Recenziile Pisicii Negre

Joker (2019) – De departe, filmul anului şi printre primele în topul preferinţelor mele all-time

Nu sunt vreo cinefilă înrăită. Nu am văzut multe filme de succes, producţii ce au adunat în lumea întreagă milioane de fani (Star Wars, de exemplu). Nu din rea voinţă, ci pur şi simplu din lipsă de curiozitate. Sau nu m-a atras subiectul. Dar știu sigur că am vizionat unele dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Când am auzit că Joker va fi personajul principal al unui nou film din universul DC, mi-am spus că nu am cum să-l ratez.

Joker 2019. Drumul degradării psihice a unui personaj

Joker este un personaj DC Comics, creat de Jerry Robinson, Bill Finger și Bob Kane, iar prima oară a apărut în Batman #1. Mi-a plăcut mult seria Batman (The Dark Knight), fiind una dintre puţinele filme pe care le-aş revedea oricând. Tot în perioada în care am (re)văzut trilogia, am încercat și makeup-ul de Joker.

După Jack Nicholson şi Heath Ledger, rolul lui Joker este jucat magistral de Joaquin Phoenix, pe care l-am urmărit secundă cu secundă cu foarte mare atenţie. M-a captivat, m-a fascinat, m-a intrigat.

Joaquin a intrat incredibil de bine în pielea lui Arthur Fleck, personajul ce suferă de probleme psihice cauzate sau, mai degrabă, agravate de o societate bolnavă, rece, violentă. Toate aceste aspecte sapă din ce în ce mai adânc în mintea personajului, scoţând la iveală cele mai sumbre gânduri şi comportamente ale sale.

Interpretarea lui Phoenix a fost absolut incredibilă – de la ticuri, la dans (scările astea din New York au devenit celebre, multe persoane mergând acolo pentru a-și face poze)…

…până la râsul patologic.

E drept că toate aceste detalii îl scot pe Joker din lumea fantasticului în care ne-am obişnuit să-l vedem şi-l umanizează parcă prea mult uneori. De aici, probabil, şi toate controversele create în jurul acestui film.

Joker 2019 – multe controverse. Adevăr sau marketing?

Undeva între cele două. Sau câte puţin din fiecare. Sau o împletire a lor. Producătorii filmului au fost acuzaţi că ar încerca să atragă simpatia publicului pentru un personaj ce, la origini, este unul negativ, ce apelează la violenţă, care omoară cu sânge rece şi suferă de probleme psihice.

Aşa cum spuneam mai sus, toată acţiunea este centrată pe drumul descendent pe care se regăseşte Joker, din cauza tuturor suferinţelor de care are parte încă din debutul filmului. Unii critici au fost de părere că este posibil ca mulţi oameni să se regăsească în pielea acestui personaj şi să apeleze la gesturi extreme, convinşi fiind că nu e vina lor, ci a societăţii.

Părerea mea? O fărâmă de adevăr luată şi exagerată de dragul unui box office gigant: 543.9 milioane de dolari în numai 10 zile de la lansare (4 octombrie), conform Forbes

E drept că un om bolnav nu ar înţelege substratul din film, ar lua direct aşa: „Arthur a suferit enorm din cauza societăţii, iar asta l-a îndreptăţit să reacţioneze. Păi, aşa aş putea face şi eu.”

Dar la fel de adevărat este şi faptul că nu cred că acest tip de oameni ar avea nevoie de un film (de impact, ce-i drept) ca să ajungă să comită crime sau să creeze anarhie. Ar face-o pur şi simplu, aşa cum tot auzim pe la ştirile din întreaga lume.

Tot la categoria marketing l-aș băga și pe Robert De Niro, distribuit într-un rol secundar.

Producătorii filmului au răspuns şi ei, la rândul lor, acestor acuze:

”Nu faceți această greșeală: nici personajul fictiv Joker, nici filmul, nu sunt încurajează violența în lumea reală în niciun fel. Nu este intenția filmului, a creatorilor filmului sau a studioului de a transforma acest personaj într-un erou. Violența armată în societatea noastră este o problemă critică, și ne manifestăm sincera simpatie tuturor victimelor și familiilor lor afectate de aceste tragedii. Compania noastră are o lungă istorie de a dona victimelor violențelor, inclusiv Aurora, în săptămânile recente, compania noastră mamă s-a asociat cu alți lideri din industrie pentru a apela la guvernanți să implementeze o legislație bi-partizană care să adreseze această epidemie. În același timp, Warner Bros. crede că funcția povestirii este de a provoca conversații dificile în jurul unor subiecte dificile.”

Serialul “Gotham” – înfățișarea întregii povești „Batman”

Pe lângă recomandarea să mergeţi să vedeţi Joker 2019, vă mai las aici o idee: serialul Gotham, unde personajul Joker este interpretat fenomenal de Cameron Monaghan. Gotham este oraşul lui Batman, în care Joker apare pe parcurs…

Acestea fiind spuse, bănuiesc că, dacă l-ați văzut, v-au prins bine ideile din articolul ăsta, iar dacă nu l-ați văzut, veți îndrepta de urgență acest derapaj. 😀

Knock, knock…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: