SuperBlog

Nepal, Everest și călătoria către sine

Nepal. O fâșie de pământ așezată între două mari lumi: India și China. Ca să ajungi până acolo, din România, trebuie să te pregătești pentru o călătorie până la capătul Pământului, în îndepărtata Asie. Pentru că este țara situată la cea mai înaltă altitudine, în inima Munților Himalaya, pot spune că orice vizită în această zonă reprezintă o ascensiune, din toate punctele de vedere. Spiritual, mai ales.

Un dreamcatcher. Nepal. Tibet…

Atunci când am intrat pentru prima dată în contact cu un prinzător de vise, mi-a plăcut aspectul său provenit parcă dintr-o altă lume. Un cerc ce adăpostește în interiorul său o „pânză de păianjen”, cea care avea rolul de a prinde visele bune din aerul nopții și a le trimite în somnul celui ce-l deține. Se spune că visele sunt strâns legate de suflet și îți imprimă cursul vieții. Decorat cu pene, mărgele sau capete de săgeți, dreamcatcher-ul este cunoscut ca simbol important al culturii indienilor americani. În timp, acesta a fost împrumutat și de alte culturi răspândite pe întreg mapamondul.

M-am întrebat mereu de unde vin visele. Unde se duc ele atunci când ne trezim? Ar trebui să le acord mai multă importanță, oare? L-am citit pe Freud și am aflat din Interpretarea viselor că acestea deschid calea spre inconștient.

Visul nu este ceva lipsit de sens, nu este o absurditate şi, spre a ni-l explica, nu este necesar să presupunem că o parte din tezaurul nostru de reprezentări doarme, în timp ce o parte începe a se trezi. Este un fenomen psihic în întreaga accepţiune a termenului şi de fapt este împlinirea unei dorinţe. (Sigmund Freud)

Ceea ce urmează să vă spun nu face parte din vreun scenariu. Într-un 1 Martie alb, am primit un mărțișor deosebit. Un dreamcatcher adus chiar din Nepal, o bijuterie handmade creată de un preot tibetan, de care atârna un fir de tradiție românească, împletit în alb și roșu. L-am agățat deasupra patului, sperând că visele-mi vor deveni mai frumoase, mai ușoare, pline de o simbolistică cu ajutorul căreia să-mi pot înțelege mai bine dorințele reprimate peste zi, în lumina conștientului.

Și un vis…

Inițial, am avut un flash cu niște triburi primitive. Nu știu ce căutam acolo, poate doar origini(le)… Apoi am zburat. Nu știu dacă mă aflam într-un avion sau pur și simplu mă lăsam purtată de vânt, dar aveam senzația aceea de plutire… Deodată, constat că mă aflu în mijlocul Munților Himalaya.

În interiorul țării, se înalță terenuri muntoase, separate de văi adânci.

Aveam în fața ochilor cea mai frumoasă panoramă muntoasă pe care o văzusem în viața mea. Mă simțeam copleșită de înălțimea crestelor, de imaginea sălbatică a unor sate pitorești de munte, de pășunile alpine colorate de florile de rododendroni… Mă aflam, deci, pe Everest, acoperișul lumii.

„Locuri de vizitat în Nepal” – inscripție pe o poartă a visului

Într-o fracțiune de secundă, mă regăsesc în Kathmandu. Se pare că toată călătoria mea spre cel mai înalt vârf al lumii a început aici, în capitala Nepalului.

Cu o populaţie de 1,5 milioane de locuitori, Kathmandu este centrul comercial, cultural și de afaceri al singurului regat hinduist din lume. Tarabe, suveniruri, lumânări, hoteluri. Multe culori și un cer senin. Prima oprire: Thamel, cartierul turistic al capitalei nepaleze.

Trec rapid prin Durbar Square, piața medievală a orașului. Mă minunez de colecția de temple și altare, de chipurile oamenilor, de privirile pătrunzătoare ale copiilor.

Merg repede, mânată de o curiozitate ce-mi face inima să-mi bată cu putere. Trebuie să ajung la templul buddhist Swayambhunath, numit și Templul Maimuțelor. Pe toți cei patru pereți ai vechiului templu zăresc câte o pereche de ochi (cum e obiceiul nepalez). Sunt ochii lui Buddha, îmi zic. Panorama pe care mi-a oferit-o acest lăcaș a meritat efortul urcării celor 350 de trepte.

Ar trebui să ajung și la Stupa Boudhanath, vorbesc ca pentru mine însămi. Sunt doar 10 km până acolo. Am citit cândva despre aceste locuri, când începusem călătoria întru cunoașterea tainelor religiei budiste… Boudhanath este unul dintre cele mai sacre ale buddhismului din Nepal. Da, mi-aș dori să văd și Lumbini, locul nașterii lui Buddha. Cu un număr de 350 de milioane de adepți, budismul este a patra religie a lumii și una dintre cele mai răspândite filosofii. Scopul suprem al budiștilor este acela de a atinge iluminarea, propovăduind iubirea absolută, iertarea, toleranța, pacea și armonia. Prin meditație…

Chiar și așa, nepalezii au renunțat la budism, adoptând hinduismul ca religie oficială.

Gândul îmi zboară imediat către templul hinduist Pashupatinath, dedicat zeului Shiva, zeul distrugerii. De aici, din locul în care privesc aproape împietrită, văd pe malul opus al râului Bagmati cum stau înșirate platformele pe care locuitorii își incinerează morții. Câteva trupuri înfășurate într-un giugliu portocaliu își așteaptă rândul pentru trecerea la o nouă viață… după moarte.

Agricultura este principala ocupație a locuitorilor din Nepal. Pe lângă faptul că există zone extinse de cultură a orezului, aici se cresc mai ales bovine, caprine și bubaline.

Zeul Shiva, unul dintre cei mai importanți zei ai hinduismului, se deplasa pe un taur (Nandi). De aceea, în Nepal, vaca este considerată a fi un animal sacru. Dar, spre deosebire de India, restaurantele cu meniu internațional servesc și fripturi de vacă…

Expediție Everest Base Camp

Nepalul este, într-adevăr, una dintre cele mai frumoase țări din lume, atrăgând aproape 1 milion de turiști ce îl vizitează anual în diferite excursii personalizate. Este greu să nu te lași vrăjit diversitatea geografică a acestei zone. Câmpurile înverzite, pământuri fertile, coline de păduri subalpine. Uite, cei mai înalți munți din lume! Oare trăiesc un vis?…

Cu o altitudine de 8848 m, Vârful Everest (Chomolungma) este cel mai înalt punct de pe Pământ. Daa, voi ajunge pe acoperișul lumii, în sfârșiiiiit!

AVENTÚRĂ, aventuri, s. f. 1. Acțiune îndrăzneață și riscantă. (DEX, 2009)

Da, mă aflu într-o expediție în Nepal! Da, aceasta este aventura vieții mele, Extreme Travel!

Dintre toate regiunile din Nepal, valea Everestului este cea mai spectaculoasă, locul ideal pentru turism de aventură. Traseul către tabăra de bază a plecărilor către Everest îmi oferă priveliștea minunată a unor „ziduri de gheață” cu nu mai puțin de patru vârfuri ce măsoară peste 8000 m altitudine: Everest (8850m), cel mai înalt munte din lume, Lhotse (8516m) – al patrulea vârf al lumii, Makalu (8463m) – al cincilea, Cho Oyu (8201m) – al șaselea.

Vârfurile Munților Himalaya sunt permanent acoperite de gheață.

Situată la o altitudine de aproximativ 5500m, Tabăra de Bază este mult mai sus decât toate vârfurile din Europa, cu excepția vârfului Elbrus. Privesc în sus spre crestele ce înțeapă cerul ca niște țurțuri imenși întorși cu susul în jos. Îmi dau seama că aici, la poalele Everestului, 5500m înseamnă abia punctul de plecare…

Uitându-mă tot în sus, cu o poftă nebună de aventură și sete de cunoaștere, simt cum lumina îmi înțeapă retina. Aș lăcrima să scap de senzația aceea, dar nu pot. Zâmbesc și mă minunez. Atâta lumină în jur! Și încă mai am de urcat…


#Proba10 SuperBlogTransformă-ți viața într-o frumoasă aventură! by Extreme Travel and Adventure

Comments

comments

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!