Recenziile Pisicii Negre,  Evenimente

Casa Gucci (The House of Gucci) 2021 – Film artistic sau un film documentar?

A trecut ceva timp de când am văzut avanpremiera filmului Casa Gucci (The House of Gucci) 2021, dar am zis să vin, totuși, cu o cronică pe blog. Nu de alta, dar este un film pe care trebuie să îl vezi, fie că „le ai” cu moda au ba. Pentru că, așa cum am zis și în postarea de pe facebook, filmul nu este deloc (numai) despre fashion și high-life. Dar să le luăm pe rând.

Casa Gucci este un film artistic bazat pe fapte reale

The House of Gucci prezintă, așadar, o poveste reală – relația de dragoste dintre Maurizio Gucci și Patrizia Reggiani. Este o adaptare după cartea Sarei G. Forden (2001), „The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed”.

Pe scurt, ceea ce vei vedea în film este o incursiune în culisele celebrei familii Gucci, după ce moștenitorul imperiului, Maurizio, se căsătorește în 1973 (împotriva voinței tatălui său) cu Patrizia Reggiani (rol jucat de Lady Gaga), o femeie frumoasă, dar care nu face parte din aceeași clasă socială cu viitorul său soț.

Încep astfel luptele pentru avere în interiorul familiei, Maurizio ieșind victorios – a câștigat pachetul majoritar în firma Gucci, în fața unchiului său, Aldo Gucci.

Dacă nu ai aflat încă modul în care se sfârșește povestea celor doi, nu aș vrea să-ți dezvălui eu ceva și să dau spoiler. Așa că, dacă nu vrei să știi care este finalul filmului, mai bine te oprești aici din citit. :))

Să continuăm… 

În mai 1985, după 12 ani de căsnicie, cei doi s-au despărțit din cauza unei femei mai tinere. Abia după 6 ani are loc divorțul, iar Patrizia va primi anual echivalentul a 1,7 milioane de dolari.

Pe 27 martie 1995, în timp ce intra în clădirea sa de birouri din Milano, Maurizio Gucci este împușcat de un bărbat necunoscut, murind pe loc.

Cum era de așteptat, Patrizia a fost suspectul nr. 1, însă nu au fost găsite dovezi împotriva ei. Abia în 1997, în urma unui telefon anonim, aceasta a fost arestată, iar în timpul procesului s-a aflat că a angajat patru complici pentru a-și ucide fostul soț.

Patrizia Reggiani încă trăiește…

…și are mai mult de 70 de ani. A fost condamnată la 29 de ani de închisoare pentru uciderea fostului său soț, Maurizio Gucci (jucat în film de Adam Driver). Fiicele ei, Alessandra şi Allegra, au cerut ulterior reducerea pedepsei, iar Patrizia a obţinut o reducere de trei ani, în 2000. În acelaşi an, a încercat să se sinucidă în închisoare – spânzurare cu un şiret de pantof, dar a fost salvată. A ispășit doar 18 ani, iar în octombrie 2016, aceasta a fost eliberată pentru bună purtare.

Conform hotnews.com:

Patrizia a fost „enervată” că Lady Gaga îi joacă rolul în film, fără să fi avut „politețea sau bunul simț” să o cunoască personal.

Casa Gucci, un film contestat și apreciat deopotrivă

La o simplă căutare pe Google, vei găsi numeroase recenzii cu privire la Casa Gucci. Dintre cele mai des întâlnite păreri amintesc doar:

  • Lady Gaga nu excelează în acest rol, accentul italienesc pare forțat, nu este credibilă. (Părerea mea: mie mi-a plăcut jocul ei actoricesc, nu m-am dus în sala de cinema cu cine știe ce așteptări, poate de-aia. Cu accentul… Mna! După vreo 10-15 minute, m-am obișnuit. E de înțeles.)
  • Lady Gaga a strălucit în acest rol, ca o veritabilă Lady Gucci. (Câți oameni, atâtea păreri…)
  • Al Pacino încă „le are”. Joacă bine, așa cum ne-a obișnuit. Atât de bine, încât îi eclipsează pe toți ceilalți și mută mereu atenția asupra lui, deși joacă un rol secundar.
  • Adam Driver este șters și plictisitor și nu aduce un plus filmului. (Mie mi s-a părut că a transmis ce trebuie în acest film. Nu știu cum ar fi trebuit să arate sau să se comporte ca să se apropie mai mult de Maurizio Gucci, dar a reușit să mă facă să îl cred, să vreau să-i aflu povestea.)

Plus multe altele. Dar cel mai bine ar fi să mergi să îți formezi singur o opinie. În orice caz, nu există în lumea asta ceva 100% bun, excepțional, ceva care să placă tuturor. Indiferent ce vei face, va exista cel puțin o persoană care să spună că nu-i place. Asta așa, #notetoself pentru noi toți.

Ai văzut Casa Gucci? Încă rulează în cinematografele Cineplexx.

Sau ai citit cartea? Cum ți s-a părut?

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!