București cu blocuri gri,  Despre mine și ce lucruri minunate fac eu,  Jurnalism,  Ochi de pisică neagră,  Particip, nu asist!,  Radiografia unei zile

Ziua prin București și Noaptea Muzeelor.

Știu că am sărit o filă din jurnalul meu, o am în cap, dar deocamdată nu i-am dat nicio formă. Trebuie să decupez fotografiile și să le atașez cu agrafă de birou. Să îmi iau cariocile și să desenez printre amintiri. Stop Pagina Mea Georgiana, remember? 🙂 #oracol

Acestea fiind spuse, trec la partea propriu-zisă a articolului: ziua, prin Bucureștii vechi, Noaptea Muzeelor pe Calea Victoriei. 🙂

Ne-am întâlnit la Castelul Țepeș. L-am căutat ceva timp, dar era acolo, mă aștepta frumușel pe dreapta, cum urci dealul. :))

Am văzut că era prea multă lume și, evitând astfel de locuri, am zis să facem câteva fotografii…

Castel Tepes 2015 (Medium)

un selfie selfish…

Castel Tepes selfie

și am mărșăluit către Cercul Militar Național, unde avea loc o paradă militară sau, mai degrabă, o demonstrație a fanfarei și a militarilor Regimentului 30, garda Mihai Viteazu. Nu m-am putut concentra foarte tare pe frumusețea actului, gândindu-mă câte ore de repetiții și muncă stau în spatele unor gesturi care, de multe ori, scapă ochiului. 🙂

Cmn

După ce am făcut un mini-tur al Cercului Militar (găsiți imagini aici), am participat la conferința “București, orașul bucuriei: cum se distrau bucureștenii odinioară?”, cu istoricul G. Filitti, în Sala de Cinema a C.M.N.

Așa cum v-am obișnuit deja, o să spicuiesc în bulbișorii mei drăguți (și eficienți) câte ceva de la conferință:

  • Modul în care alegeau bucureștenii să se distreze odinioară nu diferă cu nimic de ceea ce vedem că se petrece azi: lăutari, baluri (vezi cluburile de azi), teatru și cinematograf, ștranduri, curse de automobile etc.
  • Erai anunțat în invitație cum să te îmbraci și la ce oră trebuie să ajungi la balul de 1 ianuarie, organizat la Palatul Regal. Familia regală apărea după două ore de la începerea petrecerii și erau primiți cu o explozie de veselie. 🙂
  • Aceste baluri sofisticate ofereau prilejul elaborării unor strategii matrimoniale. If you know what I mean.
  • Când pleca familia regală, oamenii rămași (chercheliți deja, probabil) o dădeau pe sârbe și hore de sărea cămeșa pe dânșii. Vă e cunoscut? :))
  • Vestimentația cuconițelor atârna câteva kilograme: 10-12 metri de material pentru rochii, plus dantelă, plus mărgeluțe și multe accesorii. Paloarea obrazului venea și de la asta, dar și de la faptul că acel corset atât de popular era fabricat cu oțel și le strângea îngrozitor ca să le micșoreze talia. Nu era mai ușor cu o salată?
  • Legat de mâncare și diete, femeile înghițeau o tenie care să le mănânce caloriile. :)) O creșteau vreo două luni și apoi o eliminau stând aplecate deasupra unui lighean plin cu iaurt. Tenia, fiind atrasă de miros, părăsea gazda. Ingenios, huh? :))
  • Încă una tare: după ce femeile au renunțat la poalele acelea imense, pereții sălilor Teatrului Scala din Milano au fost căptușiți – din lipsa materialelor rândurilor de fuste care le acopereau picioarele, sălile și-au pierdut acustica. Pam, pam.
  • Să nu uităm de cele 3-4 antreuri, 5-6 feluri de mâncare servite la o masă, plus desert, plus băutură. Ce veață.. :))

Fotografii de la conferință – aici.

Evenimentele s-au desfășurat în cadrul Festivalului Luna Bucureștilor, festival aflat la a V-a ediție, organizat de Fundația Calea Victoriei. Din program:

  • Miercuri 27 mai, 19:00 – proiecție film – “Restul e tăcere”, de Nae Caranfil, prezentat de regizorul Vlad Trandafir;
  • Joi 4 iunie, 19:00 – Concert „Trei opere de Puccini într-o seară”, cu dirijorul Tiberiu Soare și Symphactory Orchestra;
  • Sâmbătă 6 iunie, 11:00 – Plimbare culturală – Palate celebre de pe Calea Victoriei: De la Palatul Regal la Palatul Poștelor, cu istoricul Anita Sterea.
Luna Bucureștilor a fost un festival extraordinar derulat în perioada interbelică, între 1935 și 1939. Festivalul a reprezentat probabil cea mai mare sărbătoare a capitalei, care a ajuns la aproape 200.000 vizitatori pe zi. Cele cinci ediții din interbelic au cuprins expoziții fastuoase, reconstituiri de străzi și zone din orașul istoric, primul spectacol de televiziune, modernizări urbanistice, raliuri, concursuri sportive, spectacole de teatru, parade de costume de epocă, concerte, spectacole de artificii și aviație etc. Scopul acestui festival era de a crea o legătură între locuitorii României și de a plasa Bucureștiul pe harta orașelor culturale din Europa. (Fundația Calea Victoriei)

fundatiacaleavictoriei.ro luna-buc-20151

Că tot veni vorba de Calea Victoriei. Noaptea Muzeelor a constituit un prilej minunat să facem o plimbare nocturnă prin oraș, dar mai ales prin muzee.

Prima oprire: Pensionul de fete, tur organizat de A.R.C.E.N., dar la care nu am mai participat din cauză și din motiv de aglomerație. :)) Ne-am gândit că, dacă ajungem pe Calea Victoriei, e imposibil să nu găsim ceva interesant de văzut. Așa că am pornit într-acolo.

Muzeul George Enescu, bifat. 🙂

Muzeul G. Enescu

Muzeul Colecțiilor de Artă:

Colectii de arta

Terase:

Terase

Am făcut multe fotografii, le puteți vedea pe facebook, de aveți chef, dispoziție și timp. 😀

Era două noaptea, somnul nu se arăta pe la gene, doar foamea ne da ghionturi în stomac. O șaorma pe malul Dâmboviței și, iată, peisajul este complet: bucureștenii știu a petrece. 😀

saorma

Comments

comments

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!