îmbracă la foc automat în… roșu, se caută de chei și bateria externă și iese.
Pe străzi, aglomerat. Orașul pare și mai gri sub ceața deasă de toamnă târzie. Se uită în oglindă – îi stă bine cu părul un pic răvășit. Apoi se mai uită încă o dată – în cele laterale, apoi în cea retrovizoare: cozi întregi de mașini, oameni cu transportul în comun, pietoni… Oameni peste tot. Unde or merge? Ce viața or avea? Câți dintre ei sunt fericiți? Câți au job sau sunt în căutare? Câți îndrăznesc să aibă visuri?…
Bate nervoasă din degete pe volan. Mai sunt cinci minute și „se sună” de intrare. Ei, lasă! Ședința e abia la nouă jumate. Beau cafeaua puțin mai repede decât de obicei. Ajunge, parchează pe locul din fața clădirii din sticlă verzuie, îl salută pe domnul Tiberiu de la recepție și apasă pe butonul săgeată în sus al liftului. Ce răcoare e pe holul ăsta! Nici nu mai știu cum să mă îmbrac. Urcă.
Etajul 5 al clădirii Communication’s Power Offices pare cuprins de o liniște ce se oglindește în podeaua lucioasă a holului. Deschide a doua ușă de sticlă de pe dreapta și murmurul vocilor începe să prindă contur – colegii vorbeau despre vizita unui expert termografie la sediul lor. Aa, da! își aminti ea. E vorba despre vizita de săptămâna trecută. Atunci a venit să ne prezinte câte ceva despre un anume certificat energetic și, bineînțeles, despre termografie în construcții. Urmează o campanie de conștientizare a populației capitalei în privința importanței pe care trebuie să i-o acordăm termoizolării locuințelor. Și birourilor! își zise și își trase mânecile puloverului mai jos, peste mâini. Aici e frig acum, iar după-amiază trebuie să dăm drumul la aerul condiționat. Poate, după întrevederea de azi, ajungem și noi la o concluzie. Își ia cana preferată, apucă să toarne cafea până la jumătate, dar pentru lapte nu mai era timp. Ramona îi făcu semn să vină în sala de conferințe. Zis și băut. O gură doar. Restul, după.
Un domn aștepta în sala B, în fața panoului de prezentare. Își drese vocea și începu:
– Bună ziua! Numele meu este Enel Getic și am venit să vă anunț că, în urma ședinței de săptămâna trecută și proiectului de campanie pe care dumneavoastră ni l-ați propus, noi (avizez.ro) am decis să acceptăm oferta și să semnăm contractul prin care clădirea Communication’s Power Offices să beneficieze de o expertiză din punct de vedere energetic. Prin asta înțelegem să vă asigurăm servicii de termoviziune. Despre acest aspect am discutat și data trecută, dar trebuie să reamintesc că termografia ajută la:
-
- determinarea zonelor cu pierderi de căldură ale construcțiilor, identificând deficiențele izolației termice;
- identificarea infiltrațiilor excesive de aer;
- determinarea zonelor unde este probabil să apară condens și mucegai;
- identificarea conductelor înfundate;
- determinarea unor probleme de construcție.
Punctul roșu al laserului cădea pe proiecția unor imagini cu două blocuri din București: unul reabilitat, celălalt nu.
– Și cum analiza construcțiilor prin termografie se poate face numai în sezonul rece, iată că și acest aspect vă este favorabil. Să știți că și schimbarea tâmplăriei și o izolare termică suplimentară pot conduce la reducerea consumurilor energetice. În acest sens, vă vom consilia și în alegerea sursei de lumină și a echipamentelor electrice din punct de vedere funcțional, pentru realizarea unui mediu luminos adecvat.
Eliminarea pierderilor de căldură nu este posibilă, însă reducerea acestora, da! Iarna nu-i ca vara, dar vă doresc să fie – și acasă, dar și la birou! Și reciproca e valabilă. Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă felicit pentru că ați ales să apelați la serviciile unor specialiști pentru a putea reduce pierderile de energie.
Zicând mai apăsat ultimele cuvinte, își încheie pledoaria cu un zâmbet și închide slide-ul. 🙂
După câteva clipe de pauză, colegii au început să se ridice unul câte unul. În timp ce își aranja foile în dosarul www.avizez.ro, ea își spuse: Lasă, domnule, că-mi trebuie și mie așa ceva acasă! Să filosofez? Suntem izolați, deși s’tem oameni de comunicare. Și PR, pliz! Și mai ia o gură de cafea. Fără lapte, dar dulceagă.
#6. Proba SuperBlog: Câtă energie consumă biroul tău?
4 comentarii
xaaranovack
Sunt curioasa cum s-ar vedea termoviziunea pe casa mea. Adica, nici prea blue da ba dee da ba dieee de frig :)) glumesc! Este izolata termic, dar uneori se raceste cam repede.Chiar ar fi utila prerea unui expert in cazul asta.
Larisa
Sa inteleg ca acel bloc reabilitat este mult mai friguros decat cel nereabilitat? Asta intaplandu-se intr-o perioada rece sau calda.. daca s-a facut vara, inseamna ca a mers bine. Nu m-am gandit niciodata sa fac un asemenea test de termoviziune pe locuinta mea, chiar sunt curioasa pentru ca nu pare prea neplacuta temperatura in niciun anotimp. Vara e racoare, iarna se pastreaza bine caldura.
Pisica Neagră
Nu, blocul reabilitat nu mai are pierderi de căldură. Zonele roșii din prima imagine indică faptul că pe acolo există niște pierderi, de aceea, în cea de-a doua imagine, blocul reabilitat apare cu albastru.
Pingback: