Marțea neagră

Marțea neagră – Remember.

Gata, mi-am găsit o nouă preocupare: în fiecare marți, comemorez (spre aducere aminte) personalitățile lumii – scriitori, actori, artiști sau oameni care au influențat cumva istoria.

Fac treaba asta de ceva vreme pe pagina mea de Facebook (dacă nu o urmăriți, 😀 nu aveți de unde să știți) și m-am gândit că e foarte bine să notez treburile alea și aici, structurate frumos, după o săptămână. Ceva de genul: „trag linie după ultimele 7 zile, cam astea s-au întâmplat”. Hai că e interesant!

De ce „marțea neagră”? Ei aș, păi cum de ce? Pentru că pisica neagră. Nu-i vorba neapărat despre „pomeniri” sau doliu. Pentru că o să pun și persoanele aniversate, chiar dacă le va trece ziua. E bine și așa. Că mie-mi plac lucrurile pe dos.

Bun. Acestea fiind spuse, avem așa:

67 de ani de Haruki Murakami

Astăzi, Haruki Murakami împlinește 67 de ani.

Haruki Murakami este un scriitor japonez despre care am tot auzit lucruri, majoritatea de bine. Nu am apucat să citesc decât fragmente din scrierile lui, dar am pe listă „Pădurea norvegiană”, „În căutarea oii fantastice”, „Dans, dans, dans”, „Kafka la malul mării” sau „Iubita mea, Sputnik”.

opisicaneagra.ro haruki murakami quote

Agatha Christie – Remember: 40 de ani

Da, astăzi s-au împlinit fix 40 de ani de când s-a stins din viață Agatha Christie, celebra autoare engleză de romane polițiste. Am câteva cărți la rând, dar, sinceră să fiu, nu prea mă atrage genul ăsta de literatură. Am ascultat un audio book, „Picătura de cerneală”, și mi-am dat seama că nu este pe gustul meu. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că nu o apreciez. Îmi place personalitatea ei, îmi place faptul că femeie a ajuns faimoasă ca scriitor, deși ea însăși spune că „cel mai bun timp pentru a-ți plănui cartea este acela în care speli vasele”. 😀

opisicaneagra.ro agatha christie quote

204 de la nașterea lui Carol Popp de Szathmari – primul fotoreporter de război

Ieri s-au împlinit 204 ani de la nașterea primului fotoreporter de război, Carol Popp de Szathmari (n. 11 ianuarie 1812, Cluj, Imperiul Austriac – d. 3 iulie 1887, București).

Acesta a fost primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa. Tare, sau ce? Am scris câte ceva despre el într-un articol pe blog.

carol_popp_de_szathmary

Petrache Poenaru

Pe 10 ianuarie s-au împlinit 217 ani de la nașterea lui Petrache Poenaru, românul care a inventat stiloul.

Acesta brevetează primul toc rezervor din lume (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”.

Tot el este primul român care a călătorit pentru prima dată cu trenul. La 27 octombrie 1831, tânărul Petrache Poenaru spunea printre altele:
„Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încarcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi…”

Petrache Poenaru a înființat primul ziar românesc – „Foaia de propagandă” a armatei lui Tudor Vladimirescu. Apărut la inițiativa sa, acest ziar a însemnat nu numai primul ziar românesc de propagandă, ci și unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din România de prezentare corectă a idealurilor revoluționare ale lui Tudor.

petrache poenaru

Coco Chanel

În urmă cu 45 de ani, pe 10 ianuarie 1971, înceta din viață Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel, considerată una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea, alături de nume precum Paul Poiret, Christian Dior, Christian Lacroix, Guy Laroche, Nina Ricci sau Givenchy.

Am scris și despre ea, prin intermediul unui guest post.

google.ro cocochanelquote

Gata, nu mai insist azi. E de ajuns pentru prima zi. De-abia aștept să văd ce adun și pentru săptămâna viitoare. 😀

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: