Nu-ți uita feminitatea în buzunarul de la pantaloni!
M-am gândit astăzi, de ziua bărbatului, să vorbesc despre femei.Este un subiect delicat – atât pentru doamne, cât mai ales pentru domni. Discriminarea de gen este o realitate în secolul nostru, iar acest fenomen își confundă originile cu cele ale omului. Cam greu de combătut așa ceva, nu? Ne aflăm într-o perioadă de tranziție din acest punct de vedere și, de aceea, avem nevoie de orice fel de sprijin în susținerea combaterii acestui tip de discriminare. Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe ANA, în parteneriat cu Asociația FRONT, a elaborat un proiect din această arie a studiilor de gen, anume „Discriminări urbane. Program de cetățenie activă sensibil la gen”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România.
Preocuparea mea pentru acest tip de proiect nu este deloc întâmplătoare. Lucrarea mea de disertație a avut ca temă centrală discriminarea de gen în cadrul familiei românești actuale, referindu-mă la rolul femeii în familie, dar și în societate, în general. Mai mult, pe 14 februarie am participat la atelierul „Stereotipuri de gen în mass-media și societate”. În urma acestuia, am constatat, aproape firesc, că discriminarea de gen este omniprezentă, cu atât mai mult în mass-media. Am vorbit mai multe aici.
Ideea centrală a postării de față este atragerea atenției oamenilor către această problemă a stereotipurilor de gen, atenția bărbaților și a femeilor, deopotrivă. Femeia secolului XXI este produsul sacrificiului a generații de femei, ea are o responsabilitate. Aceste vremuri găsesc femeia cu drept de vot dobândit deja, cu dreptul de necontestat la liberă exprimare în acord cu propriile idei și principii, iar societatea îi poate oferi, în schimbul implicării totale, un mediu propice de dezvoltare profesională. E drept, femeia șef este privită ca fiind inferioară bărbatului din punct de vedere al abilităților de conducere a unui departament/firmă, deși nu puține sunt cazurile în care aceasta a demonstrat că poate fi chiar mai eficientă sau cel puțin egală bărbatului dinaintea ei. Și știm cazurile în care ești întrebată la interviu dacă ai de gând să rămâi gravidă în următoarele luni. Sau dacă ești căsătorită, acest lucru fiind suspectat că ți-ar distrage grav atenția de la job. Și multe altele. Aceste fapte sunt reale, dar pot fi depășite. Femeia de carieră este ambițioasă, are voință, dar trebuie ajutată să conștientizeze că are nevoie de susținere în drumul sinuos către recunoașterea egalității. Pentru acest lucru există proiecte de genul celui menționat mai sus, dar și pentru combaterea mentalităților conform cărora femeia îi este inferioară bărbatului, este dependentă de acesta sau are un handicap atunci când este divorțată/mamă singură. Subiectul central al proiectului de față este foarte amplu și ar trebui să existe o mai bună vizibilitate a acestuia în mediul social activ, cu predilecție.
Femeie, fii barbata! Dar nu-ti uita feminitatea în buzunarul de la pantaloni!
Foto: Tumblr.com
3 comentarii
Pingback:
Pingback:
Pingback: