Cărțuială

Ridică-te, Gheorghe! Culcă-te, Ioane!

Mă gândeam acum ce să scriu în legătură cu Sfântul Ion ce se apropie, adicătelea e mâine. Și mi-a venit în cap poezia lui Radu Gyr despre care citisem în Adevărul niște… curiozități (le-am zis eu). Dar hai să nu vorbim în gol, să citim, mai întâi de toate, poezia:

„Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,

nu pentru pătule, nu pentru pogoane,

ci pentru văzduhul tău liber de mâine,

ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,

pentru cântecul tau ţintuit în piroane,

pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,

ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele,

ci ca să aduni chiuind pe tăpşane

o claie de zări şi-o căciulă de stele,

ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi

şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane

şi zarzării ei peste tine să-i scuturi,

ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Şi ca să pui tot sărutul fierbinte

pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,

pe toate ce slobode-ţi ies înainte,

ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!

Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!

Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,

ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

         Acestea fiind spuse, cred că aveți deja o părere despre poezie. (Legionarism/Anticomunism de Sfântul Ion… Sunt român adevărat sau ce?) Vă întreb acum: e asta o poezie pentru care să fii condamnat la moarte? Este, dacă la putere sunt comuniștii. Radu Gyr (1905-1975) a scris această poezie ca urmare a internărilor sale în lagăr, fiind evident caracterul anticomunist al versurilor. În 1935 a devenit membru în Garda de Fier și a scris imnul organizației, „Sfântă tinerețe legionară”, și alte imnuri și ode întru cinstirea Căpitanului și a oamenilor săi de nădejde.

      Cu toate că a trecut atâta amar de vreme de atunci, la sfârșitul anului trecut, în noiembrie, a izbucnit un scandal pe tema antisemitismului regăsit (?) în poezia lui Radu Gyr – la o întrunire electorală, tânărul politician Mihail Neamțu (ARD) a recitat câteva versuri din poezia „Ridică-te, Gheorghe! Ridică-te, Ioane!”. Bineînțeles, cum era de așteptat, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului s-a autosesizat și s-a grăbit să catalogheze intervenția politicianului drept „scandaloasă, revoltătoare și împotriva legislației în vigoare”. Asta pe de o parte, dar îl avem implicat, într-un fel, și pe Nicolae Manolescu, criticul care a avut și el probleme atunci când a ales să includă câteva texte ale lui Radu Gyr într-o antologie de poezii, în 1968. Manolescu este de părere că, dacă încercăm să facem abstracție de faptul că Radu Gyr a fost legionar în tinerețe, atunci n-am vedea nimic legionar în această poezie. „Este vorba despre un strigăt de revoltă împotriva comunismului, în anii tragici în care țăranii noștri erau deposedați forțat de pământ de ocupanții sovietici, în complicitate cu comuniștii români.”

      Dpdv literar, poezia iscă păreri diferite: pe de o parte, Nicolae Manolescu o consideră mediocră, în timp ce Alex. Ștefănescu consideră că „este o poezie plină de dramatism, de o mare forță expresivă, care a intrat definitiv în conștiința românilor, ca Luceafărul sau Moartea căprioarei.” Așadar, condamnat la moarte pentru șase strofe, deși, ulterior, pedeapsa i-a fost schimbată în 25 de ani de muncă silnică, din care a executat șase.

         De ce să știi tu astea? E ziua ta! Bea până nu mai poți și apoi… Culcă-te, Ioane! („Și culcă-te, Gheorghe!”, cum ar spune Lorena Lupu aici.)

Comments

comments

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: