Povestea complexului avicol integrat #Avis3000. Sau prima zi #prinHD2019
Aşa cum aţi văzut, probabil, pe pagina mea de Facebook, în perioada 9-12 mai am fost într-un infotrip prin Judeţul Hunedoara. Vă voi povesti în ordine cronologică ce am făcut şi ce am văzut pe acolo, #prinHD2019, nu de alta, dar merită.
Carne de pui ca acasă, la țară – #Avis3000
Călătoria aceasta de patru zile a stat sub semnul hashtag-ului oficial #prinHD2019 şi a fost organizată cap-coadă de Călin Bobora, născut şi crescut pe frumoasele plaiuri ale Hunedoarei.
Atunci când te uiţi în farfurie şi vezi acolo o supă cu carne de pui cu legume şi tăieţei de casă, nu te gândeşti la întregul proces prin care ingredientul principal (carnea) a ajuns pe raftul din magazin pentru ca, mai apoi, să te poţi bucura tu de gustul lui.
Cei care au mai mers în vacanţă la ţară îşi amintesc de primăverile în care mamaia avea grijă de cloştile puse pe ouă, de dimineţile în care punea mălai pentru puiuţii abia scoşi, de copacii plini de găini făcuţi ciorchine pe crengile scăldate în lumina unui soare la apus… Cumva, am adus această poveste, această imagine a copilăriei în zilele noastre. Cum? Prin vizita la complexul agricol #Avis3000.
Nu vreau să vă sune a advertorial, a reclamă sau a ceva ce nu aţi citi nici în ruptul capului. Mi-aş dori să exprim nişte idei scurte, (cât se poate de) concise, despre ceea ce am văzut eu însămi cu ochii mei. Cei patru. :))
Povestea complexului agricol integrat Avis 3000 în 10 idei zburătoare
Ca să înțeleg mai bine care e treaba cu un astfel de domeniu și de ce Avis 3000 este un brand apreciat la nivel național, mi-am structurat în cap niște idei. Vo’ zece.
- Complex agricol integrat – „Conceptul de „complex avicol integrat” cuprinde producția de carne de pui obținută din propria linie de reproducere, abatorizarea păsărilor destinate consumului, producția de ouă, precum și fabricarea furajelor necesare creșterii păsărilor. Fabrica de furaje din Mintia produce nutrețurile pentru toate fermele firmei, iar abatorul, cu o capacitate de 30 — 35 de tone de carne pe zi, asigură desfacerea cărnii neinjectate — proaspete, refrigerate și congelate.”
Mai pe scurt, ei își produc nutrețurile cu care își hrănesc găinile ouătoare (crescute liber), dar și pe cele destinate consumului. Tot ei dețin o hală de creștere a tineretului pentru găini ouătoare, trei ferme pentru creșterea puilor de carne: Ferma 1, la Mintia, cu o capacitate maximă de 240.000 de pui, Ferma 7, la Șoimuș, cu o capacitate de 480.000 de pui, și Ferma 9, de la Bălata, tot cu 480.000 de pui. În ferma din Leșnic, cresc, în fiecare an, trei serii a câte 15.000 de găini și cocoși pentru reproducere, care produc ouă ce sunt incubate în propria stație de incubație din Leșnic. Adică au control asupra oricărui aspect al producției fermelor #Avis3000.
- Carne de pui necolorată – Pe asta abia am aflat-o: că există producători care colorează (la propriu) carnea de pui pentru a fi mai apetisantă și a părea „grasă”. Adică fac cumva să pară „găini de țară”. Nu este și cazul de față.
- Carne de pui neinjectată – De departe, cea mai mare temere a consumatorilor de carne de pui este aceea a cărnii injectate cu hormoni de creștere, ceea ce face ca produsele de pe piață să fie nesănătoase. Din nou, nu este cazul aici. Alina State, administratorul grupului de firme Avis 3000, și Cosmin Bachnev, Director Marketing Avis 3000, ne asigură de acest lucru. Tocmai din acest motiv, pentru a face cunoscut publicului larg faptul că nu au nimic de ascuns, aceștia au organizat infotrip-ul în cadrul căruia am putut urmări parcursul cărnii de pui Avis 3000: din incubator până în farfurie.
- Transparenţa serviciilor, ceea ce contribuie la un capital crescut de încredere în calitatea produselor Avis 3000. Porțile fermelor sunt deschise oricui și-ar dori să se convingă de acuratețea informațiilor transmise de noi, dar mai ales de reprezentanții complexului agricol amintit.
- Tradiţie şi experienţă de 19 ani în domeniu – „Povestea afacerii cu pui și găini este istoria unei firme care, la începutul mileniului trei (de aici, Avis 3000), în anul 2001, însemna 400 de oameni în șomaj și 27 de câini vagabonzi care își duceau zilele printre ruinele fostelor ferme avicole. Este povestea lui Marin State și a familiei lui.” În numai patru ani, ruinele fermelor avicole de lângă Deva începeau să prindă viață. La propriu, atunci când au început să fie populate cu păsări.
- Găini crescute la sol în hale – Pe lângă faptul că păsările sunt hrănite cu furaje 100% naturale (din cereale și plante tehnice), acestea sunt crescute la sol, iar cantitatea de mâncare și apă este controlată în permanență din „turnul de control” sau „Ochiul lui Sauron”, așa cum am numit eu laboratorul firmei. 😀 Adică locul unde se prepară nutrețurile în diferite amestecuri pentru toate categoriile de păsări și de unde pleacă către ferme.
- Ouă proaspete – În momentul de față, AVIS deține două ferme de găini ouătoare crescute liber, de câte 100.000 de capete. Știm toți că este recomandat să consumăm ouă în fiecare zi, mai ales datorită conținutului crescut de minerale (calciu, fier, fosfor, zinc şi seleniu) și vitamine (A, E, B1, B2, B5, B12).
- Mezeluri sănătoase – Da, există! 😀 În parteneriat cu un producător local, AVIS a dezvoltat o linie de mezeluri sub brandul „La Grasu” comercializată în exclusivitate prin magazinele PRO HD.
- 25 de magazine proprii în Hunedoara şi 4 în Alba, aprovizionate zilnic cu produse proaspete
Am fost în vizită la un astfel de magazin și mi-am cumpărat crenvursti, cârnați virșli (supranumiți și „cârnatul dacic al ardelenilor) și mozarella (sau mâțarella, cum mi s-a suflat în urechiușe). :)) Nu am apucat să le fac poze, dar pe cuvânt că au fost de-li-cioa-see!
De asemenea AVIS este partener LIDL acesta fiind singurul supermarket care vinde în exclusivitate ouă marcate cu cifra 2, provenite de la găini crescute liber în hale.
- Pasiune – Cred că este clar pentru toată lumea că nu poți scrie o asemenea poveste fără pasiune. Fără dorința de a face totul într-un mod profesionist, ca la carte (de bucate). Bineînțeles, oamenii locului au fost gazde extrem de primitoare, așa cum am tot întâlnit #prinHD2019. Cu zâmbetul pe buze și cu brațele (și porțile) larg deschise, au avut grijă să n-avem griji.
Restaurant La Căsuţă. Sau imagini cu un festin glorios şi cei mai buni papanaşi cu motive românești
Ca să ne convingem de faptul că preparatele realizate cu carne de pui crescuţi în fermele Avis 3000 sunt absolut delicioase, am fost invitaţi La Căsuţă, un loc în care te simţi ca acasă. Cald, primitor, cu o sobă pe lemne pe terasă, de unde vara poţi admira peştii din iazul din curte.
După un aperitiv delicios, în care am regăsit produse exclusiv din carne de pui Avis 3000 (parizer, crenvurşti, piept şi pulpe afumate, pastramă tradiţională)…
…ne-am bucurat de o supă de pui cu tăieţei de casă (ca în poza de mai sus) şi de o minunăţie de tocăniţă din inimi, pipote şi ficăţei de pui cu mămăliguţă.
De departe, cel mai mult mi-au plăcut papanaşii. Care era doar unul. Dar care făcea cât toţi. :)) Cu un blat pufos, aromat şi cu un sos de smântână cu dulceaţă de afine pe deasupra, a devenit desertul favorit dintre toate cele gustate #prinHD2019.
Ce vă spun eu aici e doar o mică parte a aventurilor culinare pe care le-am trăit în cele patru zile ale infotripului. Revin cu detalii în următorul articol. 😀
#PrinHD2019 este un eveniment organizat de Călin Bobora, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bulevard by Raul, cotidianul Glasul Hunedoarei și radio BIG FM.