SuperBlog

SuperBlog 2018 – Cine, ce, când, unde și de ce?

Am ales titlul cu grijă. Cele cinci întrebări reprezintă un principiu de bază în jurnalism, în marketing sau PR (în comunicare, în general): cei 5W – who, what, when, where, why. La final, eu aș mai adăuga un „how”, foarte important și el, la rândul lui. Dacă scrii un text în care răspunzi la toate aceste întrebări, cititorul va înțelege mult mai ușor ceea ce îți dorești să transmiți sau să relatezi.

A trecut mai bine de o lună de la încheierea competiției. Am în minte articolul ăsta încă dinainte de Gala SuperBlog (15 decembrie 2018). Dar, așa cum ziceam într-un articol precedent, mi-am acordat timp. Mie însămi. Iar acum îmi ofer răgazul de a trage linie și a povesti (pe larg sau nu.. :D) despre experiența SuperBlog 2018.

Cine?

Eu. Simplu, nu? Nu e chiar așa. Trebuie să te pui pe primul loc, să te vezi sus, să te proiectezi într-o variantă din ce în ce mai bună a ta, în fiecare zi, și să muncești pentru asta. Tot în fiecare zi. Deși am publicat un articol la două-trei zile (în cadrul competiției), lucram la idei necontenit, le „dospeam” și mă apucam de scris după ce aveam direcția clară pe care urma să merg pentru a-mi atinge scopul: acela de a îmbina advertorialul cu creativitatea și cu autenticitatea.

Am „uitat” de opisicaneagra.ro și stilul ei de a toarce sau a zgâria printre rânduri și am căutat mereu acel ceva cu care juriul să rămână în minte după ce-mi parcurge articolul. E drept că avem cititorii noștri pe care i-am obișnuit cu un anume stil, dar tocmai acest lucru este greu în competiția asta: să te mulezi după subiect, să fii cameleonic (nu numai negru :D), să reușești să inspiri pasiune și atunci când scrii despre halate sau acoperișuri, dar și atunci când povestești despre experiențe în Nepal sau Japonia.

Ce?

Trofeul SuperBlog 2018. Simplu, nu? Nup, nici de data asta. Am mai zis-o și în discursul de la Gală: nu mi-am propus să câștig, nu știam unde mă situez, nu-mi mai evaluasem „scrisul” în SuperBlog din primăvara lui 2016. După numai câteva probe, m-am cocoțat pe primul loc și nu am mai coborât de acolo. (Și așa îmi place mie să zic că-s mai cu moț..) :)) Treaba asta a pus o oarece presiune pe mine, dar mă bucur că, dacă am un punct forte, acela este cu siguranță rezistența la stres sau, mai mult, dau randament crescut în situații-limită. 😀 După jumătatea competiției, recunosc, mi-am dorit să câștig. Mi-am dorit primul loc cu ardoare, am vrut „să o fac și pe asta”. Acum pot privi mai departe către alte zări, să pot cuceri alte și alte vârfuri. E clar că nu mă opresc aici. Abia am început.. ^_^

De-a lungul competiției, pe lângă trofeul meu drăguț și, implicit, cei 3000 de lei primiți pentru locul I, am mai câștigat încă 8 premii:

Când?

M-am înscris în ultima zi a lui septembrie, iar de la 1 octombrie a început.. nebunia. Au fost două luni și jumătate în care mi-am „terorizat” prietenii, familia și colegii cu participarea mea la SuperBlog 2018. Am discutat cu ei, am povestit, am râs, am scris, am refuzat ieșiri. :)) Am trăit una dintre cele mai pline perioade din viața mea. Parcă aveam o cheiță în spate și funcționam după „enunțul probei”. :)) A fost frumos, au fost săptămâni în care mi-am depășit limitele pe care mi le împingeam din ce în ce mai sus. Obiectiv 2019: să iau cu mine acest avânt căpătat în cele două luni de competiție și să-mi fie combustibil pentru mult timp de acum încolo.

Unde?

Poiana Brașov. Tot la Royal Boutique Hotel, la fel ca anul trecut. Nu mă gândeam pe atunci că revederea va fi una atât de emoționantă. Am revenit cu același drag, cu aceleași gânduri pozitive, dar și cu ceva în plus: aveam să-mi văd munca răsplătită, recunoscută, aplaudată.

Camera în care am fost găzduită a fost pe sufletul meu: cu vedere către munte, cu un balcon pe colț, retras. Momente de liniște…

Voi povesti din nou despre acest hotel pentru că, așa cum ziceam mai sus, am încă trei nopți de savurat „pe culmile fericirii”… ^_^

De ce?

Pentru experiență în sine, dar nici premiile nu sunt de neglijat. 😀 Am adunat patru participări la SuperBlog în calitate de concurent și de fiecare dată am câștigat cel puțin o probă. Ceea ce, firește, îmi oferea curajul și motivația necesare unei noi „runde”. În plus, pe lângă toate premiile și satisfacția unei note mari, rămâi cu amintiri de la Gală.

Așa cum se tot spune, SuperBlog înseamnă o mare familie, cu plusuri și minusuri, cu prietenii sau.. antipatii. :)) Ce să-i faci, nu poți mulțumi pe toată lumea. Ceea ce am observat eu de-a lungul anilor este faptul că oricine este în vârf este contestat de cel puțin o persoană (sau chiar un grup). Eu nu m-am așteptat la asta, eram naivă și credeam că lumea se va bucura odată cu mine de succesul meu. :))) Așadar, dacă țintești trofeul, să știi că el vine la pachet și cu niscaiva înțepături. La care sunt imună, ăfcors. Căci, iată-mă! 😀

Cum?

Cu foarte multă muncă, pasiune și dedicare. Așa cum spuneam și în discursul de la Gală, nimic din ceea ce faci la un moment dat nu rămâne fără ecou în timp. Mergi la evenimente de tot felul, citește tot felul de cărți, notează-ți orice idee îți vine în minte, iar atunci când va veni momentul, vei avea (poate) inspirația de a te ajuta de toate aceste informații în redactarea articolelor pentru probele SuperBlog.

De exemplu, unul dintre articolele câștigătoare (cel despre Strada Mântuleasa) a fost documentat plecând de la o idee cumva uitată. 😀 Am participat acum câțiva ani la un tur organizat de cei de la Arcub chiar pe strada Mântuleasa, sub titlul „Prin Bucureștii lui Eliade”. Deși ar putea părea o pierdere de timp, nu este. Nimic din ceea ce faci cu pasiune nu poate fi o pierdere (de timp, energie sau bani).

Am ajuns și la finalul acestui articol pe care l-am tot amânat (din n motive, principalul fiind un fel de.. hmm.. blocaj?) și vă spun că în primăvară voi fi blogger partener SuperBlog. Voi completa cu idei și păreri și sugestii despre probe de câte ori voi simți că va fi cazul. 😀

Mult succes tuturor! Și nu uitați: țintiți cât mai sus, dar fără înverșunare, ci cu ambiție și pragmatism! ^_^

Comments

comments

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!