Advertoriale (s)toarse

Când e necesar să apelezi la o firmă de contabilitate atunci când faci bani din blog?

La ediția de anul acesta a celui mai mare eveniment de social media din România, Webstock 2016, am avut intuiția să aleg, pentru cea de-a doua parte a zilei, secțiunea Blogging și How to vlog, așa cum vă povesteam aici în urmă cu puțin timp.

Nu am dat prea multe detalii atunci, dar vă spuneam că am asistat la o prezentare al cărei subiect a fost fix acesta: bani din blog. Bun, treaba merge bine, ai început să faci bani din blog, dar întrebarea era: ce alegem noi, bloggeri aflați la început de drum? PFA sau SRL? Ei bine, cum era normal, părerile au fost împărțite. Un lucru a fost cert: înființarea unui SRL sau a unui PFA are ca scop plata impozitelor către statul român. Orice profit trebuie impozitat, iar acest lucru presupune, pe lângă impozite (bineînțeles), și plata unor contribuții sociale, de sănătate și, foarte important, de contabilitate.

Avantajele și dezavantajele unui PFA (Persoană Fizică Autorizată)

Printre principalele avantaje ale deschiderii unui PFA sunt costul mai mic la înființare și faptul că acest lucru este mai ușor de realizat, iar impozitele pe profit sunt mai puține decât pe firmă (nu ai de plătit dividende în momentul în care vrei să scoți bani, de exemplu). Însă, dezavantajele nu sunt deloc de neglijat: trebuie să ai studii de profil pentru activitatea pe care o desfășori, iar plata contribuțiilor sociale este obligatorie, chiar dacă nu ai făcut profit într-un an calendaristic.

Avantajele și dezavantajele unui SRL (Societate cu răspundere limitată)

Nu trebuie să ai studii pentru a-ți deschide firmă (ceea ce mă face să înțeleg de unde apar atâția patroni peste noapte :)) – n.r.). Cu treaba asta, chiar ai scăpat de-o grijă. În plus, SRL-ul îți dă posibilitatea să te dezvolți, oferindu-ți libertatea de a angaja oameni la propria firmă. Foarte important: impozitul va fi doar 3%, spre deosebire de 16% în cazul PFA, o diferență considerabilă, dacă mă întrebați pe mine.

Hocus, pocus! Cum transformi un dezavantaj SRL într-un avantaj blogger deștept?

Buun. Acestea fiind spuse, urmează un număr de magie! Vom transforma un aparent dezavantaj într-un des avantaj!

Pe lângă aceste lucruri pozitive ale înființării unui SRL, s-ar spune că există un dezavantaj. Acela că ai nevoie de un contabil pentru firmă, partea de contabilitate fiind mai complicată în acest caz, spre deosebire de PFA. Dar, dacă acesta este singurul minus, există o rezolvare: lași totul pe seama unor oameni capabili, atenți, cu experiență și extrem de responsabili. Și asta la prețuri accesibile. De ce să consideri asta un dezavantaj când, de fapt, totul este în favoarea ta? 🙂

Atunci când treceam prin anii de liceu, fiind într-o clasă cu profil real, una dintre cele mai vehiculate opțiuni pentru facultate era una cu profil economic, bineînțeles. Contabilitate ar fi scris pe mine, dacă nu-mi dădeam seama la timp că nu e deloc ceva ce m-aș vedea făcând toată viața. Am mers pe drumul meu pavat doar cu texte bune. :)) Așa că, ori de câte ori mă lovesc de hârțogăraie și probleme de finanțe ce au legătură cu statul, apelez frumușel la servicii contabile prestate cu profesionalism de către cunoscători. În cazul ăsta, nu prea merge vorba românului: lasă, bă, că merge și așa. Nu, nu. Nu merge și așa, merge doar cum ne spun oamenii ăia de visează și noaptea cifre. :))

servicii-contabile-intelec

Când și unde e necesar să apelezi la o firmă de contabilitate?

Când dorești tu. Fie pentru întocmire și depunere de documente online, fie pentru servicii de consultanță contabilă, dar chiar și pentru reprezentarea în fața organelor de control. Și bineînțeles, mai ales atunci când faci bani din blog.

Și unde dorești tu. Fie că ești în căutare de firmă de contabilitate Constanta, în București sau oriunde în România, legile sunt aceleași. La fel și drepturile, dar și obligațiile. 🙂

În concluzie, nu vă zic să faceți nicicum. Doar să cântăriți bine decizia, iar în cazul în care nu priviți scrisul ca fiind un job full-time, ba chiar ca pe un business, rămâneți pe loc. E mai safe așa. 🙂

semnatura blog

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!