Evenimente,  Particip, nu asist!

Se anunță Timpuri noi la Recul, un nou hub cultural în București

Atunci când vine vorba despre cultură… toate-s vechi și nouă toate. E destul loc sub soare pentru toată lumea, cu atât mai mult când vine vorba despre un nou hub cultural în București. Pe 13 februarie, s-au anunțat Timpuri noi la Recul, un eveniment de deschidere a unui spațiu ce măsoară 850 de metri pătrați cu multe (alte) întrebuințări…

Timpuri noi la Recul și Muzeul Uneltelor Constructive

Am ajuns acolo cu mașina. Waze: Splaiul Unirii 160, în spatele clădirii Industria Bumbacului. Cu metroul? Păi, până la Timpuri noi și de acolo, pe jos. Ne-am luat după agitație și am găsit intrarea. Nu trebuie să vă lăsați descurajați că nu e prea „la șosea”. Când ajungi în interior și simți vibe-ul oamenilor faini de acolo, nu-ți mai stă gândul la nimicuri. Te bucuri și atât.

Am intrat și am pornit în recunoaștere. La intrare, un domn ne-a cerut permisiunea de a ne face o poză. Desigur, poze, oricând! Mai ales că știam de la început că am de gând să scriu despre primele impresii culese din Recul(egere).

Lumina slabă făcea ca totul să pară învăluit într-un soi de mister din romanele de Agatha Christie. Dar am revenit rapid pe meleaguri românești atunci când am văzut acest panou.

În rest, ceva pliante așezate curios frumos.

Apoi, așa-zisele unelte constructive ședeau la loc de cinste, în lumina reflectoarelor.

Am luat un pahar cu ceva vin rose și am închinat pentru succesul acestui inedit spațiu deschis… atâtor activități.

Și ce mod mai bun de a inaugura un astfel de loc, dacă nu un spectacol de improvizație? Am râs, m-am bucurat de creativitatea unui grup de oameni ce făceau să pară că ceea ce fac este extrem de ușor. Iar eu cred că tocmai acest aspect denotă profesionalism – să crezi că și tu poți la fel și apoi să realizezi că nu, chiar nu. :))

Recul – Teatru, Școală, Spațiu de evenimente, Loc pentru comunitate

Uneori, la întrebarea ce a vrut să spună autorul este posibil să primești un răspuns… recul.

***

Se ia un cuvânt: RECUL

Se definește: „Mișcare îndărăt a unui corp solid, produsă pe baza unei forțe de reacție, de mișcarea unui alt corp considerat că are sensul de deplasare înainte și care, de obicei, are masă mult mai mică decât primul corp.” (DEX) „Zmucitura armelor de foc cînd se descarcă.” (dicționar 1939)

Se redefinește: Mișcare în sine a unui om, ca o reacție produsă de mișcarea unui artist considerat(ă) că are sens și care acționează pentru a stimula simțurile omului. Zguduiala interioară a artistului când se descarcă.

Se desface: RE-mediu + CUL-tural

Se analizează componentele:

– Remediu <RE+MEDEOR (lat.), – care (te) face bine iar și iar și iar;

– a remedia: a re-media, a reface legătura dintre om și cultură;

– „reazem” – variantă cu etimologie necunoscută.

– Cultural <cultură + sufixul „-al”

– la început era agri-cultura;

– mai apoi, nu doar pământul, ci și mintea și sufletul au avut nevoie de desțelenire, cultivare/ însămânțare.

Ce cultivăm noi: teatru (relevant, de improvizație), literatură, muzică, adică de-ale artei cu gust și cu minte în două cuvinte. Reazemă-te de cultură! Pe scurtătură, recul!

Acesta este un concept care aparține Asociației Teatrul Nostru, fondată în 2013 și având ca scop valorificarea potențialului educațional, social, formativ și curativ al artelor spectacolului pentru a-și aduce astfel aportul la recuperarea firescului, la confortul cultural și angajamentul umanitar al societății.

***

Deschiderea stagiunii – 29 februarie

Pe 29 februarie (ce zi frumoasă – ziua de naștere a lui Marin Sorescu – și ce (ne)bună alegere, o zi la 4 ani), va avea loc deschiderea stagiunii la Recul.

Organizatorii ne-au pregătit o serie de evenimente pentru toate vârstele, spectacole ce vor avea loc de dimineața până seara:

10:30 – 12:30 – Cel mai mare vis al copilăriei – Spectacol Tzitzi-Poc dedicat copiilor. Bilete aici

16:30 – 18:30 – Atelier UplayEvents dedicat copiilor

17:00 – 19:00 – Drop-in – Cursuri improvizație cu improfesorii Recul School – acces gratuit în limita celor 20 de locuri disponibile. Rezervă-ți locul aici

20:00 – 21:30 – Impro la Liber 2 – ediție specială muzical – REZERVĂRI prin SMS sau apel la 0746 120 855 sau online

22:00 – 03:00 – Petrecere la Recul Bar

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: