Jurnalism,  Particip, nu asist!

Susțin Festivalul Național de Film pentru Nevăzători.

Conform fnfn.ro, Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători este primul festival de film din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere. Acest festival este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, iar prima ediţie a festivalului va avea loc în Bucureşti, între 15-19 mai, la Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, nr. 77, în incinta Institutului Cultural Francez) și la Cinema Muzeul Țăranului (Muzeul Ţăranului Român, Str. Monetăriei, nr. 3).human rights fnfn.ro

Pe parcursul a cinci zile, vor fi organizate proiecţii de filme cu descriere audio, destinate persoanelor nevăzătoare, dar vor putea participa şi persoanele fără deficienţe de vedere care vor urmări filmul în condiţii obişnuite. Descrierea audio se va auzi doar în căşti, ce vor fi înmânate la intrarea în sală. Participanții fără deficiențe de vedere pot beneficia, de asemenea, de o pereche de căști, pentru o experienţă inedită.

Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor, cât şi persoanelor care mai au resturi de vedere. Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a acţiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială.

Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane.

google.ro Roy-Nachum-blind-yatzer-8

Puteți fi și voi voluntari în echipa celui mai inedit festival din România! Mai multe detalii, aici. Festivalul are ambiţii mari. Îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală.

Sharing is caring… For No Hate Speech Movement!

Comments

comments

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: