Jurnalism,  Radiografia unei zile

Sinuciderea, în direct, a unei jurnaliste.

Christine Chubbuck a fost un reporter de știri la două televiziuni din Florida. Este recunoscută ca fiind jurnalista care s-a sinucis în direct.

complex.com i6bdrmom4cgpshtkrind

În acea zi fatidică de 14 iulie 1974, Christine Chubbuck a făcut ceea ce făcea, de obicei, în ultimii ani: citește știrile live pentru jurnalul de dimineață pentru WXLT-TV în Florida. Până în momentul în care, în mijlocul segmentului, ea a renunțat în a mai citi script-urile de pe prompter și a spus, cu un calm straniu, că telespectatorii săi vor fi primii care vor vedea o tentativă de sinucidere, în direct.
Apoi a scos un pistol și s-a împușcat în spatele urechii drepte. Televiziunea a făcut repede un anunț prin care informa publicul că Chubbuck a murit pe podea în urma unei răni auto-provocate cu o armă de foc. Destul de ciudat, atunci când au fost examinate notițele ei, Chubbuck a descris întregul eveniment, scriind la ce spital ar trebui transportată pentru tratament și chiar persoana care o va înlocui ca reporter după sinuciderea sa. Din câte știm, toate casetele pe care a fost înregistrat evenimentul au fost distruse.

Motivul. Depresia cauzată de neîmplinirea pe plan personal. Conducerea televiziunii a declarat că acest eveniment nu a avut legătură cu postul TV, ci doar cu nefericirea unei tinere jurnaliste care, la 29 de ani, nu era căsătorită și nu avea succes pe plan personal. Cu câteva săptămâni înainte de sinucidere, Chubbuck făcea ședințe cu un psihiatru, iar mama sa a ales să păstreze tăcerea de teamă ca fiica ei să nu fie concediată. La un moment dat, a avut și ceva probleme de sănătate – i-a fost extirpat ovarul drept, iar doctorii i-au spus că, dacă nu va rămâne însărcinată în următorii doi-trei ani, este posibil să nu mai poată face copii niciodată. Depresia i s-a accentuat atunci când a aflat că George Peter Ryan, un coleg de-al său de care se îndrăgostise, era împreună cu un reporter sportiv, Andrea Kirby, de care era, la rândul ei, foarte apropiată.

Plănuirea suicidului. Cu trei săptămâni înainte de moartea sa, Christine Chubbuck l-a întrebat pe directorul de programe dacă poate face o știre despre sinucidere. După ce sugestia ei a fost aprobată, a vizitat Departamentul șerifului local pentru a discuta cu un ofițer. Aici a obținut informații despre metode de sinucidere, cea mai eficientă fiind aceea de a folosi un revolver de calibru 0,38, trăgând în partea din spate a urechii, nu în tâmplă.

Cu o săptămână înainte de tragicul eveniment, i-a spus lui Rob Smith, editorul știrilor de noapte, că și-a cumpărat o armă și că plănuiește să se sinucidă în direct. Acesta a declarat mai târziu, pentru Washington Post, că nu a răspuns la ceea ce credea el că era o încercare bolnavă de umor a lui Christine. „Am schimbat subiectul”, a spus el.

În dimineața zilei de 14 iulie 1974, Christine a creat confuzie în rândul colegilor prin faptul că a vrut să citească un buletin de știri în deschiderea programului său, Suncoast Digest, lucru pe care nu-l făcuse niciodată până atunci. Invitatul talk-showului din acea dimineață a așteptat pe hol, în timp ce ea prezenta de la pupitrul de știri. În timpul primelor opt minute de program, Christine a trecut prin trei știri naționale și un schimb de focuri din ziua precedentă, incident ce avusese loc la un restaurant local (Beef & Bottle), pe Aeroportul Sarasota-Bradenton. Deodată, rola cu filmarea de la restaurant s-a blocat, iar Chubbuck, ridicând din umeri, a declarat:

În conformitate cu politica (editoriala) a Canalului 40, aceea de a va aduce ultimele evenimente ce tin de sânge si curaj, si în culori vii, veti vedea primii o tentativa de sinucidere.

Spunând acestea, ea a scos revolverul și s-a împușcat. Cade într-un mod violent, iar directorul tehnic a întrerupt imediat transmisia. Operatorul (cameraman), Jean Reed, a declarat că ea crezuse, inițial, că Chubbuck pusese la cale o glumă și nu a realizat că aceasta chiar se împușcase, până când i-a văzut trupul cuprins de spasme.

Imediat după incident, televiziunea a făcut un anunț public standard și a rulat un film. Câțiva telespectatori care văzuseră întreaga scenă au sunat la poliție, în timp ce alții au sunat la redacție să întrebe dacă nu cumva toată scena a fost regizată. Directorul de știri, Mike Simmons, a găsit hârtiile de pe care Christine citea știrile în acea dimineață și a descoperit nu numai că acest desfășurător conținea scena împușcării, dar și faptul că Chubbuck scrisese că o persoană din staff va trebui să îi ia locul, iar aceasta va anunța că starea sa este critică. Ea a fost dusă la spitalul Sarasota Memorial Hospital, întocmai cum prevăzuse, unde a murit 14 ore mai târziu. Trupul acesteia a fost incinerat, iar cenușa a fost împrăștiată în Golful Mexic, după o ceremonie funerară ținută pe plajă.

christine_chubbuck_report1_o

De reținut: După acest incident, televiziunile au recurs la un delay (întârziere) de 5 secunde a transmisiunilor în direct, pentru a proteja telespectatorii de asemenea incidente neprevăzute.

Comments

comments

7 comentarii

  • Marius Davidesco

    Ce nu ar da televiziunile de la noi pentru un așa subiect, o sinucidere în direct ar arunca raitingul în aer. Am văzut ceva asemănător în tragedia echipajului SMURD din lacul Siutghiol, am văzut, ce-i drept nu în direct ci în reluare, cum niște oameni strigau disperați după ajutor, dându-și ultima suflare, și neprimind ajutor de la nimeni, nici măcar de la imbecilii care stăteau și filmau întreaga scenă. Toate televiziunile au preluat filmarea, care a circulat mai bine de o săptămână, a fost difuzată de dimineață până seara, pentru a sadisface nevoia de sânge și tragedie a telespectatorilor.

    • Pisica Neagră

      știu.. din păcate, apetența presei pentru astfel de subiecte atinge cote alarmante. și se pare că nu de ieri, de azi – oamenii de televiziune au făcut sacrificii întru satisfacerea audientei încă de la început. de-asta am ales să scriu despre așa ceva – deși e vorba de anul 1974, subiectul, în profunzimea lui, e mai actual ca oricând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: