Evenimente,  Playlistul lunii

Outrospecție. Omu Gnom ne îndeamnă la introspecție (și) cu noul său album

Știu că nu am mai scris de mult despre un eveniment de genul. Adică o lansare de album așa, ca la carte. Nu cu mască, nu cu restricții (remember?), nu cu paranoia și priviri piezișe aruncate celor ce se apropiau prea mult de propria-ți persoană. Ci un concert ca pe vremuri, cu înghesuială în fața scenei, cu căldură și alcool, cu versuri ce te tot îndeamnă să-ți pui întrebări. Așa aș începe un articol despre Outrospecție, cel mai recent album semnat de Omu Gnom.

Cine este Omu Gnom?

Un Om. Atât cât am apucat să îl cunosc, mi se pare un tip deștept, cu care ai ce povesti, de la care ai ce învăța. Genul ăla de prieten înțelept pe care e indicat să-l ții aproape în bula ta. Și e mișto că poți face asta ușor doar ascultându-i muzica.

Oricum, eu zic că îl poți descoperi altfel ascultând podcastul lui Gojira, unde a povestit despre o mulțime de chestii, inclusiv despre începuturile în muzică, despre colaborări și multe, multe alte subiecte pe care le regăsești și în versurile lui.

Despre Muzică de pus pe gânduri 

Este pentru prima dată când efectiv am scris fără să mai am o strategie de teme sau piese. De obicei, îmi plăcea să știu despre ce o să scriu și îmi lăsam partea asta necunoscută doar pe anumite piese. De data asta am scris și asta a ieșit. Este o călătorie în interiorul capului unui om de 30 și ceva de ani care s-a trezit că face parte dintr-o lume când inflexibilă, când permisivă. (Sursa)

În fiecare joi, la Radio Guerilla, poți asculta emisiunea omonimă. De la ora 21, începe treaba:

Hip Hop clasic exprimat printr-o lirică superioară care atinge subiecte diferite. O altă realitate față de eternele preconcepții despre acest stil. Muzică de pus pe gânduriO emisiune prezentată de Omu Gnom, cu alegeri subiective din diferite perioade ale culturii.

Și o urcă pe net în fiecare săptămână, unde o poți asculta în (ne)liniște. Găsești aici ce-ți trebuie.

Am avut și Cântece din colivie, dar și Muzică de pus pe gânduri. Ce putea urma?

Până acum, nu mi-am pus întrebarea asta. Dar știam că trebuie să vină ceva cândva. Așa ne-a obișnuit GnOmu: în fiecare an, în special primăvara, avem un album nou. Pe el îl motivează planul ăsta, pe noi ne… hrănește.

Câte ceva despre lansarea albumului Outrospecție…

În primul rând, trebuie să vă spun că îl găsiți pe YouTube, pe Spotify, pe Bandcamp și, bineînțeles, în format fizic pe omugnom.shop.

Înainte de lansare, Gnom a publicat pe pagina lui de facebook (aia de artist, adică asta) câteva povestioare despre cum a luat naștere Outrospecție. Le găsiți acolo, acum redau doar partea despre copertă:

Povestea albumului. Part 3 (Coperta)

Eu am un fler ciudat la albume, orice aș face și oricât aș planifica, tot ajung să am toate lucrurile îngrămădite pe final înainte de data apariției, dar mereu ies excelent. outrospecție a fost la fel. Cu toate lucrurile din lume pe cap, work, emisiune, piese, atenție la mix, facultate, emisiunea la radio, devin tălâmb și amân lucruri. Așa a fost și cu coperta, voiam să fie numele scris, dar nu știam mai multe, iar apoi am fost blank și m-am trezit că eu ce fac? Focus Gnom, albumul e aproape gata și e foarte bun și e păcat să nu aibă o copertă foarte bună.

Am copt-o eu ceva zile cu rușinea că e târziu oricum, dar la un impuls de la o bere la pubul din cartier, am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe cel mai bun caligraf pe care îl știu, Sorin Trăistaru aka Bine Scris. I-am povestit ce am în cap și am și râs că mi s-a părut excelent ca albumul care e bine scris să aibă coperta făcută de…Bine Scris. Mi s-a părut legit din orice punct de vedere. Sorin a vrut să asculte din album și i-am trimis ce piese erau mai gata și speram să fie de acord.

A ascultat, a zis că se bagă și o săptămână după a venit cu frumusețea asta de copertă de care m-am îndrăgostit imediat. Este originală, făcută de el, unică făcută pentru acest album. Coperta are așa feelingul albumului încât nici nu pot reda sentimentul de împlinire pe care îl am acum când mă uit la ea, dar și când o voi vedea în formatul fizic. Va arăta ca un mic vinyl ceea ce este fantastic. Mulțumesc Sorin pentru arta ta!

Lansare cu Oameni… Pe scenă și în fața ei

Așa cum se poate vedea pe afiș, a avut numeroși artiști invitați la lansarea albumului Outrospecție: DJ Undoo, Ana Coman, Krem, Psihotrop, Lucia, Ateliere de Creație, Șerbănesku, Dsgahc și, zic eu, highlight-ul serii: Cătălin de la COMA, alături de care a cântat piesa asta. Minunăția asta:

În rest, așa cum am zis și la început, mi-a fost dor de atmosfera unui concert adevărat, iar la Outrospecție, în Expirat, pe 9 iunie, am avut parte din plin.

Cătălin de la COMA, Omu Gnom, DJ Undoo (Sursă foto: Omu Gnom – pagina de facebook)

Data viitoare, poate ne vedem prin zonă! Audiție plăcută!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!