Scriitori celebri și dragostea pentru pisicile din viața lor
Am citit, de-a lungul timpului, mai multe astfel de articole, în care se vorbea despre scriitori faimoși și pisicile din viața lor. Și mi-am spus că mi-ar plăcea să am și eu pe blogul meu pisicesc astfel de povești.
Haruki Murakami
În Kafka pe malul mării, romanul celebru al lui Haruki Murakami, unul dintre protagoniști este Nakata. După o experiență cu extratereștrii, acesta suferă de amnezie în copilărie, dar poate vorbi cu pisicile. Există și alte creații ale aceluiași autor, în care felinele oferă personajelor trăiri multiple, dintre cele mai ciudate: au viață de noapte, merg în baruri, fac cumpărături de la farmacie sau chiar au un loc de muncă.
În ianuarie 2015, Murakami a creat un site temporar, unde fanii îi puteau adresa întrebări. Unul dintre aceștia l-a întrebat cum își poate găsi pisica pierdută, iar autorul japonez i-a răspuns:
„Pisicile pur și simplu dispar, câteodată. Trebuie să le iubești și să le apreciezi atât timp cât se află prin preajma ta.”
Charles Bukowski
Unul dintre cei mai controversați autori, Charles Bukowski a fost un iubitor de pisici, cărora le-a dedicate numeroase rânduri, chiar și o poezie – Pisicile mele:
Știu. Știu.
ele sunt limitate,
au diferite nevoi
și preocupări.
dar mă uit și învăț de la ele.
Îmi place puținul pe care îl cunosc,
care este atât
de mult.
se plâng, dar niciodată
nu-și fac griji,
ele merg cu o demnitate surprinzătoare.
ele dorm cu o simplitate directă pe care
oamenii nu pot
să le înțeleagă.
ochii lor sunt mult mai
frumoși decât ochii noștri.
și pot dormi 20 de ore
o zi
fără
ezitare sau
remușcare.
când mă simt
deprimat
tot ce trebuie să fac este
să mă uit la pisicile mele
și al meu
curaj
revine.
Studiez aceste
creaturi.
ele sunt ai mei
profesori
Charles Bukowski spunea că este bine să ai multe pisici pe lângă tine. Dacă nu ești în apele tale, nu trebuie decât să te uiți la pisici ca să realizezi că ele îți dau imediat din calmul și siguranța lor.
„Cu cât ai mai multe pisici, cu atât trăiești mai mult. Dacă ai 100 de pisici, vei trăi de 10 ori mai mult decât dacă ai avea 10 pisici. Într-o zi, se va descoperi asta și oamenii vor avea câte 1000 de pisici și vor trăi la nesfârșit. E nebunie curate.” – Bukowski
Edgar Allan Poe și pisicile negre
Edgar Allan Poe era și el un foarte mare iubitor de pisici, fiind o important sursă de inspirație. „Mi-aș dori ca în scrierile mele să fiu la fel de misterios ca o pisică”, spunea deseori acesta. Subiectul uneia dintre dintre scrierile sale (Pisica neagră) se învârte în jurul unui personaj felin, care, după ce este aproape ucisă de stăpânul ei cu o cruzime inimaginabilă, ajunge în cele din urmă să se răzbune pe acesta punând la cale într-un mod cât se poate de uman sfârșitul lui.
Continuarea articolului este redată în acest clip publicat pe canalul meu de YouTube:
Voi ce alte astfel de povești cunoașteți?