Toamna, la 15 km de centrul Bucureștiului. Palatul Mogoșoaia, palat brâncovenesc
De cele mai multe ori, alegem să nu mai vedem frumusețea din jurul nostru – a lucrurilor, a oamenilor, a vieții în general. Băgăm capul între umeri și alergăm de colo până colo fără să ne mai uităm în stânga sau în dreapta. Nu am timp, mă grăbesc, nu-mi pasă, am treabă sau alte scuze de genul. Oprește-te și ia o gură de aer. De aer curat. 🙂
La numai 15 km de centrul Bucureștiului, toamna a potopit împrejurimile. A dezbrăcat copacii de verde și le-a dat o haină mai… geloasă. Cum ieși din București, pe Șos. București – Târgoviște, undeva, pe stânga, găsești Parcul Mogoșoaia, în cadrul căruia se află Palatul Mogoșoaia, o bijuterie arhitecturală ce a aparținut familiei Brâncoveanu timp de 119 ani. Mai târziu, acesta va intra în posesia familiei Bibescu, al cărei mormânt se află în curtea palatului.
Încă de la intrare, m-au cucerit culorile copacilor și amestecul lor în bătaia razelor de soare și a adierii unui pui de vânt. Câteva sere pe stânga (construite de arhitecți francezi), un drum către… ?
…și te surprinzi admirând Biserica „Sfântul Gheorghe”, aflată în afara zidurilor palatului, lângă turnul porții. Ctitorită de Constantin Brâncoveanu și terminată în 1688 (clădirea palatului fiind terminată în anul 1702), ea adăpostește mormântul lui George-Valentin Bibescu, dar și tabloul ce-i reprezintă pe Constantin Brâncoveanu și pe cei patru fii ai săi.
Apoi… Cotești la stânga și te întâmpină foișorul porții palatului. Am urcat acolo pe o scară exterioară…
…și am admirat împrejurimile scăldate de lumina unui 1 noiembrie călduț.
În dreapta, cum intri pe sub foișor, se află cuhnia, adică bucătăria brâncovenească, pe care stau de strajă patru turnuri de aerisire. Clădirea aceasta a fost restaurată de Martha Bibescu între 1922-1930, în același timp cu cea a cuhniei. Povestea e mai lungă, Palatul fiind devastat, confiscat de otomani, recuperat mai târziu de un nepot al lui Brâncoveanu… Peripeții. 🙂
În stânga, cum te uiți la palat, se află casa oaspeților – numită iniţial Vila Elchinghen. Mai mare chiar decât clădirea palatului, în perioada socialistă a fost Casă de Creaţie a Uniunii Scriitorilor. Am văzut că acum găzduiește un centru de conferințe, câteva camere de cazare și un restaurant.
Principala clădire a complexului de la Mogoșoaia este Palatul construit de Constantin Brâncoveanu, având apartamentele familiei princiare la primul etaj, unde se ajunge direct din curte pe o scară exterioară ce dă într-un balcon amplasat pe fațadă. Parterul palatului conține camerele servitorilor, iar la subsol se află o pivniță cu un tavan format din patru domuri. Fațada dinspre lac este și ea una aparte cu o logie de inspirație venețiană, cu trei arcade. (wiki)
Peisajele autumnale surprinse în Parcul Mogoșoaia m-au lăsat mască. M-au încântat, m-au înfrigurat, m-au încălzit înapoi. Stări, aer curat, poezie. 🙂
Și mai multe poze:
O pisică neagră (vlogger) vă prezintă Negru Vlogă’
Da, a venit toamna! Chiar a și trecut.. Aproape. 🙂 Am fost atât de entuziasmată de peisaj, de lumină, de covorul de frunze proaspăt așternute pe pământul negru și umed, încât am decis așa, într-o doară, să filmez primul meu vlog. M-am tot foit eu încolo și încoace ceva timp, dar momentul primului video a venit pe nepusă masă. 😀 La fel și ideea numelui pe care-l va purta serialul meu: Negru Vlogă’, cu trimitere evidentă către opisicaneagra.ro vlogger. Îmi prea place treaba asta. 😀 :))
În clip, mi-am citit propriile poezii (luate complet la întâmplare de aici, de pe blog), editate nițeluș. Iată ce a ieșit:
Va fi, cel mai probabil, noul format pentru categoria bloguțului drăguț numită chiar „Poezia săptămânii” (care ar urmări să apară în fiecare joi). Îmi doresc să aduc poezia mai aproape de oameni. Poți (s)pune atât de multe în atât de puține cuvinte.. E păcat să ocupe locul pe care se află acum în preferințele cititorilor. Zic și eu, nu bag pe gât. 🙂
Și uite că nimic nu e întâmplător. Locuiesc pe bulevardul cu același nume, acest Brâncoveanu mă tot urmărește… 😀
Pe data viitoare! *aștept feeback. merci*
Un comentariu
raparapandula
Evoluezi.