Cărțuială,  Jurnalism,  Radiografia unei zile

29 martie în jurnalism.

Începutul presei industriale este situat undeva în jurul anului 1860, aceasta suferind numeroase transformări din toate punctele de vedere. Mai întâi se dezvoltă o anume conștiință colectivă, sentimentul de a avea o meserie specifică și de a aparține unui grup profesional. Apar anumite asociații și societăți de asigurări , iar legea din 1881 le transformă pe acestea în locul noilor relații între puterile publice – Stat, Guvern, Parlament. În 1918 s-a înființat SNJ (Sindicatul jurnaliștilor), organizație foarte activă care își va desăvârși activitatea în anul 1935, odată cu legea asupra statutului jurnalistului profesionist.

    Perioada interbelică este considerată de către sociologii francezi drept cea mai importantă pentru definirea unei identități profesionale a jurnaliștilor.
Legea din 29 martie 1935, conform D. Ruellan (1997), semnifica închiderea frontierei profesionale, deschise în jurul anului 1860 și care cunoscuse apogeul dezvoltării sale până în 1914. Aplicarea acestei legi a întâmpinat dificultăți, din cauza ambiguității sale, mai ales în ceea ce privește definiția profesiei, care era o simplă tautologie: „Jurnalistul profesionist este cel care are ca ocupație principală, regulată și retribuită exercițiul profesiei sale, pentru o publicație cotidiană sau periodică editată în Franța sau într-o agenție franceză de informații și care obține din această experiență resursele necesare existenței lui”.

Așadar, vive la France! 😀

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: