București cu blocuri gri,  Despre mine și ce lucruri minunate fac eu,  Jurnalism,  Particip, nu asist!

Strania poveste a lui Ion Bârlădeanu.

Nu vă descumpăniți în caz că nu știți cine este Ion Bârlădeanu. Nici eu nu am știut de el până de curând.

Expozitie Ion Birladeanu

Ion Bârlădeanu (n. 1946, Zăpodeni, județul Vaslui) este un artist plastic din România, specializat pe colaje pop art din ziare, reviste comuniste și nu numai.

La vârsta de 20 de ani, a părăsit satul natal și a lucrat în mai multe domenii (tăietor de stuf, docher, muncitor de fabrică, paznic la Casa Poporului, gropar). După Revoluția din 1989, până la descoperirea sa ca artist, a trăit din reciclarea sticlelor și a neferoaselor la capătul unei ghene a unui bloc de pe Calea Moșilor, trăind din mila locatarilor.

Strania lui poveste în lumea artei colajului începe în anul 2008, atunci când este descoperit de Ovidiu Feneș, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu. Colajele sale s-au transformat peste noapte într-un fenomen, fiind expuse la cele mai prestigioase galerii de artă şi cucerind-o şi pe celebra Angelina Jolie.

Deși are doar 7 clase primare și doi ani de studii la Școala populară de arte, Ion Bârlădeanu are o cultură vastă. Îi place filosofia, îi plac filmele – „mai ales dramele”, şi cunoaşte o grămadă de lume – actori români şi străini, dar şi „celebrităţi” locale. Intuiţia lui pare aproape infailibilă. E modest şi demn, așa cum aflăm dintr-un interviu de pe LiterNet. Nu se deschide uşor şi nu vorbeşte uşor despre sine. A reușit, la vârsta de 62 de ani, să expună pentru prima oară, la București, 20 de lucrări pe teme politice, care îi sunt subiectul preferat. Expune apoi, pe rând, la Basel și Londra în 2009 și la Paris în 2010.

În legătură cu acesta, zf.ro scria:

Colajele acestui personaj interesant sunt prezentate acum ca esentiale pentru arta colajului, alaturi de creatii ale unor artisti ca Marcel Duchamp sau Andy Warhol. Expozitia de la Londra este curatoriata de catre specialistul în colaj Pavel Zoubok.

Aflam ca pionierii acestei exprimari artistice sunt George Braque  si Pablo Picasso  si  ca etimologia cuvântului „colaj” provine de la frantuzescul „coller”, care înseamna  „a lipi”. Însa istoria colajului se întoarce cu sute de ani în urma, pentru ca în secolul 20 sa îsi primeasca locul sau special ca Arta Moderna.

În 2009, regizorul Alexander Nanau a făcut un film documentar, marca HBO România despre artist, numit The World According to Ion B., film care a obținut Premiul „Emmy International”, categoria „Arts Programming”. Despre acest eveniment, nu am găsit decât câteva rânduri scrise pe ici, pe colo, prin vreun ungher mucegăit al paginilor de știri. Din păcate.

Expozitie Ion Birladeanu

Ieri am fost la Hanul Gabroveni ca să văd expoziția Bucureşti. O lume de Ion Bârlădeanu şi Carmen Lidia Vidu, expoziție ce face parte din proiectul Bucureşti. Memoria. Explorarea. Imaginea Oraşului, ce lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Sala în care se desfășoară este răcoroasă, primitoare și găzduiește mai multe lucrări ale artistului pe tema Bucureștiului de altă dată, dar cu foarte multe amprente ale modernității. Poți jongla cu o multitudine de idei în jurul unui singur colaj, treci de la râs la seriozitate, de la a înțelege lesne ce a vrut să spună autorul la sprânceana ridicată a nedumerire. Chiar nea Ion zicea odată că arată colajele lui numai oamenilor deștepți. :)) Eh, iaca, eu nu sunt chiar atât de. 😀 Dar încerc să camuflez.

Nu am făcut multe poze pentru că mă reflectam în ele. La propriu. 😀

Expozitie Ion Birladeanu

Expozitie Ion Birladeanu

Veți putea vizita expoziția de colaje Bucureşti. O lume de Ion Bârlădeanu si Carmen Lidia Vidu până pe data de 15 iulie 2015, zilnic între orele 10:00 – 22:00, la Hanul Gabroveni din Centrul Vechi al Capitalei, accesul fiind gratuit. Nu durează mult, dar experiența vă va rămâne în minte. Plus că vă puteți opri să beți un suc rece pe la vreo terasă. 😀

A! Ieri am reușit să fac și primul meu colaj din decupaje de reviste. 😀 Tema: Hărțile mentale – bâlciul catastrofelor. 😀 Mie îmi place de mor ce a ieșit.

Expozitie Ion Barladeanu

Cam atât.

opisicaneagra.ro wp-admin admin-ajax action=i...and=95347

Comments

comments

9 comentarii

  • Pisica Neagră

   Din păcate, nu este prea cunoscută arta asta a colajului. Nici nu știu de ce. 🙂 Să nu mai vorbim de personaj că e clar un anonim încă. Dar uite că luptăm și cu problema asta. 🙂 Iar expoziția este un câștig pentru vizitator.

 • Marius Davidesco

  Domnul Bârlădeanu chiar arată precum un strângător de peturi și are o voce de drojdier notoriu, dar cred că tocmai acest lucru îl face mai interesant. Oamenii judecă după aparențe, dar aparențele întotdeauna înșeală. Chestia asta cu colajele si cu arta modernistă și post-modernistă, din câte știu a avut cel puțin un reprezentant de seamă în România interbelică, pe Tristan Tzară și mișcarea Dada. Chiar am avut pe timpul facultății, la istoria artei, de realizat o lucrare având ca temă un curent artistic din perioada sec. XIX – XX, și neavând nici un fel de material în domeniu am apelat la un prieten care mi-a oferit cu plăcere o cărticică – Dadaismul. Ce-i drept m-a lăsat cam rece, nu prea am înțeles această răzvrătire a artiștilor moderniști împotriva curentelor clasice, și prin urmare am luat nota elevului medicoru, 7.

  • Pisica Neagră

   Păi, săracul arată precum este. E de înțeles, până la urmă. Despre dadaism nu știu eu prea multe, am citit la un monent dat despre curent așa, pentru mine. Dar reacția asta de răzvrătire a artiștilor moderniști e de înțeles în contextul istoric al războaielor mondiale. Își doreau altceva, voiau să iasă din linia clasicilor. Cel puțin, eu așa văd. 😀 Și nota 7 la facultate e ok, să știi. 🙂

 • Razvan

  Da, un om foarte interesant, mi-am amintit ca am vazut si eu mai demult documentarul HBO si acum l-am redescoperit multumita articolului tau 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: