Comentez.

România, te iubesc?

Salut! Da, se apropie 1 decembrie și nu se poate să nu marchez un așa eveniment important atât pentru mine, cât și pentru tine și alte milioane de oameni. Chiar dacă aproximativ 8 milioane de români au votat să plece băsescu (vii sau morți – oamenii sunt perseverenți, nu se împiedică nimeni de pragul ăsta dintre lumi, dreptul la vot trebuie exercitat și dincolo de moarte), tot au mai rămas câteva milioane care ori îl vor, ori îi doare la bască. Eu mă uit la Știrile Pro TV, nu mă pot obișnui cu Observatorul sau dramaticul Cristian Sabbagh, sau cum l-o chema și p-ăsta. În seara asta am aflat că duminică, 1 decembrie 2013, se va derula prin fața ochilor celor prezenți o paradă militară (și politică?) ce va costa în jur de un milion de ieuro.. Mda.. Și ca să fie totul într-un contrast evident, în timpul jurnalului s-a difuzat o știre conform căreia un medic s-a plâns în mod oficial de condițiile în care lucrează, că pune sănătatea pacienților săi în pericol de fiecare dată când utilizează instrumente medicale de unică folosință (!!) pe mai multe persoane bolnave. Știu, problema asta nu e una nouă și cred cu tărie că majoritatea spitalelor din țară se află în situația asta,  numai că el a ieșit să spună în mod public că s-a săturat, că nu mai poate că nu mai vrea. De acord cu el sunt și alți doctori care trăiesc dintr-un salariu mizer, alți medici rezidenți obligați să trăiască dintr-un salariu de paznic. Păi.. Și cum să nu te ia cu bâțâieli și cu dureri de cap când auzi de sume de milioane de euro care merg in sute de mii de sarmale (circulă cifra mirifică de 100.000, eu zic că sunt mai multe), fasule cu cârnaț pentru cârnații proști naivi. La anul sigur îi votează pe ăștia de le-a dat o zi pe an o mâncare caldă la îmbulzeală, dar le fură pâinea de la gură în restul timpului. Așa cum zicea și nenea Banciu (să ne trăiască!): Suntem o țară de fomiști! Dacă mergi până acolo să îi întrebi, de curiozitate, ce înseamnă că „1 decembrie este Ziua Națională a României”, nu știu cât de mulți vor da un răspuns conform cu realitatea. Dar ce mai contează de ce sărbătorește românul, atâta timp cât cineva îi dă moca să-și umple mațul?

Așadar, 1 Decembrie este Ziua Națională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniți din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluție prin care s-a consfințit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) şi Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Națională și marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a știut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă creată în urma primului război mondial şi a destrămării imperiilor Țarist și Austro-Ungar. Vezi mai multe pe ziuanațională.ro.

romania

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia

Acum luați de vă schimbați pozele de profil, puneți steagul României, pumni în piept și greșeala: La mulți ani fără virgulă România!

La mulți ani, România!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: