Lumea noastră, lumea lor – Autismul.
În fiecare an, pe 2 aprilie are loc Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, prin care s-a dorit:
- creșterea gradului de conștientizare a autismului la toate nivelurile societății;
- transmiterea acestui mesaj tuturor statelor membre și celorlalte organe ale ONU de către Secretarul-General al ONU.
Cu această ocazie, Asociaţia Help Autism te invită alături de copilul tău să-ți arăți solidaritatea față de cauza copiilor cu autism, marcând 2 Aprilie – Ziua Internaţională a Conștientizării Autismului prin participarea la piesa de teatru de păpuși Pupăza din Tei, susținută de trupa de actori Muschetarii. Evenimentul va avea loc marți, 2 Aprilie, începând cu ora 19.00 la Casa Artelor, str. Gheorghe Petrascu nr. 56, Sectorul 3, București.
Foto: HelpAutism.ro
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, conform site-ului InvingemAutismul.ro. Ea apare fie la naștere, fie la vârsta de 18 luni – 2 ani a copilului. Toți copiii cu TSA (tulburări din spectrul autismului) manifestă deficiențe de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală și comportamente repetitive și stereotipe. Fiecare dintre aceste simptome se manifestă în grade și prin comportamente diferite la fiecare copil/persoană cu autism.
Autismul poate apărea în toate tipurile de familii, indiferent de mediu social, rasă, etnie și este de 4 ori mai întâlnit la băieți decât la fete.
Ne referim la posibile semne ale prezenței autismului atunci când un copil:
- nu spune niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni;
- nu arată cu degetul până la vârsta de 18 luni;
- nu combină 2 cuvinte până la vârsta de 2 ani;
- nu răspunde la nume;
- își pierde limbajul sau abilitățile sociale.
Altele:
- are contact vizual redus;
- nu știe să se joace cu jucăriile;
- aliniază jucăriile sau alte obiecte;
- se atașează de o jucărie sau obiect anume;
- are activități repetitive/stereotipe (deschiderea și închiderea repetată a ușilor, învârtitul în jurul propriei axe, fluturarea și privitul mâinilor etc.);
- nu zâmbește;
- nu răspunde la stimuli auditivi.
Statisticile internaționale realizate începând cu anii ‘90 relevă o incindență alarmantă a tulburărilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii – potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona sau chiar de 1 la 150, potrivit Centers for Disease Control, Atlanta, fiind o afecțiune mai des întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA, sindromul Down ș.a.
Așadar, astăzi arată-ți sprijinul, spune-i unui prieten, tu faci diferența! 😉