Particip, nu asist!,  Vlog

Despre Conacul Domniței Ralu și concertul Omu Gnom în Ploiești

Draaagi cititori, articolul de astăzi este unul foaaarte interesant. La fel ca tăte articolele mele. :)) Daaar. Astăzi, aici, vă voi spune câte ceva despre Conacul Domniței Ralu, un episod din Negru Vlogă, dar și filmarea de la concertul Omu Gnom din Vintage Pub, Ploiești. 😀

Domnița Ralu, întemeietoarea primului teatru din București

Mi se pare foarte interesant personajul Domniței Ralu Caragea. (Am înțeles, deci, motivul pentru care părinții nu i-au spus Raluca..) 😀 Aceasta a fost fiica cea mică domnitorului fanariot al Țării Românești, Caragea. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reținem despre ea este faptul că a înființat primul teatru din capitală, Teatrul de la Cișmeaua Roșie, aducând în București o trupă de actori greci.

„O persoană cu inspiraţii artistice, natură aleasă, posedând gustul frumosului în cel mai mare grad, admiratoare a muzicei lui Mozart şi a lui Beethoven, hrănită cu scrierile lui Schiller şi Goethe”², scrie Ion Ghica despre cea care a înfiinţat primul teatru din Capitală.

„Cât despre teatru, acesta nu era pentru Rallou un mijloc de-a petrece; teatrul era pentru ea un fel de-a răsplăti cultura, de-a înălţa sufletele celor care trăiau prea lipiţi de glie, o înviere a vechii glorii elene, într-un cuvânt aproape o vocaţiune, un apostolat”, scrie istoricul C. Gane.

Conacul Domniței Ralu

Conacul a fost renovat și redeschis în 2015. Se află în Chițorani, județul Prahova, undeva în câmp, între vii. De când îl vezi, din depărtare, îți dai seama că domină împrejurimile prin arhitectura clădirii și măreția acesteia.

Interiorul are un design extrem de primitor și creat cu mult bun gust. M-a surprins șemineul, dar și profesionalismul angajaților. Totul părea organizat ca și cum ai mers în vizită acasă la o domniță, prietenă sau așa ceva.

Inițial, aș fi vrut să comand sărmăluțe în foi de viță, dar fix acel fel nu-l aveau. Atunci am optat pentru prepeliță cu legume la grătar. Un fel de pui mai mic (sau porumbel), nimic atât de special. Dar legumele… Legumele m-au uns pe suflet. 😀

În fine. Mi-a plăcut. Aș reveni cu orice ocazie acolo, dar și pe timp de zi. 🙂 Știu că merită! (Data viitoare voi scrie despre Ploiești în categoria „Bucăți din țara mea frumoasă”.)

Concert Omu Gnom – Ploiești

După ce am fost la Buzău, mi-am zis că e o idee bună să merg și la Ploiești la un concert. Aproape de București, prieteni pe acolo, am zis de ce nu? Și iată-mă în mașină, fredonând tot drumul câteva melodii semnate de omu’ serii. Și în ploiești am zis că trebuie să revin într-o zi, să am timp să cutreier prin oraș pentru că sigur am ce să văd. Da, da. Oraș mic, vii din București să vezi ce. :)) Grădina Zoologică, stadionul, centrul, vreun muzeu.. Conacul, iar. Ă-hă! Ce vlog are să mai iasă și atunci.. 😀

Acum vă urez vizionare plăcută! Acesta este episodul cu nr. 12 din Negru Vlogă.

Pentru cine vrea să vadă mai multe din timpul concertului:

Bi-ne-a-șa! Păi da! 😀

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!