Jurnalism

Carol Popp de Szathmari sau „În Ardeal, noi am fo` primii…”

…cronicari.

Acest Szathmari mi-a atras pentru prima dată atenția în urmă cu (doar) trei ani. Pe atunci începeam documentarea într-ale fotojurnalismului, domeniu în care s-a încadrat și lucrarea mea de licență – Fotografii care au schimbat lumea. Poate voi reproduce aici câteva pasaje pe care le găsesc foarte interesante din studiile de caz, patru la număr. Am tratat imaginea din patru perspective, deci. Mai multe, poate, altădată.

Așa. Ziceam de fotojurnalism. Proful care ne-a predat cursul mi-a fost și profesor coordonator. Un om cu personalitate, cu o solidă pregătire și foarte deschis. Același prof descrie, în cartea sa de Fotoziaristică, viața lui Carol Popp de Szathmari. Mi-am adus aminte și, așa, într-o doară, am răsfoit din nou paginile revistei National Geographic România, un număr aniversar.

Întreg numărul al revistei este foarte interesant, captivant, plin de imagini care fac cât mii și milioane de cuvinte. Din punct de vedere jurnalistic, ceea ce mă interesa pe mine în mod direct a fost acest cronicar ardelean care a fotografiat Bucureștii și a lăsat posterității câteva imagini inestimabile.

IMG_3295

Una dintre fotografii este cea în care apare Gara Târgoviștei (1874), actuala Gara de Nord.

IMG_3294Eu aș sublinia, înainte de toate, că Szathmari a fost primul, chiar primul cronicar de război.

IMG_3299

IMG_3300Subiectul merită aprofundat și, cu siguranță, voi reveni. Vreodată. Pentru că fotografia combinată cu jurnalismul este elixirul perfect pentru o ungere perfectă a sufletului meu. Mieros, aproape grețos, dar sincer. 😉

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: