Trebuie să vedeți filmele astea!
Uitându-mă acum în spate, realizez că nu am mai făcut de mult niște recomandări de filme pe bloguri. Sinceră să fiu, nici nu am mai văzut prea multe. Însă acum, fix la început de an, în prima săptămână a lui 2024, am văzut două filme despre care am zis că e musai să vă povestesc. La final, am adăugat și unul abia apărut, văzut zilele astea. Cu mențiunea că pe toate le găsiți pe Netflix.
Societatea zăpezii – La sociedad dela nieve (2023)
Inițial, eu nu am știut nimic despre accidentul aviatic (sau cartea) care a stat la baza acțiunii acestui film. Nici nu am citit vreun sinopsis de pe Cinemagia sau alte site-uri de genul.
Ceea ce m-a intrigat atunci când am ales să-l văd a fost doar descrierea de pe Netflix. A, bine, și faptul că de-abia apăruse și deja se afla pe primul loc în topul celor mai vizionate filme de pe Netflix din zilele respective.
Filmul La sociedad de la nieve este bazat pe o poveste adevărată și semnat de J.A. Bayona. Însă, nu a fost și prima ecranizare a acestui accident aviatic. Primul a fost Alive (1993), pe care, de asemenea, nu-l văzusem.
Pe 13 octombrie 1972, zborul 571 al Forțelor Aeriene din Uruguay, închiriat pentru a transporta o echipă de rugby din Chile), se prăbușește în Anzi.
Nu vreau să vă stric suspansul și să vă dau spoilere, așa că mă voi rezuma doar la trei idei principale despre el, din perspectiva mea proprie și personală, ca să-i spunem așa.
Societatea zăpezii este un film greu de digerat. Brutal, de-a dreptul. Presărat cu scene violente, acesta te pune la încercare în multe dintre scene. Și, dincolo de scenele dure din punct de vedere vizual, ți se ridică la fileu și subiecte filosofice, de moralitate și utilitatea ei în condiții incompatibile cu viața. Veți înțelege mai bine după ce veți vedea filmul.
Este o redare dramatică a luptei pentru supraviețuire – găsirea hranei, construirea unui adăpost și lupta împotriva frigului extrem.
Urmărește tot procesul transformării echipei de rugby în condițiile dure ale munților Anzi după prăbușirea avionului. Ținând cont de resursele limitate și stresul extrem la care erau supuși, filmul surprinde și explorează tensiunile și confruntările dintre membrii echipei.
După cum am spus și în titlul articolului, trebuie să vedeți filmul ăsta! Măcar pentru modul profesionist în care a fost ecranizată o astfel de tragedie.
Gen: Aventură – Drama – Istoric – Thriller
Durata: 144 minute
Premiera internațională: 09.09.2023
IMDb rating: 7.9/10
O familie aproape normală
Acesta nu este un film, ci o miniserie suedeză alcătuită din 6 episoade, dar se poate vedea lejer într-un weekend, de exemplu. Nu de alta, dar cred că așa am făcut și noi, atunci când ne-am apucat de el. Ne-a prins și apoi am fost nerăbdători să vedem oare unde duce toată treaba.
Gen: Crimă – Dramă – Thriller
Bazat pe cartea O familie aproape normală de Mattias Edvardsson
Premiera internațională: 24.11.2023
IMDb rating: 6.9/10
Sinopsis En helt vanlig familj:
Familia Sandell este o familie obișnuită, compusă din preotul Adam, avocata Ulrika și Stella, fiica lor de 19 ani. Cu toții duc o viață aparent perfectă într-o suburbie elegantă a orașului Lund. Dar toate acestea se schimbă în ziua în care Stella este reținută și acuzată de crimă. Devastați, părinții ei nu știu încotro să o apuce. Amândoi se întreabă ce s-a întâmplat și își doresc să o ajute pe Stella, dar oare își cunosc cu adevărat fiica? Și, oare, știu totul unul despre celălalt?
Dacă sunteți adepții miniseriilor și nu preferați filmele de max. 2h sau, dimpotrivă, serialele de 15 sezoane, O familie aproape normală poate fi o alegere potrivită. Mai ales dacă îți place suspansul, vrei să analizezi diferite indicii și să privești personajele din perspectivă psihologică.
Cea mai grozavă noapte a popului – The greatest night in pop (2024)
Abia a apărut și deja am sărit pe el. :))
Pe 25 ianuarie 1985, zeci dintre cei mai populari muzicieni ai epocii s-au adunat la Los Angeles pentru a înregistra un single caritabil pentru ameliorarea foametei din Africa. Lăsând orgoliile deoparte, au colaborat la un cântec care avea să facă istorie.
E foarte fain acest documentar din cel puțin patru privințe:
- redă povestea înregistrării unui hit mondial – We are the world, cu toată organizarea din spatele unei nopți în care cele mai în vogă vedete ale anilor ’80 s-au adunat pentru o cauză nobilă,
- vedem imagini în premieră cu Michael Jackson (și mulți alții), despre care credeam că s-a arătat și s-a spus cam tot. Mi-a plăcut supeeer mult să-l revăd la treabă și să-l ascult. După umila mea părere, era de departe cea mai bună voce din acel studio.
- chiar dacă sunt născută în ’87, am apucat să-i ascult pe cei mai mulți dintre cei ce apar în film, chiar în zilele lor de glorie. Iar faptul că am reauzit frânturi din piesele lor celebre m-a făcut puțin nostalgică, trebuie să recunosc.
- are și o tușă motivațională așa. Mi-a plăcut mult afișul pe care l-au pus în studio: Lasă-ți orgoliul la ușă! E cam greu, când te gândești că ești Ray Charles, Bob Dylan sau Cyndi Lauper, dar uite că au reușit. Ajutați fiind și de un anume speech ținut înainte de începerea înregistrărilor. Nu dau mai multe din casă tocmai să nu vă răpesc din bucuria descoperirii fiecărei scene din acest documentar.
Regia: Bao Nguyen
Gen: Documentar – Muzică
Durata: 96 minute
Premiera internațională: 29.01.2024
Cam atât pentru astăzi. Voi ce filme ați mai văzut și mi-ați recomanda?