Vulcanii noroioși – reportaj TV
Într-o zi în care soarele se ascundea de ochii bucureștenilor, ne-am hotărât să părăsim capitala și să optăm pentru o călătorie în zona Buzăului. Am avut ca țintă Vulcanii Noroioși. Cu cât ne apropiam, locurile deveneau din ce în ce mai… prietenoase. Am scăpat de griul umed bucureștean și am ajuns aici, la Pâclele Mici, unde soarele mângâia frumos creștetul dealurilor vecine. Frumusețea aceasta sălbatică ne-a demonstrat încă o dată că România este o țară cu un real potențial turistic. Vulcanii devin adevărate furnicare, reușind să atragă nenumărați oameni în căutare de locuri în care natura este ocrotită, păstrată în cea mai pură formă. În zona Buzăului există această rezervație naturală în care pământul fierbe. Fierbe la propriu, fenomen întâlnit foarte rar în întreaga lume. Șanțurile create de această „lavă” noroioasă desenează pe pământ forme alungite, cenușii, ce se pierd sub privirile curioase ale trecătorilor.
Vulcanii noroioși din apropiere de Berca sunt, incontestabil, cea mai frecventată atracție turistică buzoiană și de prin toată această parte a țării. E locul perfect de vizitat pentru cei foarte comozi sau pentru cei aflați în trecere. Să nu mai vorbim de studenții de la facultățile de profil, cum sunt cele de geografie, pentru care acești vulcani trebuie să reprezinte unul din punctele de plecare în explorarea zonei Buzăului. Este suficient de aproape de București, Ploiești, Brașov, sudul Moldovei, Dobrogea sau estul Bărăganului. Drumul de acces e bun. E foarte ușor de nimerit, dar și de aprofundat.
Totul aici este foarte simplu și la îndemână, fără a necesita mari riscuri sau alte eforturi deosebite. Zona este fascinantă și surprinzătoare, atât pentru cei care se află aici pentru prima dată, cât și pentru veterani. Nu-i deloc costisitoare. E ușor de luat cu tine acasă, să ai cu ce să-ți uimești prietenii, la întoarcere. Îți poți lua drept suvenir un… vulcan. Să nu înțelegeți greșit. Nu plecați acasă cu un munte în buzunar. Vă puteți lua unul în miniatură. În zonă, e imposibil să nu observați un comerciant care, pentru numai 5 lei, vă poate oferi macheta unui vulcan noroios.
Practic, rezervația Vulcanii Noroioși înseamnă două platouri măricele, cocoțate printre dealuri, situate la câțiva kilometri depărtare unul de celălalt. Fără vegetație și extrem de aride pe margini, dar noroioase spre centru. Noroiul gâlgâie pretutindeni, din zeci de orificii dând naștere acestui fenomen rar întâlnit.
Vulcanii noroioși de la Pâclele Mici reprezintă o arie protejată, de interes național, aflată pe raza comunei Berca din județul Buzău. Ca să putem înțelege mai bine acest fenomen natural, trebuie să avem în vedere și efectele pe care le au aceștia asupra pământului ce îi înconjoară. În preajma vulcanilor noroioși, solul este sulfuros și sărăturos, nepropice vegetației obișnuite. Totuși, anumite specii de plante special adaptate găsesc aici un mediu de viață propice.
Sigur vă întrebați ce au în plus acești vulcani față de alții și, mai ales, ce îi face atât de speciali. Ei bine, tocmai faptul că ei nu au lavă, ci… noroi. Iar modul prin care gazele conduc materialele din adâncul pământului spre suprafață este de-a dreptul fascinant.
Când vorbim despre orașe, despre localități în general, nu trebuie să uităm să descriem oamenii de aici, obiceiurile, ocupațiile de bază și modul în care trăiesc. Acestea sunt relevante în măsura în care le putem corela cu potențialul turistic al zonei, deci cu relieful specific local, respectiv Vulcanii Noroioși.
Pentru ca tabloul pe care îl aveți deja conturat să fie complet, vă vom arăta imagini din imediata vecinătate a vulcanilor. În drumul nostru spre Peștera Meledic, toamna târzie îmbracă natura în straie veștede ce capătă, sub soarele plăpând, nuanțe aurii. O sculptură ce îl înfățișează pe Ștefan cel Mare ne inspiră putere, curaj să ne avântăm prin pădure, profitând din plin de pacea vremurilor noastre.
Ne întoarcem în București și parcă ne întoarcem în timp. Cu toate condițiile unui trai decent, pierdem esența vieții, a naturii neatinse de negativismul caracteristic omului depresiv al secolului nostru și ne întoarcem la acele locuințe rupestre suprapuse. Fie ei și noroioși, vulcanii aduc un plus de naturalețe vieții celui ce merg să îi viziteze. Devii peste zi mai bogat, nu în contul bancar, ci acolo unde contează cel mai mult: în spirit.
[Acest text a fost scris pentru un reportaj de televiziune, unde imaginile sunt mai multe, în mișcare, unde ne ajută și interviurile cu oamenii de acolo. Oricum, mi s-a părut interesant să îl public și aici, însoțit de câteva imagini de ici, de colo. 🙂 ]