Bucăți din țara mea frumoasă,  Despre mine și ce lucruri minunate fac eu,  Pisicălătoresc,  Radiografia unei zile

Pe Drumul Vinului în Podgoria Miniș-Măderat #prinArad

Vă povesteam în urmă cu ceva timp că am descoperit numeroase locuri tocmai bune de vizitat în Vestul țării. După un zbor de numai o oră și un scurt popas prin Timișoara, am luat trenul către Arad și uite-așa am ajuns și eu, în sfârșit, în Mica Vienă.

Despre Muzeul Cofetăriei din Arad v-am povestit deja. Astăzi, aici, acum, a venit vremea să reconstituim prima zi a infotripului „Secretele Aradului” și să apucăm Pe Drumul Vinului în podgoria Miniș-Măderat.

Podgoria Aradului a fost premiată cu Medalia de Aur în anul 1982, la Concursul Mondial de la Londra, pentru vinul Roşu de Miniş. Cadarca de Miniş şi Mustoasa de Măderat sunt astăzi printre vinurile celebre ale zonei, cunoscute şi apreciate în toată Europa.

Unul dintre obiectivele CNIPT Arad este acela de a dezvolta turismul viticol din zonă. Este firesc să se întâmple așa, mai ales că vorbim despre una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul României. Până în 1944, suprafața acesteia a ajuns și la 6 248 de hectare.

Nu mai puţin de 11 feluri de vinuri se produc în podgoria Miniş-Măderat, acestea sunt: Riesling italian, Fetească regală, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarcă, Mustoasă de Măderat, Burgund mare, Pinot noir, Oporto, Sangiovese. (sursa)

În total, în ziua petrecută pe meleagurile arădene printre dealurile împânzite de butucii viței de vie, am putut degusta până la 34 de vinuri (despre care, însă, nu vă pot oferi foarte multe detalii :D). Să luăm pe rând cramele vizitate:

Crama MaxiMarc din Măderat – „Unde visele devin vinuri”

Aceasta este o cramă nouă, înființată în 2016. Atunci când am ajuns noi, muncitorii erau „pe teren” și lucrau de zor. Din ce mi-am putut da seama, rezultatul va fi unul cel puțin atractiv pentru cei ce își doresc să descopere comorile ascunse ale acestei zone. Se plănuiește și reabilitarea unui conac vechi aflat pe domeniu.

Simbolul regăsit pe etichete este reprezentat de un arbore de sequoia, doi pomi de acest tip se găsesc la câțiva pași de cramă, fiind plantați în 1845 de baronul ungur József Dietrich.

Crama Elite Wine din Măderat

În Podgoria Miniș, la umbra cetății Șiriei, acolo
unde Soarele sărută pământul, am creat pentru
voi crama și vinurile Elite, care îngemănează
în ele tradiții, pasiune, trudă, lacrimi și
speranțe, ca un dar făcut istoriei acestor locuri
binecuvântate de Dumnezeu.

Pe dealul vecin, am regăsit crama Elite Wine, înființată în 2005. Ca întindere, este o cramă mai mică, având doar 25 de hectare, dar am degustat aici câteva vinuri într-o atmosferă plăcută, ca acasă. Gazdele primitoare ne-au prezentat ideea ce stă la baza afacerii lor și modul în care își doresc să se dezvolte în această direcție. Primesc în vizită numeroase grupuri de turiști și vizitatori ce se pot bucura de mâncare tradițională și de cele 8 vinuri „născute” pe aceste plaiuri de poveste.

Crama Wine Princess din Păuliș

Crama a fost înființată în anul 1999 de către Dr. ing. Balla Géza, Lector universitar, șeful catedrei de Viticultură și Vinificație din cadrul departamentului de Horticultură al facultății SAPIENTIA Târgu-Mureș. Expert degustător, autor a mai multor cărți și publicații de specialitate.

Se pare că în acest loc tradiția și modernul merg mână în mână. Așa cum aflăm de pe site-ul www.ballageza.com, soiurile Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră şi Cadarca (din care s-a preparat vinul preferat al curţii imperiale Habsburgice, renumitul vin roşu de tip „Aszu”) sunt produse prin tehnologii clasice de vinificare.

În schimb, vinurile albe din soiurile Mustoasă de Măderat, Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Feteasca Regală se obţin prin tehnologii moderne, obţinându-se vinuri albe reductive, fructuoase şi de mare fineţe.

Podgoria se întinde pe nu mai puțin de 120 ha, iar vinurile obținute se păstrează în pivnițe (ce au o capacitate de depozitare de 8000 hl).

Gazdele ne-au oferit un delicios gulaș servit direct în cramă. (Poze nu mai am pentru că… nu mai am. Am schimbat carduri între telefon și camera și cred că s-au pierdut cumva pe drum…)

Domeniile Hellburg din comuna Covăsânț

Domeniile Hellburg sunt renumite pentru vinul suplu și fin ce deține o bogată structură. Este ideal să fie consumat după câțiva ani de la fabricare, tocmai pentru ca toate aceste proprietăți să fie și mai bine puse în valoare.

Undeva, pe teritoriul de 16 ha al podgoriei, proprietarii își doresc să construiască o cramă în adevăratul sens al cuvântului, un loc destinat iubitorilor de vinuri.

Crama Daiconi din Miniș

Crama Daiconi a apărut în 2001 și în prezent se întinde pe o suprafață de 20 de hectare.

Aici am admirat un apus de soare absolut superb și am savurat un pahar cu vin în culorile aprinse ce apuneau peste rândurile de viță de vie…

Crama Rab din Miniș

În sfârșit, am ajuns și la cea de-a șasea cramă, ultima, dar nu cea din urmă. Gazdele ne-au primit cu brațele deschise în salonul de evenimente și ne-au întâmpinat cu bucate tradiționale: aperitiv și sarmale. Pe lângă cele șase soiuri de vin pe care le-am degustat, unii au putut savura și un păhărel de pălincă. Eu m-am limitat la Muscatul Ottonel din 2018. Absolut demențial! Sau așa îmi amintesc.. :)))

Acest „Arad Wine Tour” prin podgoria Miniș-Măderat a meritat cu vârf și îndesat toate momentele în care simțeam că nu mai am răbdare să ascult, să stau locului, sau coada de la cafea din Păuliș, sau oboseala cruntă de la finalul zilei. A fost o experiență extraordinară pe care aș repeta-o oricând! Bine, cu ceva modificări de organizare, dar aceasta este o altă poveste.

Despre Arad și ale sale frumuseți, într-un (nou) articol viitor. Mai bine mai târziu decât niciodată, nu? 😀

Comments

comments

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: