Comentez.,  Vorbe de duh

ANAF, la metrou (+18)

AVERTISMENT! Rândurile următoare sunt recomandate exclusiv adulților, conțin mulți termeni tehnici pe care s-ar putea să-i încurcați sau să vă determine să închideți pagina încă de la jumătatea articolului. Nu vă judec, dar observațiile de la final sunt mișto, o să vedeți. 😀

Am primit ieri la metrou un pliant care arată cam așa:

anaf opisicaneagra.ro

Am aflat că ANAF, adică Agenția Națională de Administrare Fiscală, a lansat un nou serviciu disponibil pentru persoanele fizice din toată țara: Spațiul Privat Virtual. Te poți înscrie pe site-ul lor (anaf.ro, adicătelea) cu CNP-ul. În acest spațiu privat poți vizualiza:

 • deciziile de impunere,
 • situația obligațiilor de plată la o anumită dată,
 • nota obligațiilor de plată,
 • situația contribuțiilor de asigurări sociale declarate de către angajator,
 • confirmarea încasării sumelor plătite,
 • plus alte informații sau documente.

Buuun. Ce mai poți face cu acest cont? Păi, poți depune online Declarația 200 privind veniturile realizate în România (termen de depunere 25 mai) sau Formularul 230, reprezentând cererea privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor. Super tare, veți spune. Ei bine, anaf s-a gândit să te mai ajute un pic și îți poți depune și cereri online: una de eliberare a certificatului de atestare fiscală și încă una de eliberare a unei adeverințe de venit…

Pfiu, credeam că nu mai termin. :))

Așadar, observațiuni:

 • Cum să fie un spațiu privat când el e online și te mai înscrii și pe bază de CNP? Da, da, știu că vezi doar tu informațiile, dar de unde știi sigur lucrul ăsta? 😀
 • ANAF s-a săturat să alerge după șpaga lor ospătarilor și a decis că ar fi timpul să venim noi către ei. Bună asta!
 • Văd că este vorba în textul pliantului numai despre plăți, obligații sau încasări. Nimic despre noi și drepturile noastre. Sau măcar un minim beneficiu. Nu pot să fac ceva (orice) fără o motivație. Ei încearcă să mă convingă că am multe chestii de plată și să bage frica-n mine. :))
 • Cea mai nasoală treabă cu pliantul ăsta e afirmația următoare: „Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”. Mă lămurește și pe mine cineva ce înseamnă asta? 🙂

 

Comments

comments

7 comentarii

 • Sorina

  Pe mine m-ai facut curioasa..asa ca am gasit link-ul de la pagina unde te poti inregistra…si o sa pun aici si link-ul de la tutorial. Iti trebuie ceva timp si rabdare, insa intr-una din zilele cd le voi avea pe ambele (timp si rabdare) ma voi inregistra si voi reveni pe pagina ta sa spun daca sistemul functioneaza cum trebuie sau nu. Uite link-urile:

  https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice

  https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Tutorial_SPV_06042015.pdf

   • Caroline Cristea

    Referitor la afirmația din final: Ăștia mai nou sunt mai presus de lege. Fac ce-i taie capu iar guvernu zâmbește tâmp, crezând că e bine. În fapt, cu fiecare firmă care se închide, se mai duce un pic în jos economia țării.

    P.S. Sunt convinsă că ANAFul face toată această mascaradă în online ca să aibă mai ușor acces la datele noastre și mai ales să le prelucreze mai ușor. Baza aia de date așa de ușor e de vândut, sau mai grav, de spart, încât mi-e greu să cred că tocmai ANAF-ul ne poate oferi o siguranță certă. Eu zic că treaba miroase a țeapă de la o poștă. Da nah, să vedem.

    • Pisica Neagră

     De-asta am scris despre. 🙂 Pentru că nu înțelegeam despre ce e vorba cu afirmația aia. :)) Aștept să văd ce s-o mai întâmpla. Deocamdată, nu mă afectează în niciun fel. Doar mă intrigă. Pe undeva.

 • innamanu

  Măi, pe mine nici nu mă intrigă măcar… :/ Și constanța e plină de tineri ce împart fițuici de la ANAF pe stradă. Am luat-o, am mulțumit, am citit-o, m-am înăcrit și am dat-o mezinei să își facă vânt, că era prea cald…. Ce ANAF oameni buni, care cont privat? Păi nu am eu conturi private destule? Eu am rămas rece, sincer. ABSENTEZ de la această tema.

  • Pisica Neagră

   Anaf zice că e de bine să-ți faci cont pe site-ul lor. Dar cine are timp să-i creadă? Eu nu am văzut niciun beneficiu pentru mine, personal. Doar plăți, bani de dat și obligații.

   • innamanu

    Păi, o fi de bine, pentru ei, altfel nu s-ar fi ,,muncit,, să facă și site 🙂
    Dar, de obicei, mă las condusă de logică. Aici nu am găsit-o. Să își facă site cine o vrea, eu nu am nici cea mai mică dorință. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: