Bucăți din țara mea frumoasă,  Jurnalism,  Ochi de pisică neagră,  Pisicălătoresc

Vulcanii Noroioși, prima oprire din vacanța mea în Moldova | Bucăți din țara mea frumoasă

Salutare, bine ne-am regăsit! S-au întâmplat multe între timp, dar vine toamna și parcă simt așa, un zvâc! în ceea ce privește scrisul. Așa că am zis să trec la treabă că nu știu cât mă ține. :)) Ca să nu mai lungesc inutil introducerea asta, vă spun că anul ăsta mi-am plănuit concediul pe plaiurile românești. Din mai multe considerente. Iar prima zonă de pe listă a fost (și a rămas, deci) Moldova. Declar astfel redeschisă categoria Bucăți din țara mea frumoasă.

Vulcanii Noroioși, primul obiectiv turistic vizitat

Vulcanii Noroioși nu sunt situați în Moldova, dar plecând spre nordul țării, am zis să îi bifez de pe listă. Nu-i văzusem până acum și pe bune că mă bucur că am ales să facem un scurt ocol până la Pâclele Mari. Să ne bucurăm, domn’e, de minunăția naturii și să ne minunăm natural. Adică din suflet.

Nu zic nu, poate la uimirea noastră a contribuit și faptul că eram în prima zi a călătoriei, plini de energie și entuziasm, dar locul ăsta chiar merită vizitat.

Peisajul este spectaculos încă de la intrare. Imediat ce treci de poarta unde achiți biletele (4 lei/adult, 2 lei/student, 1 leu/elev), ți se desfășoară în fața ochilor o întindere gri, albicioasă pe alocuri, pe care se întrevăd mici ridicături sub forma unor vulcani în miniatură.

Înaintând, observi „lava” cum se prelinge agale spre locurile mai joase ale peisajului deșertic. Bineînțeles, nici mirosurile nu-ți dau pace. Noi am început să le asemănăm cu diferite miasme, dar cert este că sulful din aer mi-a amintit de bețele de chibrit arse la gura sobei sau de gazele de butelie.

Căutând celebrele „bule de nămol”, am uitat de toate și am continuat drumul. Și le-am văzut…

Fenomenul de „vulcan noroios” este cunoscut la nivel mondial și se deosebește de vulcanul „clasic” prin produse de erupție, forme și dimensiuni. În literatura de specialitate, vulcanul noroios este definit ca o erupție lentă sau bruscă de noroi, însoțită de emanații de gaze și chiar de petrol.

La noi în țară, vulcanii noroioși au fost remarcați la Berca, județul Buzău, de către francezul H. Cognand în 1867, cu ocazia unor prospecțiuni petroliere.

Câteva date mai tehnice

1. După felul apariției, vulcanii noroioși pot fi:

  • vulcani noroioși datorați erupției gazelor naturale;
  • vulcani noroioși datorați erupției gazelor vulcanice;
  • vulcani noroioși de origine seismică.

În România, în Subcarpații Buzăului, vulcanii noroioși se datorează emanațiilor gazelor din zonele cutanate și faliate ce aduc la suprafață noroi. (Am spicuit de pe un panou de informare de la intrare.)

2. Dintre cele trei zone în care se regăsesc acești vulcani la noi în țară, noi am mers la Pâclele Mari, situate la o altitudine de 322m, având o suprafață de 22 ha. Celelalte două areale sunt Pâclele Mici (341m, 16,5 ha) și Pâclele de la Beciu (la o altitudine de 280m).

3. Aici se regăsesc o serie de plante rare, de exemplu: gărdurarița, unică la noi în țară, ce provine din Asia Centrală.

4. În zonă, au loc despăduriri intense, alunecări de teren (profunde sau de suprafață), scurgeri de noroi, ceea ce a rezultat în „aspectul selenar” al întregii depresiuni.

Cam atât am avut eu să vă zic astăzi. Dar vor mai urma și alte articole. Că am stat câteva zile numai prin plimbări de la un obiectiv turistic la altul. Am ceva case memoriale pe lista asta, am și o plimbare… la înălțime, vor apărea și ceva vloguri (vreo două, cred… Sper că doar două! :D). Așa că, dacă (Doamne, ferește!) nu mă urmăriți pe Instagram, Facebook sau YouTube, cred că ar fi ideal să o faceți. Pentru voi (că postez treburi mișto, zic), dar și pentru mine, să-mi crească mie conturile și să iau mulți bani pe colaborări. :)) Nu, bre! Nu numai de-asta. Dar feedback-ul, știți și voi, încarcă omul cu energie să mai facă treburi cel puțin la fel de faine. Și îl umple mai ales cu energie pozitivă, din care mai apoi să dea mai departe celor ce îl urmăresc. E atât de simplu! *heart*

Așadar, ne recitim cu bine și sănătoși zilele următoare! Aici și dincolo. V-am pupat!

Comments

comments

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!