Lista măsurilor de reabilitare termică
Atunci când am închiriat locuința în care îmi găsesc confortul de zi cu zi, nu m-am gândit niciun moment că ar trebui să cunosc o listă de măsuri de reabilitare termică. Nu am știut, nu am întrebat, așa că… am tremurat.
Izolare termică a blocului
Până anul trecut. Ce s-a întâmplat atunci? Locatarii blocului în care locuiesc au aflat că li se poate reduce consumul energetic în cazul în care clădirea va fi izolată termic. Zis și făcut. Primul pas de pe listă a fost astfel realizat. Locuiam așadar într-o clădire cu mai puține pierderi de energie termică, iar acest lucru se reflectă și în valoarea tot mai mică a întreținerii.
Certificat de performanță energetică
Am început să caut informații pe internet despre modalitatea de a-mi reduce costurile în ceea ce privește consumul electrocasnicelor și cum anume aș putea să îmbunătățesc performanța energetică a locuinței mele.
Atunci am aflat pentru prima dată de existența unui certificat energetic pe care îl obții în urma unui audit energetic ce are ca scop încadrarea locuinței într-o clasă de performanță energetică – pornind de la clasa A (consumul cel mai scăzut de energie, de până în 125 de kWh/m2/an) până la clasa G (cel mai ridicat consum specific de energie, de peste 820 kWh/m2/an).
Cele mai multe clădiri din România, conform www.avizez.ro, se încadrează în clasele C și D, fiind posibil ca unele clădiri noi să nu obțină nici măcar ele clasa A, doar în cazul în care acestea au fost proiectate ca locuințe eco, fapt întâlnit destul de rar în Europa de Est.
Inițial, locuința mea se încadra în clasa G, iar lucrul acesta nu era deloc îmbucurător. Iarna tremuram, vara muream de cald. Ceea ce m-a mai liniștit a fost ideea conform căreia o clădire din clasa G putea trece la un nivel superior de performanță energetică (clasa B sau C).
Schimbarea becurilor tradiționale
Următorul pas în demersul meu a fost înlocuirea becurilor tradiționale cu unele mai performante, de consum redus, lucru pe care l-am mai făcut și în trecut, dar căruia nu-i acordam o importanță prea mare. M-am convins totuși, încă o dată, că orice amănunt contează și chiar poate face diferența între o factură mare sau una care să-ți permită să-ți schimbi electrocasnicele, de exemplu.
Înlocuirea aparaturii electrocasnice vechi cu una de clasa energetică bună (A)
Îmi amintesc de frigiderele acelea mici, ce făceau un zgomot de te trezeau din cel mai adânc somn, iar atunci când pornea termostatul, lumina becului scădea în intensitate din cauza consumului acestui „aparat catastrofal”.
Acum, el a rămas doar o poveste!
#7. Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016, „Tu cum îmbunătățești eficiența energetică a locuinței tale?”
Un comentariu
Pingback: