Cărțuială,  Particip, nu asist!,  Radiografia unei zile

XXVII

Aici nu va fi vorba de istorie, în general, nici măcar de vreun secol în care s-a întâmplat ceva remarcabil. Cifrele romane se foloseau pentru scrierea numerelor în civilizația antică romană. Că bine zice rowikipedia când le descrie așa: „Cifrele romane sînt văzute deobicei ca ieșite din uzul modern, dar se mai folosesc ocazional în diverse circumstanțe pentru a sugera importanța, eternitatea sau claritatea unui oarecare subiect”. Așadar, acest post ori este foarte important, ori va dăinui întru eternitate, ori va clarifica nește treburi. Vedem.

Acest douăjșapte sunt eu. De curând sunt 27, că nu demult fusei 26. Și acum vreo doi, scriam așa:

UN SFERT DE SECOL
.Aproape atât. Azi, aproape atât. Puțin și mult. Mult și putin pustiu. Citesc tot felul de rețete „cum să trăiești frumos”, dar cu ingrediente ce țin de feți`frumoși și ilene comuniste. De unde calm și optimism? De unde nepăsare și toleranță? Cum să faci diferența între ultimele două? Când să te oprești când nici măcar nu știai că ai pornit pe un drum și nu știi ce`ți rezervă el? Cum? Și ce te`ar determina să o faci? Ce te mai bucură? Ce lucruri îți smulg câte`un zâmbet, măcar așa, în colțu` gurii? Cum suporți moartea în fiecare zi? Cum te uiți în oglindă și nu îți faci griji pentru anii trecuți peste ochii tăi, peste sufletul tău? Care e soluția ta? Te`ai gândit vreodată cum ai să mori? Dar cum ai să trăiești peste 2 ani? Ți`ai spus că nu trebuie? Dar dacă greșești, te`ai gândit? Ți`a trecut prin cap măcar o dată cum să faci să scapi de temeri prin a merge chiar în locul care îți provoacă acele frici spasmotice? Te`ai gândit care emisferă cerebrală îți este dominantă și cum îți influențează lucrul ăsta gândirea? Te`ai gândit cum ai arăta dacă ai schimba jumătatea stângă cu aia dreaptă a corpului tău? Ai fi un alt om sau doar aceeași entitate spirituală sub altă formă? Sau aceeași formă? Ți`ai dorit să te întorci în clipa 1 a lumii ăsteia ale cărei margini nu ai ajuns niciodată să le vezi, să le înțelegi? Ți`e frică.. Ce`ar fi să nu`ți mai fie și să`i lași în pace? Lasă`ți imaginarii pomi și nu le mai da „bună ziua”! Treci dincolo de faza asta și extrage seva din paranoia asta a ta și târăște`te prin nămolul fericirii ca un porc. (deliric e de vină! – e trecută faza, dar mergea băgată aici! – „deliric – ambrozie” rulează pe fundalul căștilor, trimițând impulsuri nervoase prin timpanul un pic deteriorat, ajung cuvintele la creier așa cum ar trebui, pe nemâncate, ca o firimitură de pâine aruncată unui flămând.. rapul e un fel de șah al muzicii). Scapă de oglinzi și scapă de teroarea ta! Lasă`te învins și vei învinge! Lasă`te pe spate și admiră`ți propria stea. Ia o pauză!
[Space].
Cei de la Google au fost pe fază, s-au prins că e ziua mea și mi-au trimis prăjituuuuri! 😀
Mai sus mă întrebam, sau te întrebam, cititorule, dacă te-ai gândit „cum ai să trăiești peste doi ani”. Iată-mă aici, la XXVII, la doi ani de la primul meu sfert de secol. Trăiesc. Respir aer curat, ales din poluarea Bucureștilor, citesc, mă pregătesc de finishul masterului, zâmbesc mult mai mult decât credeam că o voi face după atâtea și atâtea treburi.. Mă simt iubită, iubesc, apreciez, dau și peste nas, pun și lucrurile la punct spunându-le pe nume, pun degetul pe rană, dar știu să și pansez cu gesturi frumoase. Mă iubesc exact așa cum sunt, aici la capitolul 27 al vieții mele. Scriu în continuare și pana mea a căpătat experiență, știe să creeze situații favorabile și adaugă paginilor diferite imagini cu mine și lumea ce mă înconjoară. Sunt mândră de acest XXVII și voi fi mândră și de acel XXX sau L sau câte vor fi să fie. 🙂
În 1999, UNESCO a declarat ziua de 21 martie ca fiind Ziua Internațională a Poeziei, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Am tot postat poezii scrise de mine, azi aș vrea altceva.

Lucian Blaga – Biografie

Unde şi când m-am ivit în lumină nu ştiu,
din umbră mă ispitesc singur să cred
că lumea e o cântare.
Străin zâmbind, vrăjit suind,
în mijlocul ei mă-mplinesc cu mirare.
Câteodată spun vorbe cari nu mă cuprind,
câteodată iubesc lucruri cari nu-mi răspund.
De vânturi şi isprăvi visate îmi sunt
ochii plini,
de umblat umblu ca fiecare:
când vinovat pe coperişele iadului,
când fără păcat pe muntele cu crini.
Închis în cercul aceleiaşi vetre
fac schimb de taine cu strămoşii,
norodul spălat de ape subt pietre.
Seara se-ntâmplă mulcom s-ascult
în mine cum se tot revarsă
poveştile sângelui uitat de mult.
Binecuvânt pânea şi luna.
Ziua trăiesc împrăştiat cu furtuna.
Cu cuvinte stinse în gură
am cântat şi mai cânt marea trecere,
somnul lumii, îngerii de ceară.
De pe-un umăr pe altul
tăcând îmi trec steaua ca o povară.

Poate că poezia nu mai e la modă, poate că nu e cool să scrii versuri, dar eu tot sper la o întoarcere la citit și la lucrurile acelea care ne îmbogățesc sufletul și ne provoacă la gândit. Cărțile educă spiritul, asta nu te va face mai fericit, dar îți va deschide ochii.

Apropo de fericire, vineri, 20 martie, a fost Ziua Internațională a Fericirii (International Day of Happiness), ea fiind proclamată de Adunarea generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012.

În mesajul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază: ”Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viață fericită și împlinită, fără teamă conviețuind în armonie cu natura… Marcarea Zilei Internaționale a Fericirii ne oferă oportunitatea de a consolida eforturile noastre în promovarea unei dezvoltări durabile, care să includă și acțiunile noastre de întrajutorare umană. Când acțiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogățim cu toții. Compasiunea aduce fericire și ne ajută în modelarea viitorului pe care îl dorim.”

Gata și cu postarea de astăzi. Fiți poeți și fericiți! E sănătos! 🙂

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: