Despre mine și ce lucruri minunate fac eu,  Cărțuială,  Pisicălătoresc

Jos pălăria pentru cafeneaua dependentă de cultură! – #prinHD2019 #PrinDeva

După ce v-am povestit câte ceva despre Castelul Corvinilor, vom poposi astăzi tot în Hunedoara, de data aceasta în Deva. Mai exact, într-o cafenea dependentă de cultură. Jos pălăria!

Cum a decurs vizita noastră? Jos pălăria!

Am ajuns pe bd. Decebal și, undeva la parterul blocului M, am găsit acest loc liniștit, cochet încă de la intrare.

Gazdele, foarte primitoare, exact așa cum ne obișnuiseră. Înainte de a ne așeza la masă, am făcut un tur al cafenelei.

La intrare, imediat în dreapta, poți urca niște trepte ce duc la un etaj amenajat parcă într-o combinație reușită a unui colț de lectură și un balcon unde îți savurezi liniștit cafeaua.

Din prima încăpere dai în următoarea ce aduce și mai mult cu o bibliotecă, dar una în care vei regăsi și aerul rafturilor de acasă, dar și cel al ineditului, al sentimentului de detașare față de exterior.

Deși nu te-ai aștepta, cafeneaua dispune și de un loc de joacă, un spațiu destinat copiilor. Eh, eu m-am simțit destul de în largul meu lângă biblioteca deasupra căreia stă frumușel o caricatură a lui George Bacovia. 😀

Revenind în cafenea, la intrare, am avut imensa plăcere să gust o delicioasă prăjitură cu mac. Extraordinară. 😀

Din meniu: un espresso – 6.5 lei, tot atât costă și un Heineken (cu sau fără alcool), iar un fresh de portocale – 8 lei. Dacă ați savura un pahar cu vin, atunci trebuie să știți că prețul variază între 30 lei și 80 de lei (pentru sticle de 750 ml).

De la pasiunea pentru plimbări pe munte la ciclism prin Apuseni

În cadrul aceleiași vizite, am avut plăcerea să descopăr un om extrem de pasionat. Am mai zis pe aici de nenumărate ori că îmi plac oamenii implicați 100% în ceea ce fac. Ne-am întâlnit cu Alin Bonța, un iubitor al mersului pe două roți.

Bicicleta m-a făcut scriitor… Este o maşinărie care generează cuvinte, un instrument de vedere. Când urc în şa, intru într-o altă stare, una care transformă drumurile în imnuri şi impulsurile fizice în momente. Merg pe bicicletă pentru a le oferi ochilor mei imagini de neuitat. Din păcate nu pot face doar asta tot timpul…

După ce a scos Cu bicicleta prin Pirinei (2015), Cu bicicleta prin Corsica (2017) și Cu bicicleta prin Tenerife (2018), Alin a considerat că e timpul să creeze un album al drumețiilor sale prin Munții Apuseni. Așa a luat naștere Cu bicicleta prin Hunedoara (2019).

Cartea este, deopotrivă, atlas geografic și volum de memorii sau opinii personale. Este și blog de travel, dar și o hartă practică pe care să o ții aproape atunci când îți plănuiești următoarea ieșire pe două roți.

O puteți răsfoi și voi aici și o puteți cumpăra de aici.

În loc de concluzie, un altfel de autoportret al expresiei Jos pălăria!

„Jos Pălăria!” ne propune un alt concept de cafenea. Un loc discret, liniștit, un colț călduros dintr-o bibliotecă, sau o galerie de artă, unde musafirul să simtă vibrația culturii, alături de tăria cafelei sau savoarea ceaiului. Spuneam că „Jos Pălăria!” va fi o provocare pentru deveni, pentru acei deveni care văd cultura ca pe o obligație socială și nu o preocupare spirituală, pentru că la „cafeneaua dependentă de cultură”, spiritul artistic va fi un ingredient de bază.

Acesta este penultimul articol din seria #PrinHD2019, un eveniment organizat de Călin Bobora și sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bulevard by Raul, cotidianul Glasul Hunedoarei și radio BIG FM.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!