Jurnalism

Am revenit cu episodul 21 din Negru Vlogă: În vizită la Zimbrăria Neagra și Închisoarea Doftana

A trecut mai bine de jumătate de an de când nu am mai publicat vreun episod din vlogul meu drăguț – Negru Vlogă. Ultima dată am postat episodul din Vamă, de când cu Sunset Festival, mare, soare, nebunii. Acum mă uit pe fereastră, am senzația că trebuie să împodobesc iar bradul, că ar merge un vin fiert și o cuibăreală lângă vreo sobă undeva în cucuieți de munte. Dar mă uit și în calendar și văd că e 19 martie. Pfui! Peste două zile, pe 21 fac 31. Aș avea de zis mai multe, dar îmi caut cuvintele. S-au cam rătăcit de mine, nu știu..

Subiectele episodului cu nr. 21 au reprezentat două dintre obiectivele turistice pe care le-am vizitat weekendul trecut împreună cu Arhiva de Geografie.

Nu știu cum se face, dar, din când în când, se pare că ajung în niște locuri foaaarte interesante. Pe 10 martie am vizitat Zimbrăria Neagra și Închisoarea Doftana.

Zimbrăria Neagra, Bucșani, Dâmbovița

Dinozaurii au dispărut, zimbrii încă nu.

După ce mergi puțin pe jos, pătrunzi într-o curte ce se întinde cât vezi cu ochii.

Pe dreapta se află un muzeu cinegetic unde am surprins o (altă) pisică sălbatică. 😀

Înaintezi și ajungi la un fel de foișor. Poți urca sau poți rămâne lângă gardul de lemn. Și aștepți. Își fac apariția majestuos, agale, cu un mers greu, apăsat, ancestral. Zimbrii, aceste ființe de legendă…

zimbraraneagra.ro

Mă înfioară gândul dispariției, în general. A orice. Dar dispariția unor vieți de pe fața pământului PENTRU TOTDEAUNA, ei bine, acest lucru îmi creează stări de panică închise într-o angoasă ce capătă în timp accente mizantropice. Cum a fost posibil? Cum nu și-au dat seama că extermină o specie și de ce nu s-au oprit la timp? Întrebări retorice, bineînțeles.

Zimbrăria Neagra din cadrul Ocolului silvic Bucșani, în județul Dâmbovița, este situată la mai puțin de 80 km de capitală, la 30 km de Târgoviște și 35 km față de Ploiești.

Zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României în secolul al XIX-lea, din cauza vânării lui în exces și a scăderii drastice a fondului forestier. În 1958, țara noastră a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervația de la Hațeg. În afară de Hațeg si Bucșani, în România mai sunt două rezervații de zimbri: la Dragoș Vodă (Neamț) și la Vama Buzăului (Brașov). În Neamț se intenționează punerea în libertate a zimbrilor, însă pe timpul iernii aceștia vor fi hrăniți de către oameni. (zimbrarianeagra.ro)

Închisoarea Doftana sau „Bastilia României”

Aflată la marginea comunei Telega din Jud. Prahova, Închisoarea Doftana este cunoscută și ca „Bastilia României” pe motiv că de aici nu a reuşit să fugă nimeni, niciodată.

Închisoarea a fost construită cu cinci aripi, fiecare având propria curte interioară. Una dintre ele, numită zona H, a fost făcută pentru tortură, aici fiind încarceraţi cei mai periculoşi deţinuţi. Aceștia erau legați de o țeavă metalică și își făceau nevoile într-un butoi amplasat în mijlocul celulei.

După război, închisoarea a devenit muzeu. Când şi când, comuniştii se adunau la Doftana pentru a rememora anii de detenţie şi lupta în ilegalitate. Ceauşescu venea şi el. Covorul roşu era aşternut până la intrarea în clădirea administrativă. Preşedintele vizita celulele, apoi participa la întrunirile organizate de partid. Pe pereţi, întotdeauna la loc de cinste tronau tablourile cu portretele Tovarăşului şi Tovarăşei, realizate de cei închişi la Doftana. Se răsfoiau cărţile de căpătâi ale comuniştilor, se dădeau citate din ele, se vizionau documentare, se punea la cale întrecerea socialistă. (Jurnalul.ro)

Mai multe, în cel mai așteptat episod al începutului de primăvarăăăă!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!